Sivilisasjonen oppretter egen Salongvegg │ Inngår samarbeid med Odd Nerdrum

Skrevet av | 30. mai 2020

Det er ikke lenge til Sivilisasjonen markerer sin ettårsdag 6. juni. I den anledning tar tidsskriftet fatt på flere nye prosjekter. Blant annet oppretter Sivilisasjonen en ny spalte: Salongveggen

Salongveggen er Sivilisasjonens måte å vise frem noe av alt det fantastiske som skjer i den klassiske verden, som nordmenn flest hittil i stor grad har gått glipp av, sier ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen, Carl Korsnes. 

Gå til Salongveggen her. 

Han forklarer at Salongveggen skal presentere bilde av verket, navn og praktisk informasjon, men ingen beskrivelse.

– Poenget er at bildene skal være så gode at de taler for seg selv. Vi ønsker ikke å etterligne dagens tørre gallerier der ethvert verk ledsages av en avhandling for å i det hele tatt gi mening. Vi vil snarere gjenskape den spontane og direkte entusiasmen som var i den franske salong på 1800-tallet. Der ble verkene presentert i vakre omgivelser, uten noe særlig beskrivelse, sier Korsnes.

– Sivilisasjonen nøyer seg kun med det aller beste. Ingenting passer derfor bedre enn å innvie Salongveggen med verker av Odd Nerdrum, sier ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen Carl Korsnes. Foto: Julie Brundtland.

Innvies av Odd Nerdrum

Sivilisasjonen har inngått et samarbeid med Odd Nerdrum, slik at spalten innvies ved å vise frem et større utvalg av Nerdrums verker på den virtuelle salongveggen. Samarbeidet varer i ett år.

– Sivilisasjonen nøyer seg kun med det aller beste. Ingenting passer derfor bedre enn å innvie Salongveggen med verker av Odd Nerdrum. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd, sier Korsnes.

Han forklarer at det hver lørdag vil bli publisert et nytt bilde på Salongveggen, og i et helt år fremover vil utvalget fokusere på nettopp Nerdrums verker. Korsnes sier at Sivilisasjonen etter hvert også tar sikte på å inngå samarbeid med andre malere eller skulptører, slik at veggen kan fortsette å fylles opp av kvalitetsverker.

– Jeg har nesten ikke stilt ut her i landet. Derfor vil jeg gjerne presentere en del av min produksjon i Sivilisasjonen, sier Odd Nerdrum Foto: Nerdrum.com

Odd Nerdrum uttaler at han er svært positiv til å stille ut verkene sine på Salongveggen fordi det er få nordmenn som har sett noen bilder av ham de siste tyve årene.

– Jeg har nesten ikke stilt ut her i landet. Derfor vil jeg gjerne presentere en del av min produksjon i Sivilisasjonen. Jeg er for øvrig dybt takknemlig for at Sivilisasjonen vil vise mine bilder, sier Nerdrum.

Han forklarer at maleriene hans i utvalget som blir presentert handler om menneskers liv. 

– Jeg har en litterær idé om bildene. At de forteller en historie. Det er høydepunktet i historien jeg vil prøve å formidle. 

– Kan gi salongbegrepet en renessanse

Et uttalt formål for Salongveggen er å gjenskape noe av entusiasmen og direktheten ved den franske salong, slik den var i det nittende århundre. 

Hege Skredsvig er oldebarnet til den norske maleren Christian Skredsvig, som i 1881 ble eneste nordmann som noensinne har vunnet gullmedalje på den franske salongen. Hun driver i dag Galleri Skredsvig i Eggedal. I forbindelse med en utstilling av oldefarens salongverker har hun satt seg inn i hvordan den franske salong var på gamle Skredsvigs tid.

– En vakkert presentert nettsalong kan gi salongbegrepet en renessanse, sier Hege Skredsvig. Hun er oldebarnet til Christian Skredsvig, som i 1881 ble eneste nordmann som noensinne har vunnet gullmedalje på den franske salongen. Foto: privat.

– Salongen i Paris er ikke hva den en gang var da min oldefar vant gullmedalje der i 1881. Salon des artistes francaise er i dag en stor messehall med samtidskunst og hvite lettvegger. Det er direkte trist, sier Hege Skredsvig.

Hun forteller om hvordan 1800-tallets salonger vakte enorm begeistring blant publikum, var hovedstoffet i nyhetene i flere dager og kunne ha flere millioner besøkende. Skredsvig er spent på å følge med på Sivilisasjonens nettsalong og mener den har potensiale:

– En vakkert presentert nettsalong kan gi salongbegrepet en renessanse. Jeg merker allerede min egen entusiasme overfor å se hvilke Nerdrum-malerier som blir presentert i ukene fremover.

Maleren Hakan Yaşar er aktuell med utstillingen «Hvert menneske er en verden», som finner sted ...
Det har vært væromslag den dagen Sivilisasjonens delegasjon drar på utflukt til motstandsbevegelsens gamle utkikkspunkt ...
Det begynner med ansiktet. Er det et gjenkjennelig ansikt? Er det én du kan stole ...