Arrangerer konkurranse for klassiske komponister, skulptører og malere | – Vil nå et bredere publikum

Skrevet av | 14. mars 2024

«Composers for Beauty» heter konseptet som er opprettet av Magnus Gautestad. Et av tiltakene i konseptet er en konkurranse for klassiske komponister, malere og skulptører. Vinnernes bidrag vises på Gamle Raadhus Scene i sommer.

På nettsidene til «Composers for Beauty» står det at konkurransen som har fått navnet Amor Artium «inviterer enhver skjønnhetsdedikert komponist til å samarbeide med en klassisk eller talentfull maler eller skulptør» og sammen sende inn bidrag på ett minutt som kombinerer musikken med maleriet eller skulpturen.

I juryen sitter flere utmerkede komponister, som Frederik Magle og Alexander Blechinger, samt arrangøren selv.

– Konkurransen er et tiltak for at komponister, malere, skulptører, poeter og filmskapere begynner å lete etter hverandre og kommer sammen for et engasjerende og forståelig uttrykk som kan nå et bredere publikum på et dypere nivå. Ved å dele et utdrag på 1-minutt av deres allerede utgitte musikk, satt til en passende artistisk video med en komplimenterende tekst, vil dette være en enkel måte å dele og invitere folk inn i deres verden, sier Gautestad.

Liker du det Sivilisasjonen publiserer? Bli medlem i dag, og bidra til at Sivilisasjonen kan fortsette!

Knytte bånd på tvers av disipliner

I tillegg til å hedre talenter er et av målene med konkurransen ifølge Gautestad, at komponister, malere og skulptører skal kunne knytte bånd på tvers av disipliner.

– Det er i dag mange begavede samtidsmusikere og visuelle artister som hedrer det vakre, men som ikke finner hverandre eller et bredere publikum på grunn av modernistiske portvoktere på den ene siden og deres egen mangel på å tilhøre et produktivt og utadvendt miljø på den andre, forteller han.

Hvorfor skjønnhet?

Gautestad forteller at hans eget engasjement for skjønnhet og den klassiske kulturen startet da han opplevde hvordan det endret hans eget liv.

– Jeg fikk livet mitt transformert etter jeg ble åpnet opp for den klassiske skjønnheten. Etter å ha spilt i metalband og skatet største delen av oppveksten dro jeg til USA for å studere musikk for 10 år siden. Under et av fagene kalt Musical Appreciation, fikk jeg på en tilgjengelig måte utviklet gehøret mitt og forståelsen for det beste fra Vestlig historie. Dette ledet til en dyp kjærlighet for det vakre i den klassiske tradisjonelle musikken, en kjærlighet som over tid også ble overført til visuell kunst og arkitektur, forteller han.

Han beskriver konkurransen som hans «ydmyke bidrag for en klassisk oppvåkning i denne generasjonen».

Hva vinner man?

Fra 5. til 9. juni vil de ti vinnerne av den første konkurransen bli stilt ut på Gamle Raadhus Scene i Oslo, og dermed få en arena for å vise frem sitt talent, forteller Gautestad. De vil også stilles ut ti dager ekstra mellom 10. juni til 9. juli. De beste bidragene vil i tillegg settes sammen til en lengre film med komposisjonenes fulle lengde som vises på samme sted, samt blir gitt ut på Vimeo On Demand.

Gautestad lover et spennende program under det fem-dagers arrangementet «Together For Beauty» der den musikalske utstillingen samkjøres med konserter, presentasjoner og konstruktiv nettverksbygging – og fest og hygge. Blant annet kan han nevne at et av Skandinavias største talenter, Frederik Magle, kommer for å holde pianokonsert og presentasjon.

Fristen for å sende inn bidrag til konkurransen er 2. april. Mer informasjon om konkurransen kan finnes på Composers for Beautys nettsider. Her vil det også etter 22. april deles nærmere informasjon om program og hvordan å få billetter, opplyser Gautestad.

Den amerikanske kitschmaleren Luke Hillestad har et mål om å lave bilder som varer og ...
Prolog La meg ta deg med til et forjettet land, hvor den lunefulle middelhavsvinden møter ...
Hvem har ikke sammenlignet sin egen samtid med tidligere tider? Filosofen Franz Brentano gjorde nettopp ...