Ny undersøkelse levner ingen tvil: Amerikanere flest foretrekker klassisk arkitektur

Skrevet av | 20. oktober 2020

Ifølge en ny undersøkelse foretrekker en overveldende andel, hele syv av ti, av amerikanere at offentlige bygg skal ha søyler, gavl og mursten og ikke «glass, betong og skarpe geometriske former». 

Undersøkelsen er gjennomført av National Civic Art Society (NCAS), og er basert på svarene til 2 000 voksne amerikanere. Det melder Architectural Record. Utvalget er gjort på tvers av bosted, utdannelse, inntekt og partitilhørighet. Med andre ord, den jevne amerikaner. 

Nesten tre fjerdedeler foretrekker klassisk

Undersøkelsens deltagerne ble vist syv par med bilder av uidentifiserte føderale bygninger, hvorav det ene var i klassisk stil og det andre i modernistisk stil. Deretter ble deltagerne stilt spørsmålet: «Hvilket av disse byggene ville du foretrukket som et amerikansk rådhus eller føderal kontorbygning?».

NCAS, en ideell organisasjon som arbeider for å fremme tradisjonell arkitektur, konkluderte i undersøkelsen med at «En overveldende del av amerikanere – mer enn syv av ti (72 prosent) – foretrekker tradisjonell arkitektur på amerikanske rådhus og føderale bygninger».

Vil erstatte den gjeldende ordren

På sin hjemmeside skriver NCAS litt om amerikansk arkitekturhistorie:

«Etter andre verdenskrig forlot General Services Administration (GSA), som var ansvarlig for oppføringen av føderale bygninger, den klassiske arkitekturen til fordel for modernismen. I 1962 vedtok GSA Guiding Principles of Federal Design, som formelt sett avviste offentlig klassisisme til fordel for modernisme. Statlig arkitektur ble preget av en global og brutalistisk stil. Helt frem til 1990-tallet ble få eller ingen bygninger konstruert i tradisjonell stil.»

I februar 2020 lekket det ut et utkast til en presidentordre fra Donald Trump, som hadde som mål å dreie den føderale arkitekturen i en tradisjonell og klassisk retning, ved å erstatte den gjeldende Guiding Principles of Federal Design (som ble vedtatt av John F. Kennedy i 1962). Budskapet vakte stor debatt, særlig blant modernistiske arkitekter var motstanden stor. 

NCAS opplyser at det er i lys av denne debatten at undersøkelsen er gjennomført, nettopp for å få innsikt i hva slags arkitektur amerikanere faktisk foretrekker.

En oppløftende enighet i et ellers splittet folk

Lederen for NCAS, Justin Shubow, ble plukket ut som medlem av U.S. Commission on Fine Art av President Trump i 2018, og har uttalt til Architetural Record i forbindelse med undersøkelsen: 

– I en tid der amerikanere er dypt splittet innen så mange felter, er det oppløftende å se at en stor majoritet av oss i det minste kan eniges om føderal arkitektur.

Konserten kommer krypende inn på deg. Den lister seg som en sulten hund. Åpningsmotivet er ...
Allehelgensaften eller «Halloween» finner sted natt til allehelgensdag — eller de dødes dag. Ritualet kan ...
Den chilenske maleren Sebastian Martinez Fadic er en av vinnerne i World Wide Kitsch-konkurransen i ...