Sivilisasjonen lanserer konkurranse i klassisk dikt på rim | Send inn ditt bidrag nå!

Skrevet av | 11. februar 2021

Den 11. februar lanserer Sivilisasjonen en storslagen diktkonkurranse, med det formål å øke engasjementet for klassisk poesi. Den uavhengige juryen består av dikterne Ulrik Farestad, Anders Brenno og Håvard Rem. 

– Jeg er utrolig stolt og beæret over at tre av Norges aller beste diktere har takket ja til å utgjøre juryen i denne konkurransen. Gitt deres dyktighet i faget antar jeg at de vil være strenge dommere, og det lover godt, sier ansvarlig redaktør Carl Korsnes.

Redaktør Aftur S. Nerdrum forteller at Sivilisasjonen har valgt et tema for konkurransen som både er av evig relevans og svært aktuelt i dag.

Ensomhet er tema for diktkonkurransen. Jeg tror det er noe som kan virke svært aktuelt for flere i pandemiens tid. Klassisk poesi kan ha en lindrende effekt på menneskers mentale helse, sier Aftur S. Nerdrum. 

Dette er kriteriene:

Ønsker du å sende inn bidrag til Sivilisasjonens diktkonkurranse? Her er kriteriene for at ditt bidrag skal kunne evalueres:

1. Diktet skal være i bunden form (forfatteren må altså ta utgangspunkt i en gjentagende struktur, bundet av metriske regler som rytme og rim).

2. Diktet skal ikke ha vært publisert tidligere (det gjelder både i trykket form, på nett og i sosiale medier).

3. Diktets tema bør kunne knyttes opp til ensomhet (dette er intet kriterium, men en oppfordring).

4. Diktet skal være på norsk. 

5. Hver deltager kan delta i konkurransen med kun ett dikt.

6. Diktet må sendes inn til Sivilisasjonen innen 1. mars.

Diktbidrag sendes til: redaksjon@sivilisasjonen.no

Bidragene vil oversendes juryen uten forfatternavn og således bedømmes anonymt.

Dette er juryen

Juryen for Sivilisasjonens diktkonkurranse består av tre anerkjente diktere: Håvard Rem, Anders Brenno og Ulrik Farestad.

Juryen. Fra venstre: Håvard Rem, Anders Brenno og Ulrik Farestad. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbluss/Cappelen Damm; Niklas Lello; Eva Polak.

Håvard Rem (1959) er lyriker, gjendikter, sangpoet og forfatter. Han debuterte med diktboken Kall på heltene i 1977, og har til sammen gitt ut tolv diktsamlinger. Hans Utvalgte dikt er kommet i bokform på norsk, russisk og arabisk. Rem har gjendiktet Bob Dylan, Leonard Cohen og William Shakespeare. I 2020 gav han ut diktsamlingen Almanakk – 365 dikt.


Anders Brenno (1988) er forfatter og antikvar (Norlis Antikvariat), oppvokst i Bagn i Valdres. Han har utgitt to diktsamlinger på Aschehoug forlag. Brenno skriver både på bokmål og valdresdialekt; av hensyn til sted og mottager er hans andre diktsamling (Makk og Søkkji) på ren dialekt. 


Ulrik Farestad (1984) er poet, gjendikter og oversetter. Farestad har utgitt diktsamlingene Støv, stjerner, piksler (2013) og Sangen og katastrofen (2017). Han har også gjendiktet et utvalg av Robert Graves’ dikt, utgitt i 2010. 

Dette er premiene:

Her er premeiene for Sivilisasjonens diktkonkurranse:

Førstepremien er trykket «Drifting» av Odd Nerdrum

Førsteplass vinner følgende: 
– Litografiet «Drifting» av Odd Nerdrum
– En filmatisert opplesning av vinnerdiktet, som publiseres på sosiale medier
– Diktet blir publisert i Sivilisasjonens neste trykte magasin
– Diktet blir også publisert på Sivilisasjonen.no

Topp fem vinner følgende:
– Diktet blir publisert i Sivilisasjonens neste trykte magasin
– Diktet blir også publisert på Sivilisasjonen.no

Nevneverdige bidrag (maks. 10) blir publisert på Sivilisasjonen.no

Ved å sende inn bidrag til diktkonkurransen, godtar du samtidig at Sivilisasjonen får tillatelse til å publisere diktet. Utover det tar Sivilisasjonen intet eierskap til verket og understreker at forfatter beholder all rett til videre publisering av diktet.

Økt engasjement for klassisk poesi

Redaktørene Korsnes og Nerdrum understreker at poenget med konkurransen er å øke engasjementet for klassisk poesi.

– Et av kravene i konkurransen er at diktet skal være i bunden form. Jeg tror mange setter stor pris på å lese dikt med rim og rytme, og håper konkurransen resulterer i masse god poesi. Vi i Sivilisasjonen vil gi de mange som går med en poet i magen en sjanse til å blomstre, sier Korsnes.

Begge understreker at det var helt essensielt for dem at juryen bestod av erfarne diktere, for å sikre at bidragene ble seriøst bedømmet. Med en jury bestående av Ulrik Farestad, Anders Brenno og Håvard Rem, kunne de ikke vært mer fornøyd med juryen.

Aftur Nerdrum utdyper om hvorfor temaet for diktkonkurransen er ensomhet:

– Vi lever i en asosial tid med stadig økende angst og frykt for fysisk nærhet. Fortsetter det slik, kan det gå riktig ille med folks ve og vel. Det er nok mange der ute som sitter innelåst i sine hjem om dagen og lider i stillhet. Gjennom denne diktkonkurransen vil Sivilisasjonen ta initiativ til å uttrykke trøst og omtanke for de ensomme gjennom ord.

Eggedal, dalen mellom fjellkammene, har inspirert flere motiver i Theodor Kittelsens eventyrillustrasjoner og malerier av ...
Spørsmålet «hva innebærer et lykkelig liv» har blitt analysert og drøftet av filosofer, teister og ...
I dag, den 15. desember, lanseres en dokumentar om den myteomspunne Memorosa-gruppen, en gruppe kitsch-malere ...