Hva skal vi gjøre med Nationaltheatret? | NNK arrangerer debatt

Skrevet av Redaksjonen | 15. oktober 2024

Henrik Bulls praktbygg fra 1899 er et yndet nasjonalsymbol, men det står til forfall. Hvordan kan vi bevare den historiske arven og samtidig gi teateret en bærekraftig fremtid? Onsdag 16. oktober kl. 18 inviterer Ny Norsk Kulturpris til debatt om Nationaltheatrets fremtid.

Debatten finner sted på Gamle Raadhus Scene i Oslo (Christiania Torv 1).

Midt i Oslo sentrum står en av Norges mest ikoniske bygninger – Nationaltheatret. Et monument over norsk teaterhistorie som er så altfor preget av tidens tann. Det er delte meninger om veien videre for en av hovedstadens mest elskede bygninger.

– Nationaltheatrets fremtid er et spørsmål som engasjerer mange. Nå er de store utredningene gjort, og folk forventer at en beslutning tas, sier Anna Molberg, stortingsrepresentant for Høyre og styreleder for Ny Norsk Kulturpris, som arrangerer debatten.

Historie, arkitektur og politikk

Arrangementet byr på et bredt spekter av perspektiver på Nationaltheatrets fortid og fremtid. Forfatter Erik Rudeng gir et historisk foredrag om bygningens betydning, mens Simen Bakken fra Statsbygg presenterer innholdet i den nye utredningen om Nationaltheatret.

Etter pausen blir det panelsamtale med representanter fra både teaterverden, arkitekturfaget og politikken.

– Ny Norsk kulturpris vil bidra til å belyse de ulike alternativene og skape debatt og fortgang i prosessen. Derfor har vi satt sammen et spennende arrangement hvor Nationaltheateret selv er representert, sammen med historikere, arkitekter og politikere. Dette er et arrangement alle som er opptatt av teaterets fremtid burde få med seg, sier Molberg.

Panelet består av:
Kristian Seltun, sjef for Nationaltheateret
Peter Butenschøn, arkitekt
Tage Pettersen, stortingsrepresentant for Høyre
Anne Enger, tidligere kulturminister (Sp) og styreleder ved Nationaltheatret
Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet

Debatten finner sted onsdag 16. oktober kl. 18.00. 

Merk: Carl Korsnes, som er ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen, er også styremedlem i Ny Norsk Kulturpris, som arrangerer debatten.

Nå blomstrer kirsebærtrærne i Japan!Under normale omstendigheter trekker befolkningen ut i hager og parker for ...
Er det tilfeldig at nesten alle kulturer har sin helt egne versjon av historien om ...
I århundrer ble naturen forstått som Guds skaperverk. Stadig snakkes det om «skapninger», ulogisk nok ...