PublikUng-billetter allerede utsolgt | En renessanse for klassisk-interessert ungdom er i emning

Skrevet av | 25. oktober 2021

Fredag 29. oktober kl. 18.00 fremføres det jeg anser for å være et av Oslo-høstens høydepunkt. Kringkastingsorkesteret holder konsert, og musikkstykkene vi skal høre er like gripende som de er interessante.

PublikUng, som Sivilisasjonen samarbeider med, tilbyr som vanlig billetter til reduserte priser til sine medlemmer. Mer enn en uke i forveien er PublikUng-billettene allerede utsolgt, et tydelig tegn på den voksende interessen for klassisk kultur blant unge. Det er imidlertid fortsatt mulig for både unge og gamle å få kjøpt svært rimelige billetter direkte fra KORK.

For de som ikke kan komme sendes konserten også live på nett (lenke).

Barnlig og vakker

Stikkordet for denne konserten er det barnlige.

Det er ikke uten grunn at oktober og november er månedene med flest unnfangelser i Norge. Hva er det med utsiktene mot mørkere tider som får våre tanker til å vandre mot drømmen som var barndommen? Er det frykten for døden, eller er det påminnelsen om det sirkulære?

Likevel, uansett årstid – barnlige melodier og barnlige bilder vil alltid vekke behag fordi vi mennesker elsker forenklinger. Vi må ikke la oss lure, for det er langt fra enkelt å lage noe som høres lett ut. Tvert om! Bare de aller største komponister greier å formulere det enkle, og som publikum vil jeg delta i et drømmespill, ikke noe som fremstår som hardt arbeid.

Fra romantiske melodier til leken orkestrering, gir kveldens program oss nettopp drømmen om det barnlige. Hvem behersker dette bedre enn russerne egentlig?

Den kult-aktige komponisten Modest Mussorgsky gir oss sangsyklusen «Fra Barnestuen». Bastionen Pjotr Tsjaikovskij gir oss sin femte symfoni, men aller først sparkes konserten i gang med urfremføringen av en norsk samtidskomponist.

«Between Trees» av Kristine Tjøgersen

For de som ankommer konserten med den sanne barneånd jeg forventer av dere, vil nok det første verket virke mer skremmende enn oppløftende. Første verk er «Between Trees» av den norske samtidskomponisten Kristine Tjøgersen. Siden dette er urfremføring av verket er det foreløbig vanskelig å si så mye om det, annet enn at hennes tidligere arbeider kan kategoriseres som modernisme. Unge Kristine Tjøgersen tilhører en generasjon av atonalister som skaper noe som minner mer om stemninger enn musikk i tradisjonell forstand. Det kan hende du får behov for ørepropper, noe som deles ut gratis i billettluken. 

«Fra Barnestuen» av Modest Mussorgskij

Drømmen om barndommen begynner for alvor her. Modest Mussorgskij er ikke blant de mest kjente av de store komponister. For de som har studert ham er han allikevel en kjempe. Hvis man anser det romantiske prosjektet for å handle om å skape bilder i musikk, blir Tsjaikovskij nødt til å avtre tronen for Modest Mussorgsky!  Som komponist var han ikke en storprodusent og mange av hans verk forble pianostykker efter hans død, i påvente av å bli orkestrert. Sangsyklusen «Fra barnestuen» er et slikt verk og utgaven vi skal høre er arrangert av Edison Denisov. I «Fra Barnestuen» presenteres små og store lykkeøyeblikk og tristesser i et barns liv, mesteparten fortalt av et barn. Dessverre er slutten på sangsyklusen gått tapt, så lytteren kan bare forestille seg stykkets skjønne resolusjon.

Som en forberedelse, ta en kikk på denne legendariske oppsetningen med Anna Netrebko, som virkelig greier å overbevise som både barn og barnepike:

En ung utgave av den russiske divaen Anna Netrebko leker barn for et fullsatt publikum.

«Symfoni nr. 5» av Pjotr Tsjaikovskij

Åpningen på denne symfonien vekker både behag og harme. Akkompaniert med strykere fremfører klarinettene temaet, som minner om en vuggesang, men som er langt mørkere.

Hvis man ser bort ifra den tragiske sjettesymfonien er dette utvilsomt Tsjaikovskijs største verk innenfor symfonisjangeren. Andanten i denne symfonien har et melankolsk sprog og melodisk enkelthet som kan omvende selv den dvaskeste pop-elsker.

Eftertanke

Det kan ikke gjentas ofte nok hvor heldig vi er som i vår korte levetid kan oppleve et stort orkester fremføre for oss menneskehetens største verker. Tillat deg selv å bli et barn igjen på fredag. God konsert!

*

Sivilisasjonen samarbeider med PublikUng, som er en organisasjon som formidler klassisk musikk til et ungt publikum. PublikUng ble stiftet i 2011 og eies av Opera til folket. Hvis du er under 30 år, kan du registrere deg på PublikUngs nettside. Det er helt gratis og ikke bindende på noen måte. Du kan melde deg av listen når du vil.

NB! PublikUng søker for tiden nye styremedlemmer. Send e-post til post@publikung.no for å melde din interesse.

Av og til står vi foran umenneskelig vanskelige valg, som vi er nødt til å ...
For et par-tre år siden deltok jeg på et intensivkurs i klassisk arkitektur i regi ...
Den 12. og 15. mai 2023 holdt den anerkjente arkitekturhistorikeren James Stevens Curl foredrag i ...