Norges nye, klassiske arkitekter i spissen for BUA-konferansen | – Vi trenger mer motstand!

Skrevet av Redaksjonen | 29. mars 2025

Årets største arkitekturhendelse i Norge – eller kanskje i hele Europa – er på trappene: Beauty & Ugliness in Architecture (BUA) 2025. I spissen for konferansen står tre fremadstormende, klassiske arkitekter: Sigurd Randby, Karl Fredrik Honningsvåg og Oscar Olderøy oppfordrer alle arkitektstudenter og nyutdannede til å delta på konferansen, uavhengig av arkitektonisk ideologi.

BUA-konferansen, som arrangeres i samarbeid med Sivilisasjonen (der Sivilisasjonens medlemmer blant annet får rabatterte billettpriser), har som mål å bli verdens viktigste arena for klassisk og tradisjonell arkitektur og urbanisme.

Med et program spekket med internasjonale eksperter, forskere og designere lover konferansen å bli en inspirerende og lærerik opplevelse for både lærde og lekfolk.

Vi samles i idealet om skjønnhet

– Dette er en unik mulighet til å møte de fremste formgiverne innen klassisk og tradisjonell arkitektur, og sparre med dem, sier Sigurd Randby, en av de nyutdannede arkitektene fra NTNU som er nestleder i årets symposium.

Elise Skeide Vibe og Sigurd Randby vil presentere sin diplomoppgave Estetisk kommunereform på årets symposium. Foto: Privat

Man trenger slett ikke være klassisist for å delta, bedyrer han.

– Vi samles i idealet om skjønnhet, som per definisjon er uhåndgripelig. Skal vi nærme oss dette vakre, må vi lære å sette ord på estetiske opplevelser, noe som blir et gjennomgående tema for årets konferanse, både i foredrag og workshops.

Randby leverte diplomoppgave sammen med Elise Skeide Vibe i vinter, med tema forskjønning av norsk kommunearkitektur, og jobber nå hos det klassiske arkitektkontoret Sebastian Treese Architekten i Berlin.

Forståelse for tradisjon og historie

I likhet med sine kolleger i BUA-styret er også Karl Fredrik Honningsvåg nyutdannet ved NTNU, hvor det klassiske programmet ledes av arkitekturprofessor Branko Mitrovic. Honningsvåg understreker viktigheten av å forstå historien og tradisjonene innen arkitektur.

Vannmalingskveld med Akantus, som også arrangerer et nybegynnervennlig introduksjonskurs i vannmaling under BUA2025. Foto: Privat

– Klassisk arkitektur er ikke en stil, det er en metode for utforming av bygg som er utviklet over ekstremt lang tid, og som bør være relevant for alle arkitekter som ønsker å gjøre verden til et vakrere sted, sier Honningvåg.

– Den klassiske tradisjonen handler om å skape noe vakkert, og måten å gjøre det på har historisk vært å ikke strebe etter å finne opp kruttet på nytt, men å lære så mye som overhodet mulig av de som har jobbet før en selv. Det handler ikke om å kopiere fortiden, men å tørre å lære av den.

Honningsvåg har gått rett fra å fullføre masteroppgaven sin, til å jobbe som arkitekt under den prominente klassiske arkitekten Robert Patzschke i Berlin. Patzschke er også en av talerne ved årets konferanse.

– Ved å samle så mange ledende skikkelser i Oslo, håper vi å ikke bare skape et viktig fagseminar for alle som kommer utenlandsfra, men også å vise det norske fagmiljøet hvor reelt og omfattende arbeid som utføres i utlandet. Norske arkitekter trenger en realitetsorientering om spillerommet sitt!

Arena for dialog og diskusjon

Oscar Olderøy er i innspurten av studiene ved NTNU og legger vekt på at konferansen er en arena for dialog og diskusjon.

Olderøy som vannmaler en alternativ visjon for Lade i Trondheim til eksamensprosjektet sitt i ARK5 – Byplanlegging, høsten 2024. Forslaget viderefører den barokke byplanen i Trondheim etter Cicignon med stedstypisk murarkitektur. Foto: Privat

– Vi ønsker å skape en åpen og inkluderende atmosfære der ulike synspunkter kan møtes. BUA er ikke bare for klassiske arkitekter, men for alle som er interessert i arkitektur og byutvikling. Skal vi få til en utvikling i bransjen hjelper det ikke at vi sitter i hvert vårt ekkokammer og klapper oss selv på skulderen.

I tillegg til arkitektstudiene ved NTNU tar Olderøy et deltidsstudium ved det prestisjefylte Classic Planning Institute i Washington D.C., og er aktiv som nestleder i studentorganisasjonen Akantus, som nylig ble tildelt Ny Norsk Kulturpris.

– Under årets konferanse er det prioritert enda mer tid til workshops, byvandringer og panelsamtaler for å virkelig inkludere publikum. Til tross for navnet på konferansen ønsker vi ikke bare å gjøre dette til bare en diskusjon om stygt og pent, men også skape en arena hvor fagfolk, håndverkere, arkitekter, studenter, forskere og allmennheten sammen kan sikre utviklingen av skjønne, varige og funksjonelle byer for fremtiden.

Deltagelse gir studiepoeng i USA, men ikke i Norge

Konferansen finner sted 2. – 4. mai på Håndverkeren i Oslo. Med foredrag, arbeidsverksted, utstillinger og guidede turer, lover BUA-konferansen å bli en minnerik opplevelse for alle deltakere.

Honningsvåg påpeker at deltagelse på konferansen gir kreditering for etterutdanning for studenter ved Classic Planning Institute. Han mener at konferansen holder et så høyt faglig nivå at det kunne vært noe norske utdanningsinstitusjoner innen arkitektur også burde vurdere.

– Vi håper å se mange engasjerte studenter og nyutdannede på konferansen, men ta gjerne turen selv om du ikke har vært student på lang tid, sier Honningsvåg og avslutter:

– Dette er en investering i fremtiden for arkitektur.

Plassene til konferansen blir raskt utsolgt. Sikre deg billetter til årets BUA-konferanse her.

Det britiske Nasjonalgalleriet har annonsert en rekke skjerpede sikkerhetstiltak etter at demonstranter har angrepet malerier, ...
12.–15. mai 2023 arrangeres symposiet Beauty and Ugliness in Architecture i Oslo, hvor hovedtaleren er ...
Josef Stalins død i 1953 var en frigjøring for mange. For filmindustrien i Sovjet innebar ...
«Skakkhet», tenkte jeg der jeg sto med armene på ryggen og beundret et tynt og ...
Kampen for vakre bygg og bylandskap har de siste årene fått vind i seilene med ...
Brexit-asteroiden er i ferd med å tilintetgjøre den britiske økonomien. I alle fall er det ...