Det er ikke lenge til Sivilisasjonen markerer sin ettårsdag 6. juni. I den anledning tar tidsskriftet fatt på flere nye prosjekter. Blant annet oppretter Sivilisasjonen en ny spalte: Salongveggen.
– Salongveggen er Sivilisasjonens måte å vise frem noe av alt det fantastiske som skjer i den klassiske verden, som nordmenn flest hittil i stor grad har gått glipp av, sier ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen, Carl Korsnes.
Han forklarer at Salongveggen skal presentere bilde av verket, navn og praktisk informasjon, men ingen beskrivelse.
– Poenget er at bildene skal være så gode at de taler for seg selv. Vi ønsker ikke å etterligne dagens tørre gallerier der ethvert verk ledsages av en avhandling for å i det hele tatt gi mening. Vi vil snarere gjenskape den spontane og direkte entusiasmen som var i den franske salong på 1800-tallet. Der ble verkene presentert i vakre omgivelser, uten noe særlig beskrivelse, sier Korsnes.
Innvies av Odd Nerdrum
Sivilisasjonen har inngått et samarbeid med Odd Nerdrum, slik at spalten innvies ved å vise frem et større utvalg av Nerdrums verker på den virtuelle salongveggen. Samarbeidet varer i ett år.
– Sivilisasjonen nøyer seg kun med det aller beste. Ingenting passer derfor bedre enn å innvie Salongveggen med verker av Odd Nerdrum. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd, sier Korsnes.
Han forklarer at det hver lørdag vil bli publisert et nytt bilde på Salongveggen, og i et helt år fremover vil utvalget fokusere på nettopp Nerdrums verker. Korsnes sier at Sivilisasjonen etter hvert også tar sikte på å inngå samarbeid med andre malere eller skulptører, slik at veggen kan fortsette å fylles opp av kvalitetsverker.
Odd Nerdrum uttaler at han er svært positiv til å stille ut verkene sine på Salongveggen fordi det er få nordmenn som har sett noen bilder av ham de siste tyve årene.
– Jeg har nesten ikke stilt ut her i landet. Derfor vil jeg gjerne presentere en del av min produksjon i Sivilisasjonen. Jeg er for øvrig dybt takknemlig for at Sivilisasjonen vil vise mine bilder, sier Nerdrum.
Han forklarer at maleriene hans i utvalget som blir presentert handler om menneskers liv.
– Jeg har en litterær idé om bildene. At de forteller en historie. Det er høydepunktet i historien jeg vil prøve å formidle.
– Kan gi salongbegrepet en renessanse
Et uttalt formål for Salongveggen er å gjenskape noe av entusiasmen og direktheten ved den franske salong, slik den var i det nittende århundre.
Hege Skredsvig er oldebarnet til den norske maleren Christian Skredsvig, som i 1881 ble eneste nordmann som noensinne har vunnet gullmedalje på den franske salongen. Hun driver i dag Galleri Skredsvig i Eggedal. I forbindelse med en utstilling av oldefarens salongverker har hun satt seg inn i hvordan den franske salong var på gamle Skredsvigs tid.
– Salongen i Paris er ikke hva den en gang var da min oldefar vant gullmedalje der i 1881. Salon des artistes francaise er i dag en stor messehall med samtidskunst og hvite lettvegger. Det er direkte trist, sier Hege Skredsvig.
Hun forteller om hvordan 1800-tallets salonger vakte enorm begeistring blant publikum, var hovedstoffet i nyhetene i flere dager og kunne ha flere millioner besøkende. Skredsvig er spent på å følge med på Sivilisasjonens nettsalong og mener den har potensiale:
– En vakkert presentert nettsalong kan gi salongbegrepet en renessanse. Jeg merker allerede min egen entusiasme overfor å se hvilke Nerdrum-malerier som blir presentert i ukene fremover.