Her kan du nyte klassisk figurasjon ved Oslofjorden i sommer

Skrevet av Carl Korsnes | 25. juli 2020

De mange kystbyene langs Oslofjorden bugner av utstillinger og åpne gallerier i sommersesongen. Tidligere denne måneden hadde Memorosagruppen utstilling i Stavern, men selv om denne dessverre er over, er det ingen grunntil å gå i fortvilelsens avgrunn. Fortsatt finnes det flere sommeråpne gallerier som stiller ut klassisk figurasjon – der man kan la sansene fråtse i inntrykk. 

For de som søker etter å kunne oppleve klassisk figurasjon i sommer – enten man er på båtreise eller biltur – har Sivilisasjonen oppsøkt et par utstillinger man kan besøke i juli måned. 

Nina Blix i Holmsbu

I kystbyen Holmsbu kan man avlegge visitt hos Nerdrum-eleven Nina Blix’ «sommergalleri», som holder åpent i hele juli. Utstillingen holder til i Holmsbu Badehotell, småbyens midtpunkt. 

Det mest oppsiktsvekkende i Blix’ sommergalleri er hennes malerier av fiskehoder – eller «fæskhau», som det heter nordpå. Foto: Sivilisasjonen.

Blix har stilt ut verker fra over flere års virke. Mest iøynefallende er hennes motiver nordfra, med mektige fjellpartier og voldsom sjø, mens det mest oppsiktsvekkende er hennes malerier av fiskehoder – eller «fæskhau», som det heter nordpå. 

Tørkede fiskehoder beholder gjerne livligheten i sine øyne, og det er noe Blix har klart å fremstille i sine groteske, og vakkert utformede, malerier.

På Friluftsskolen i Eggedal, der Jan-Ove Tuv og Helene Knoop underviser i maleri hver sommer, malte Nina Blix dette maleriet av et skogparti. Blix behersker lyssettingen godt i dette maleriet. Foto: Sivilisasjonen.

Som et midtpunkt i utstillingen har Nina Blix plassert et bord hvor hun har lagt ut bøker av sine inspirasjonskilder – blant annet flere av Odd Nerdrums bøker, samt bøker med Caravaggio og andre forbilder. I tillegg har hun trykket en egen bok med bilder fra sitt eget virke. Boken inneholder blant annet bilder av Blix som sitter utendørs i snevær og maler tørket fisk – her males det ikke fra foto. Hun mener det har en verdi for de som besøker utstillingen å kunne få innblikk i hvordan hun arbeider og hvordan det klassiske malermiljøet i Norge kan være fra innsiden.

Jon Didrik Reiss Jacobsen i Hvasser

Utstillingen til Jon Didrik Reiss Jacobsen kan oppleves i Hvasserveien 224, like ved historiske Hvasser motell. Tiden er knapp, men det er fortsatt tid til å oppleve Reiss Jacobsens malerier denne sommeren, før dørene til dette midlertidige galleriet stenger 27. juli.

Reiss Jacobsen mestrer særlig å fremstille sjøens rolige svalpebevegelser nær land. Foto: Sivilisasjonen.

Maleren har selv kalt det for en «gerilja-utstilling», da utstillingen holder til i et selskapstelt. Selv om utstillingslokalet muligens er blitt satt opp raskt, er det tydelig at maleriene ligger det mye hardt arbeid bak. 

Reiss Jacobsen mestrer særlig å fremstille sjøens rolige svalpebevegelser nær land. Motivene er for det meste hentet fra nærområdene til Hvasser, ved Tjøme. Det må være lukrativt å ha en slik natur i sin bakgård, for dette er det samme landskapet som både Eilif Peterssen og Christian Krogh malte efter. 

Det må være lukrativt å ha en slik natur i sin bakgård, for dette er det samme landskapet som både Eilif Peterssen og Christian Krogh malte efter. Foto: Sivilisasjonen

Malerforbildene til Reiss Jacobsen er William Turner og Lars Hertervig. Med slike idealer, blir det spennende å se hva som kommer fra den unge landskapsmaleren i årene som kommer.

***

Dersom du vet om flere utstillinger med klassisk figurasjon som Sivilisasjonen bør skrive om, send en e-post til redaksjon@sivilisasjonen.no 

Det å skape en film om Munchs vekselvis stagnante og nervepirrende tid her på jorden, ...
Kom mai, du skjønne hamskiftets måned. Regnskapet er levert, det er fatølvær, høysesong for pollenallergi, ...
Hvor menneskelig er det ikke å undres over kjærlighetens uransakelige veier, enten man finner det ...
Sivilisasjonen ble unnfanget en sommernatt ved sjøen. Natten var lys og vinen var mørk og ...
Mange hytter med neven etter det ble kjent at sjefen ved det nye Nasjonalmuseet har ...
Det er mange skjønnlitterære mønstre fra Jane Austens bøker vi kan peke på, for så ...