– Det er nødvendig for oss å gjøre dette | Nasjonalgalleriet i London innfører nye restriksjoner for besøkende

Skrevet av Redaksjonen | 19. oktober 2024

Det britiske Nasjonalgalleriet har annonsert en rekke skjerpede sikkerhetstiltak etter at demonstranter har angrepet malerier, inkludert John Constables Høyvognen og Diego Velázquezs Rokeby Venus. Det melder museet på sine nettsider.

Inngang til samlingen, som ligger i hjertet av London, er gratis, som med alle offentlige museer i Storbritannia, men fremover blir det ikke like lett å komme inn som før. De nye restriksjonene trådte i kraft fredag og innebærer at besøkende ikke lenger får ta med seg drikke eller flytende innhold inn i galleriene, med unntak av morsmelkerstatning, brystmelk og reseptbelagte medisiner.

Liker du det Sivilisasjonen publiserer? Bli medlem i dag, og bidra til at Sivilisasjonen kan fortsette!

Besøkende blir bedt om å ta med seg så få eiendeler som mulig, da alle innganger til galleriet vil ha metalldetektorer. Galleriet forventer at besøkende vil måtte vente lenger enn vanlig for å komme inn.

– Vi beklager at besøkende for tiden ikke vil få den velkomsten vi gjerne ønsker å gi dem, men vi håper de forstår hvorfor det er nødvendig for oss å gjøre dette, avslutter uttalelsen til Nasjonalgalleriet.

Høyvognen (1821) av John Constable er et av flere verk som har blitt offer for vandalisme på Nasjonalgalleriet i London de siste årene.


Gjentatte angrep i to år

Siden juli 2022 har Nasjonalgalleriet i London blitt offer for fem adskilte aksjoner. Verkene som er blitt angrepet er beskyttet av glass og er tilsynelatende i god behold, men rammene har i noen tilfeller tatt skade. 

En av hendelsene skjedde i oktober for to år siden, da medlemmer av Just Stop Oil kastet tomatsuppe på Solsikkene av Van Gogh. Med hånden limt fast til veggen under maleriet, skal den ene aktivisten ifølge The Guardian retorisk ha spurt: «Er dere mer opptatt av å beskytte et maleri, eller beskytte planeten vår og menneskene?»

De to kvinnene bak handlingen fikk i september i år hver sin straff, hvor den ene var på to år ubetinget fengsel. Bare timer senere hadde tre aktivister fra den samme organisasjonen atter en gang kastet tomatsuppe på Solsikkene, samt et annet bilde fra den samme serien som var på utlån fra Philadelphia Museum of Art.

Forrige uke skrev lederne av Nasjonalmuseenes direktørråd om den «enorme stresssituasjonen for kolleger på alle nivåer av organisasjonen» og om «besøkende som ikke lenger føler seg trygge» i et åpent brev hvor aktivistene ble oppfordret til å stanse sine angrep på maleriene.

Som svar på brevet sa en talsperson for Just Stop Oil til Art Newspaper at «protester i offentlige samlinger har en rik historie», og understreket at de var «stolte av å være en del av denne arven», med referanse til suffragettene som skar opp bilder i Nasjonalgalleriet og anti-Sackler-protestene på Guggenheim-museet i New York.

Den samme talspersonen har invitert til et møte med direktøren for Nasjonalgalleriet, og lover å dukke opp uten suppen som to aktivister nylig helte over bilder av Van Gogh.

Smarttelefonen er blitt en smokk for voksne. De så og si suger på den hele ...
Anmeldelse i dialog av «Lang dags ferd mot natt», på Oslo Nye TeaterNår: 18. januar ...
Spørsmålet må besvares.  200 år etter urfremørelsen settes Beethovens storverk Missa Solemnis opp i Oslo ...