En feiring av den klassiske tradisjonen | Ukens utstilling: «Fire figurasjoner» med Folmoe, Lundgren, Kolderup og Richardson

Skrevet av Redaksjonen | 7. oktober 2024

Fra 10. til 27. oktober inviterer Galleri A i Oslo til en storslått utstilling med tittelen «Fire figurasjoner». Her får besøkende oppleve helt nye verk av fire av Norges mest markante figurative malere: Even Richardson, Per Lundgren, Harald Kolderup og Trine Folmoe.

Med over 40 års erfaring hver, har de alle bidratt til å berike den klassisk figurative tradisjonen i norsk kulturliv. Denne utstillingen er en unik mulighet til å dykke ned i deres individuelle universer, hvor hver penselstrøk forteller en historie, og hvor håndverk og kreativitet smelter sammen på en inspirerende måte. Dette er en sjelden mulighet til å oppleve nye verker fra fire talentfulle malere samlet på ett sted!

Liker du det Sivilisasjonen publiserer? Bli medlem i dag, og bidra til at Sivilisasjonen kan fortsette!

«Selvportrett» av Trine Folmoe

Menneskelige relasjoner i fokus

Trine Folmoe, som har sin utdannelse fra Oslo tegne og maleskole samt studietid hos Nerdrum og Kunstakademiet, forteller at hun er opptatt av menneskekroppen og de relasjonene som oppstår mellom mennesker.

– Det er menneskekroppen og historier om mellommenneskelige relasjoner som alltid har opptatt meg, sier hun.

Folmoe meddeler at hun legger særlig vekt på kvinnelige skikkelser i sine verk.

– Kvinner opptar meg spesielt, deres verden og søsterlige samhold. I flere motiver blir de «tjenere» av en større betydning… De går opp i en helhet, utover sitt personlige jeg. De blir representasjoner og arketyper, sier Folmoe.

«P.P.-Storm» av Per Lundgren

Psykologisk dybde

Per Lundgren forteller at hans virke fortsatt er påvirket av den frie skoleringen gjennom Rolf Schønfeld og Odd Nerdrum, tidlig på 1980-tallet. Lundgren er blant annet kjent for sine stemningsfulle landskapsmalerier, inspirert av hans oppvekst i Kragerø.

– Landskapene er hovedsakelig basert på mitt oppvekstmiljø fra fjordarmene. Studier av himmel og sjø, møtet mellom forskjellige bergarter og saltvann, forklarer han.

Lundgren, som har viet sitt virke til landskapsmaleri og portretter, sier videre:

– Portretter for meg handler om det psykologiske, de små sprangene mellom øynene, munnen og ansiktets eget språk.

«Gammel kirke (Hvaler)» av Even Richardson.

Hele tiden klassisk

Even Richardson forteller at han hele tiden har arbeidet innenfor den klassiske tradisjonen. Han begynte i lære hos Nerdrum på 80-tallet og gikk senere to år på Kunstakademiet.

– Den klassiske tradisjonen har vært altomfattende givende og utfordrende nok til at jeg fortsatt arbeider innenfor denne formen, sier Richardson, som i likhet med sin kollega Lundgren har en spesiell interesse for portretter og landskapsmaleri.

– For begge disiplinene er det viktig med observasjon og tid med motivet, for å oppnå troverdighet i innhold og uttrykk, forklarer han.

«Skumring» av Harald Kolderup

Fra skisse til maleri

Harald Kolderup er en maler som den siste tiden har arbeidet særlig med landskapsmaleri. Han forteller at han har hatt flere lærere opp igjennom årene: Terje Moe, Rolf Schønfeld, Odd Nerdrum og Oddmund Raudberget.

– Jeg bruker ofte skisser som grunnlag og arbeider videre på bildene i atelieret. Jeg prøver å få bildene til å bli en blanding av konkret observasjon og erindring om en stemning jeg opplevde i naturen, forteller Kolderup.

En utstilling å glede seg til

Utstillingen «Fire figurasjoner» er ikke bare en feiring av fire talentfulle malere, men også en påminnelse om hvor vital den klassisk figurative tradisjonen fortsatt er. I en tid preget av rask endring og modernistiske kunstformer, står disse malerne som voktere av håndverk og dyktighet – med en dyp respekt for det klassiske – noe de har gjort med standhaftighet siden 1970-tallet.

Utstillingen «Fire figurasjoner» inviterer deg til å utforske en tradisjon som er minst like aktuell i dag som den var for flere tiår siden. Dette er en utstilling du absolutt ikke vil gå glipp av!

I spalten «Ukens utstilling» løfter Sivilisasjonen frem fremragende klassiske utstillinger i Norge, med ønske om å belyse det fantastiske som skjer innen den klassiske bevegelsen – i et kulturliv ellers overskygget av modernismen. Har du tips om klassiske utstillinger som fortjener å dekkes? Send ditt tips til redaksjon@sivilisasjonen.no

Sivilisasjonens anmelderkorps tar turen til Det Norske Teatret for å gjeste teatrets oppføring av Faderen ...
John William Polidori er et navn som er kjent for de færreste, til tross for ...
Torsdag den 31. mars lanseres det en nett bok som man ikke kan komme utenom ...