Dokumentar en om William Heimdal skal kjempe om å bli beste nordiske dokumentar | – Jeg tror han kan inspirere mange til å tørre å ta utradisjonelle valg

Skrevet av Redaksjonen | 20. september 2024

Dokumentaren «Renessanseprinsen», som handler om maleren William Heimdals liv fra han er 15 til 20 år, har gått fra å være et studentprosjekt til å bli nominert til Gullruten. Nå er dokumentaren tatt ut til hovedkonkurransen under Nordisk Panorama i Malmø den 22. september.

I 2018 startet Emily Louisa Millan Eide prosessen med å lage filmen om den unge, klassiske maleren William Heimdal. Resultatet ble først studentfilmen «Prins William», som nå har blitt utviklet til den lengre dokumentaren «Renessanseprinsen». Filmen følger Heimdal over fem år, fra han er 15 til 20 år gammel, og gir et innblikk i både oppturer og nedturer i hans vei mot målet om å bli verdens beste maler.

Liker du det Sivilisasjonen publiserer? Bli medlem i dag, og bidra til at Sivilisasjonen kan fortsette!

Fem formative år

Eide meddeler at det har vært utrolig givende og spennende å følge Heimdal på hans personlige reise gjennom flere år.

– Det er jo de mest formative årene i livet, og gjennom filmen er publikum vitne til både hvordan han utvikler seg som et menneske, men også som maler, forteller regissør Eide.

– Som regissør har det vært fascinerende å være så tett på et ungt sinn og å se hvordan det vi har sett for oss har utspilt seg i virkeligheten.

Heimdal har tidligere uttalt til Dagbladet at han «hater å bli filmet», men at han i maleryrket er avhengig av markedsføring.

– Jeg tror at William kan inspirere mange til å tørre å være seg selv og tørre å ta utradisjonelle valg. Rett og slett ta sjansen og satse på å følge drømmene sine, sier regissør Emily Louisa Millan Eide (t.v.), som her står sammen med hovedkarakteren i dokumentaren, William Heimdal. Foto: Erika Hebbert 

Premiere under Nordisk Panorama

Nå skal filmen vises under Nordisk Panorama i Malmø, hvor den er én av 15 filmer som kjemper om å bli kåret til Beste nordiske dokumentar.

– Det at vi nå skal ha premiere under Nordisk Panorama den 22. september er utrolig stort. Nåløyet er trangt, og vi er en del av konkurranseprogrammet til festivalen, sier Eide.

Av 129 filmer er 15 blitt plukket ut til å konkurrere innen kategorien Beste nordiske dokumentar.

– Jeg ser frem til å møte seerne og observere hvordan de reagerer på filmen, legger Eide til.

En inspirasjon for andre

Regissørene har fått gode tilbakemeldinger på filmen etter premieren under Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) og visningen på NRK.

– Etter at vi hadde norsk premiere på «Renessanseprinsen» under BIFF og at den kom ut på NRK, har vi fått en enormt fin respons fra seerne våre, sier hun.

Regissøren tror filmen kan være til inspirasjon for mange.

– Jeg tror at William kan inspirere mange til å tørre å være seg selv og tørre å ta utradisjonelle valg. Rett og slett ta sjansen og satse på å følge drømmene sine, avslutter hun.

«Renessanseprinsen» har internasjonal première den 22. september på Nordisk Panorama i Malmö.

Heimdal har tidligere uttalt til Dagbladet at han «hater å bli filmet», men at han i maleryrket er avhengig av markedsføring. Foto: Erika Hebbert 
Nu er det bekreftet. Ikke bare straffer Kulturrådet de som våger å kritisere dem, de ...
Den russiske teatermannen Vsevolod Meyerhold, født i 1874, innehar en av de mest brutale skjebner ...
Kristian Hoff-Andersen er en forkjemper for menneskevennlig byrom. Han mener at den klassiske arkitekturens fortrinn ...