Symfoniske dikt og fantasier er en obskur form for klassisk musikk som ved første øyekast virker utilgjengelig for mange. Hva skal poenget være med å lytte til en instrumental versjon av Romeo og Julie? spør du kanskje. Vel, kanskje er det en fordel å kjenne godt til historien før man lytter til tolkninger for fullt orkester. Lar man seg rive med kan man oppleve at dører til en fantastisk verden åpenbarer seg, en eventyrisk virkelighet som filmen bare kan drømme om å efterligne.
Romeo og Julie
Kringkastningsorkesteret, KORK, setter opp konserten torsdag 27. februar og på programmet står blant annet Romeo og Julie av Tsjaikovskij og Gåsemor av Maurice Ravel. Førstnevnte trenger ingen videre introduksjon da det er verdens mest kjente romantiske drama. Det den muligens trenger sårt er snarere vår gjentatte oppmerksomhet.
Er det en feiring av kjærligheten eller en advarsel mot den? Den tragiske avslutningen på noe så irrasjonelt som en ung forelskelse lærer oss om hvordan våre innerste lengsler står i konflikt med oss selv, vår bakgrunn og samfunnet vi befinner oss i. Døden venter på oss forelskende, det være seg i faktisk eller metaforisk forstand. En sterk forelskelse kan endre våre liv i løpet av sekunder!
Om det var Eros’ fortjeneste, Tsjaikovskijs talent eller en kombinasjon, kommer vi aldri til å få vite, men én ting er sikkert: Fantasiouverturen til den russiske attenhundretallskomponisten inneholder en uforglemmelig melodi, tilegnet Romeo og Julie og deres forelskelse. Denne melodien kommer ikke før nesten halvveis uti stykket som inntil dette punkt bærer mer preg av mørke og smerte enn noe annet. De dramatiske vendingene i stykket river det hjertelige i filler, men kjærlighetstemaets rørende fanfare mot avslutningen forteller oss at Tsjaikovskij tross tragedien muligens anså hjertet som triumferende allikevel.
Gå ikke glipp av nye artikler i Sivilisasjonen. Meld deg inn i vårt nyhetsbrev!
Gåsemor
Før kjærlighetens irrganger treffer oss i tenårene er det en mytisk og langt mer uskyldig virkelighet som omkretser oss – om vi er så heldige å ha voksne som leser eventyr for oss riktignok. Den franske senromantikeren Maurice Ravel var selv barnløs, men elsket børnenes livsgnist. «Gåsemor forteller» var en samling av folkeeventyr, nedskrevet av Charles Perrault i 1697. Ravels verk befatter fire av disse eventyrene fordelt på fem satser:
1. Tornerose
2. Tommeliten
3. Keiserinnen av pagodene
4. Skjønnheten og udyret
5. Eventyrhaven (Tornerose)
Verket, som opprinnelig var skrevet firehendig for piano, men senere orkestrert av komponisten selv er drømmende, mystisk og et eksempel på impresjonistisk musikk på sitt beste. Førstesats (Tornerose) er en såkalt Pavane og ledes av en enkel, men vakker fløytemelodi. Andresats (Tommeliten) ledes på sin side av en obo og tredjesats tar oss til Kina, med de karakteristiske pentatoniske skalaer.
Det er imidlertid i fjerdesatsen om Skjønnheten og udyret at den vakre vemoden inntar scenen, og gestaltingen av udyret som en fagott og skjønnheten som en fiolin fungerer på en overbevisende måte. Transformasjonen av udyret, beskrevet ved bruk av glissando i strykerne av komponisten, er rørende og ikke minst som overgang til siste sats, Eventyrhaven, som er det absolutte høydepunktet i verket.
Den er ofte blitt tolket som en avslutningsscene fra fortellingen om Tornerose, men jeg tror det like gjerne kan være et forsøk på å gjenskape selve følelsen av eventyrsjangeren. Det er en forhåpningsfullhet i det varme strykemotivet som gjenkaller minner om lek og vår, noe vi alle sikkert venter på i disse mørketider.
En uforglemmelig aften venter oss heldige publikummere 27. februar kl 19.00
Informasjon om konserten:
Hva:
- Pjotr Tsjajkovskij: Romeo og Julie, ouverture
- Francisco Coll: Turia, Konsert for gitar og kammerorkester
- Maurice Ravel: Gåsemor
- Modest Musorgskij: De persiske slavenes dans, fra Khovantsjina
Når og hvor:
Torsdag 27. februar 2025 kl. 19.00 i NRKs Store Studio i Oslo
Billetter:
Bestill billetter gjennom KORKs billettløsning.
Medlemmer av PublikUng har mottatt rabattkode for konserten.
PublikUng er et tilbud for deg som er mellom 18 og 30 år, som gir rabatterte priser på klassiske konserter. Bli medlem i PublikUng her.
Sivilisasjonen samarbeider med organisasjonen PublikUng i å promotere klassiske konserter.