Den store avsløringen i Gladiator II er allerede gjort kjent før premièren | «Grip din fars styrke, hans navn var Maximus»

Skrevet av Bork S. Nerdrum | 24. oktober 2024

Den mye ventede oppfølgeren til Ridley Scotts Gladiator (2000) er på trappene og skal man tro regissøren er dette den beste filmen han noensinne har lavet. Med en rekke spektakulære dramaer bak seg, blant annet 1492 – Erobringen av paradis og Robin Hood, er det duket for en berikende opplevelse når filmen kommer på kino 15. november. 

Flere kjente ansikter vil være å se i Gladiator II. Blant dem er Paul Mescal, Denzel Washington, Barry Keoghan og Connie Nielsen, som gjentar sin rolle som Lucius’ mor, Lucilla.

Traileren er spekket med krigsscener og denne gang foregår mye i det våte elementet – selv inne på Colosseum som var kjent for sine sjøslag: 

Handlingen gjenopptar tråden fra sin forgjenger da den fokuserer på Lucius – nevøen til keiseren som i den første filmen døde i en duell med Maximus Decimus Meridius foran et fullsatt Colosseum. I oppfølgeren blir seeren med på den tidligere arvtagerens reise for å hevne sin families ære i et imperium preget av korrupsjon og maktkamp. 

Ridley Scott står for regien av Gladiator II. Her sammen med Paul Mescal som spiller hovedrollen. © Paramount Pictures

Høres det kjent ut? Her er det slående likheter mellom eneren og toeren, men regissøren har gitt tydelig uttrykk for at Gladiator II er mer enn en gjentagelse: 

– Det er den beste jeg noen gang har laget, sa Ridley Scott til Empire i august, men korrigerte seg selv og omdøpte den til «én av de beste». Selv om filmen ennu ikke har rukket å bli fremvist, har han begynt å legge planer for en fortsettelse av sagaen:

– Jeg leker allerede med tanken om Gladiator III. Slutten på Gladiator II minner om Gudfaren, med Michael Corleone som befinner seg i en stilling han ikke ønsket seg og som lurer på «og nu, far, hva gjør jeg?» Den neste [filmen] vil derfor handle om en mann som ikke har lyst til å være der han er.

Connie Nielsen gjentar sin rolle som Lucius’ mor, Lucilla i oppfølgeren til den første Gladiator-filmen. © Paramount Pictures

Farskapet til Lucius

En av de store avsløringene i det tilgjengeliggjorte materialet frembringes av Lucilla når hun befaler sin sønn: «Grip din fars styrke, hans navn var Maximus.» 

Spekulasjonene rundt farskapet har vært et tema siden den første Gladiator-filmen, hvor det var romantisk spenning mellom Lucilla og Maximus. Men denne flørten ble tilsynelatende hverken fullbyrdet eller gjengjeldt. Bruker man derimot sin tilbakeskuende intuisjon, faller brikkene på plass, og forklarer Commodus’ mindreverdighetskompleks og bitre hat mot Maximus, samt hans formynderrolle overfor Lucius og desperate forsøk på å beligge sin søster. Ja, kanskje visste til og med Marcus Aurelius at Maximus var faren til sin sønnesønn da han utnevnte generalen til å bli sin efterfølger på tronen? 

Med denne vendingen i fortellingen er det betimelig å nevne det Aristoteles skriver om i Poetikken, nemlig at familiedramaer er de mest virkningsfulle – en 2400 år gammel observasjon som ikke har gått upåaktet hen i Hollywood.

Filmsettet på Malta for storsatsingen Gladiator II, hvor man har forsøkt å gjenskape Romerriket på sin høyde. © Paramount Pictures

Imponerende forarbeid

Idéen om å brygge sammen en oppfølger var allerede i gang kort tid efter premiæren av Gladiator for over tyve år siden, men først i 2018 bekreftet Ridley Scott at prosjektet var under utvikling. Filming har pågått siden juni ifjor med opptak i Marokko og England, men ikke minst på Malta, hvor store deler av den første filmen ble tilvirket. Her har de sceneansvarlige på imponerende vis gjenoppbygget modellen for Colosseum, i tillegg til flere bygninger med arker og søyleganger som vekker følelsen av at man befinner seg i Romerrikets storhetstid.

Russel Crowe, som spilte hovedkarakteren i originalen, innrømmet på en pressekonferanse overfor blant annet Deadline at det var som å reise i tid da han tilfeldigvis befant seg på Malta og fikk se filmsettet. Men selv om han ikke har vært direkte involvert, stilte han seg kritisk til manuset i et intervju med Kyle Meredith:

– Av de ting jeg har hørt, så har jeg tenkt «nei, nei, nei, det der hører ikke hjemme i den karakterens moralske reise.»

Gladiator II er skrevet av David Scarpa, som altså ikke var en av forfatterne som meislet ut det opprinnelige mesterverket. Han har samarbeidet med Scott flere ganger, blant annet på filmene Napoleon og All The Money In The World

Richard Attenborough, regissøren av Shadowlands, sa at «det er ingenting som er viktigere i arbeidet med en film enn manuset.» 

Tiden vil vise om Gladiator II har tatt høyde for viktigheten av en intelligent dialog med en bærende fortelling og om den viser seg å være mer enn en storslagen, ståkete oppfølger.

Et av Ayn Rands hovedverk, Kildens utspring (1943), er viet til temaet arkitektur. Helten i ...
Jeg sto ved enden av allé de la culture i Albi og studerte, helt på ...
Skjønnhet er nærmest utdatert i moderne estetikk, tenkning og samfunn. Det er som om en ...