I Ungarn har de bygget et nytt nasjonalt kulturinstitutt i klassisk stil – midt på landsbygden

Skrevet av | 26. november 2020

I Lakitelek i Ungarn ble National Institute of Culture ferdigstilt i sommer, og bygningen er satt opp i klassisk stil. Representanter for ungarske myndigheter legger vekt på nettopp at det ble benyttet klassisk arkitektur når landet skulle få et nytt nasjonalt kulturinstitutt. 

Med mytefortelling på veggene

Selve hovedkvarteret, som er på over 4000 kvadratmeter og som ble ferdigstilt på to år, er tegnet av arkitekten János Szabó, gipsfasadene på utsiden av bygget ble designet av arkitekten Antal Grátz, og interiørdesignet ble utformet av István Szenes. 

Det nye nasjonale kulturinstituttet er prydet med utsmykninger fra ungarsk mytefortelling på veggene, som er lavet av Sandór Makoldi. Å la landets mytologiske motiver pryde veggene er noe det ungarske kulturinstituttet har til felles med blant annet rådhuset i Oslo, som ved inngangspartiet har treskjæringer av motiver fra norrøn mytologi. 

Fagre ord om klassisk arkitektur på åpningen

Den offisielle åpningen av bygningen fant sted i oktober. Sándor Lezsák, tidligere fungerende president for Ungarns nasjonalforsamling og nå leder for Lakitelek folkeakademi, holdt et innlegg på åpningen hvor han understreket at det nye kulturinstituttets intellektuelle styrke og profesjonelle integritet er symbolisert av den nyåpnede bygningen. 

På åpningen ble det også lest opp et gratulasjonsbrev fra den ungarske statsministeren Victor Orbán, som siterte den ukrainske poeten og forfatteren Mihály Babits: «Ingen fremtid uten en fortid». Sitatet henviste til bygningens klassiske utforming i kombinasjon med moderne fasiliteter. 

Flytter nasjonale institusjoner ut av storbyene

Lakitelek, der kulturinstituttet er bygget, er en landsby i provinsen Bács-Kiskun, som ligger cirka hundre kilometer fra hovedstaden Budapest. Landsbyens størrelse er ikke stor, men den har en lang historie. I gratulasjonsbrevet skrev statsminister Orbán også at kulturinstituttet beviser at blomstrende kulturliv kan finne sted også utenfor hovedstaden. 

Allerede har over 12 000 personer besøkt instituttet, melder det ungarske tidsskriftet Baon, og det forventes at det klassiske bygget vil trekke horder av folk, da både elever og studenter vil besøke instituttet for å lære om landets lokale og nasjonale kulturarv.

Artikkelforfatter ble gjort oppmerksom på denne saken gjennom Facebook-siden New Traditional Architecture.

Å oppleve en fysisk manifestasjon av Babylon, ved å vandre gjennom Ishtar-porten, kan sette verdenshistorien ...
Alt er omvendt i Frankrike, alt er alltid snudd på hodet, tenkte jeg amusert der ...
Om gruppesøksmålet mot Staten, vår tids grådighet og en ny åndelig fundert politisk retning Sivilisasjonens ...