Galleri Grotten markerer seg som et stadig mer sentralt og begivenhetsrikt galleri i hovedstaden. Ikke bare går det gjetord om galleriets sommerfester, det er også et galleri som lenge har hatt såpass bredde at de også stiller ut klassisk figurasjon.
På kvinnedagen 8. mars åpner utstillingen «Figurasjoner» som viser verker til fem klassiske malerinner. Femkløveren består av malerinnene Trine Folmoe, Gøril Fuhr, Helene Knoop, Kaja Norum og Lene Ørnhoft.
«De er alle kvinner som utmerker seg sterkt og individuelt på hver sin arena, men har det figurative billedspråk som fellesnevner», skriver Galleri Grotten i en pressemelding. Galleri Grotten drives av daglig leder Magnus Øverland Dahl og gallerist Åse Kathrine Dahle.
Fra St. Olavsgate til Galleri Grotten
De fem malerinnene har dessuten til felles at de har vært knyttet til miljøet «Frie Kunster» i St. Olavsgate 7, som ble startet av maleren Christopher Rådlund (1970-2022). Lene Ørnhoft, en av utstillerne, driver i dag Galleri Frie Kunster i den historiske Wilhelm von Hanno-gården, et sted som har vært en viktig inspirasjonskilde for utallige malere.
«Det bohemske, berikende miljøet i St. Olavsgate har de siste årene forflyttet seg mer og mer til Galleri Grotten, mye på grunn av bautaer fra miljøet som Lene, Christopher og Marcus Paus, noe vi finner naturlig og velkomment,» forteller galleriet i pressemeldingen.
Gå ikke glipp av nye artikler i Sivilisasjonen. Meld deg inn i vårt nyhetsbrev!
Kvinnelige perspektiver: Fem unike uttrykk

Trine Folmoe, som for tiden er aktuell i Portrettmesterskapet på NRK, utforsker kvinnen som motiv:
– Særlig kvinnen som motiv har opptatt meg. Hva hun går igjennom av transformasjon ved det å kunne bli mor. Videre interesserer kvinnen meg meget, da hun står for det som beskytter og bevarer, og er et klart alternativ som leder i denne tiden vi lever i. Hun bærer Håpet og Livet videre utover hva verden er nå, sier Folmoe.

Gøril Fuhr forteller at hun bruker selvportrettet som uttrykksform:
– Som sjanger betrakter jeg ikke først og fremst selvportrettet som ett uttrykk for narcissisme(!), men som en måte å sette de ytre estetiske målene for det egne kunstnerskapet i kontakt med brennpunktet av ens Jeg og selvbilde, sier Fuhr.

Lene Ørnhoft sier at hun er fascinert av mennesker og historie:
– Jeg har en stor lidenskap for historie, arkitektur, og ikke minst mennesker. Jeg synes det er spennende å male portretter, få frem personligheter, stemninger og situasjoner som alle kan kjenne igjen uansett om det er fra fortid, fremtid eller nåtid, sier Ørnhoft.

Helene Knoop, som tidligere har vært med i Portrettmesterskapet og holder en rekke kurs og foredrag innen maleri, forteller at hun blant annet henter inspirasjon fra nordisk natur.
– Mine motiver er ofte knyttet til det nordiske. Jeg plasserer mine figurer i bl.a. bjørkeskogen, ved kysten, og det klare, nordiske lyset i samspill med barokke komposisjoner, sier Knoop.

For Kaja Norum er det det tidløse som er målet:
– Jeg ønsker å skape bilder med en tidløs, arketypisk kvalitet. Det klassiske håndtverket er utgangspunktet, og jeg benytter meg av historiske teknikker, særlig fra renessansen og barokken, med det menneskelige følelsesliv som inspirasjon, sier Norum.
Informasjon om utstillingen:
Utstillingen åpner 8. mars kl. 17.00 og varer til 16. april på Galleri Grotten, Akersveien 19, Oslo.
Åpningstider: hverdager 10-17, lørdag 11-16.