Søker investor for å bygge denne dragestil-restauranten midt i Oslo

Skrevet av Arne Sødal | 28. juni 2024

I flere tiår har det pågått en kamp for å gjenreise Hasselbakken, en restaurantbygning i St. Hanshaugen park i Oslo, som brant ned i 1936. Da Sivilisasjonen dekket saken tilbake i mars 2021, var siste utvikling i saken at det var behov for en utredning om helårs uteservering.

Nå i 2024 har hovedstaden nytt bystyre, som går inn for et ønske om et privat/offentlig samarbeid om å etablere helårs servering i parken. I den anledning har organisasjonen INTBAU Norge fulgt opp det opprinnelige initiativet med å rekonstruere bygningene som utgjør Hasselbakken. I front for prosjektet er organisasjonens styreleder, Arne Sødal, som også er arkitekten bak den vellykkede rekonstruksjonen av det folkekjære Holmenkollen kapell i 1996.

Sødal har sendt inn nedenstående tekst til Sivilisasjonen, der han redegjør for hvor prosjektet står i dag og opplyser om at INTBAU Norge nå søker etter investorer som vil samarbeide med kommunen om bygging og drift av det nye Hasselbakken:

Liker du det Sivilisasjonen publiserer? Bli medlem i dag, og bidra til at Sivilisasjonen kan fortsette!

Nye Hasselbakken Restaurant på St. Hanshaugen

Av Arne Sødal

Restauranten på St. Hanshaugen besto av to bygninger, den ene oppført i 1890 etter et bystyrevedtak 10. april samme år, den andre i 1896, begge etter tegninger av arkitekt Holm Hansen Munthe.

Bygningens arkitektoniske stil og interiør bar vitnesbyrd om den nasjonale oppvåkningen Norge opplevde frem mot oppløsningen av unionen med Sverige i 1905. Keiser Wilhelm av Tyskland ble så imponert av Hasselbakken at han bygget en kopi til seg selv i Potsdam like etter.

Forslag til gjenoppbygging. Historisk rekonstruksjon. En norsk og nasjonal bygningsstil
v/ Sivilarkitekter Bjerve & Sødal i regi av INTBAU

Da Hasselbakkens ene bygning brant ned i 1936 besluttet man å rive den andre. De to store trappene på hver side av den øverste bygningen som brant eksisterer fortsatt. Rivningen fratok St. Hanshaugen parkens viktigste severdighet. Oslo slettet et vitalt innslag i bybildet.

Det har gjennom årene kommet ønsker om gjenoppbygging av Hasselbakken, men organisert arbeid for å fremme tanken startet først i 2004 i forbindelse med henvendelsen fra Potsdams borgermester til Oslos ordfører om å etablere et samarbeid om gjenoppbyggingen av de to bygningene ettersom den i Potsdam også bant ned under andre verdenskrig. Tvilling-prosjektet, som det ble kalt, skulle også være uttrykk på kultursamarbeid mellom Norge og Tyskland. Mens prosjektet foreløpig har strandet på norsk side, er prosjektet i Potsdam nå ferdig bygget og fungerer som en populær restaurant og en turistattraksjon.

Det nye bystyret i Oslo har ytret ønske om et privat/offentlig samarbeid for å etablere et permanent helårs serveringssted på St. Hanshaugen. Derfor har INTBAU Norge fulgt opp det opprinnelige initiativet med å rekonstruere begge bygningene på samme måte som rekonstruksjonen av Holmenkollen Kapell i 1996. Den bakre bygningen vil kunne inneholde overbygget uteservering med en helårs tradisjonell øl-hall i buegangene under. Den andre vil gjenskape den historiske restauranten med et stort møtelokale/familiecafé under, alt sammenknyttet med HC-adkomst og felles toalettanlegg. Bygningene kan oppføres forskriftsmessig men med tradisjonelt håndverk. Stav og laft er et levende håndverk i Norge og Holmenkollen Kapell har vist at det er fullt mulig å rekonstruere med opprinnelig historiske kvalitet innenfor forsvarlige kostnadsrammer.

INTBAU Norge søker nå etter investorer som vil samarbeide med kommunen om bygging og drift av nye Hasselbakken.

I så fall vil St. Hanshaugen kunne bli et like populært sted som for  over hundre år siden med både sosiale og kulturelle tilbud for alle aldersgrupper hele året.

Spørsmålet «hva innebærer et lykkelig liv» har blitt analysert og drøftet av filosofer, teister og ...
På kvinnedagen den 8. mars i år ble det publisert et innlegg på Sivilisasjonen.no: «Kvinnekampen ...
Denne uken skulle Ibsenfestivalen gått av stabelen på Nationaltheatret. Grunnet tingenes tilstand utsettes festivalen på ...