Virkestoffet i skjønnheten

Skrevet av | 6. juli 2022

Skjønnhet er ikke bare en pen kvinne eller en pen atlet eller et pent landskap eller et pent bygg. I malerier. I foto. I filmer. I diktning. I drømmer. I virkeligheten. Dette er skjønnhetens svakeste krydderstyrke.

Dikteren Mishima skrev: «Skjønnhet er noe som brenner hånden din når du berører det.» Det betyr, den høyere styrkegrad av skjønnhet, den styrkegrad som hjertebeveger til hete tårer eller besatthet eller kåthet eller hakesleppfascinasjon, er krydret med noe mer. Dette mer – er overvinnelse.

Skjønnhet er fryktovervinnelse eller smerteovervinnelse eller fattigdomsovervinnelse. For eksempel overvinnelse av språkfattigdom. Visjonsfattigdom. Livserfaringsfattigdom. Overvinnelse av kjærlighetssorg. Abortsorg. Impotenssorg. Skjønnhet er overvinnelse av misforståelser, fordommer, slaveri. Overvinnelse krever EdgarAllanPoetisk mot.

Overvinnelse er virkestoffet i skjønnheten. Overvinnelse: Dette er hvorfor menneskeheten er så oppslukt av idrett. Idrett er kroppsmanifestasjonen av overvinnelse. Idrettsutøveren må overvinne kroppslige og mentale begrensninger og smerte. Overvinne konkurrenters motstand.

Skjønnhet på høy ildstyrke bærer overvinnelseselementet i seg, slik vulkanlavaen i renn ned fjellsiden bærer ilden i seg. Overvinnelse av dødelighetens begrensinger eller språkets begrensninger. Overvinnelse av latskap og depresjon, overvinnelse av selvsabotering og skam, er skjønnhet. Overvinnelse av avstander. For eksempel overvinnelse av avstanden mellom mennesket og solen, mennesket og månen, mennesket og Venus, mennesket og løvene, mennesket og ørnene, edderkoppene, delfinene, hvalene, havdypene, er skjønnhet. Overvinnelse av avstanden mellom mennesket og naturens hemmeligheter, er skjønnhet. Overvinnelse av avstanden mellom ulike kulturer, folkeslag, klasselag, er skjønnhet.

Maleren Odd Nerdrum sier i en YouTube-video: «Don’t paint pictures, paint stories.»  Ja, tegn, mal, skriv, dans, skulpturer, syng, spill, fotografer… fortellinger om overvinnelse, og skjønnheten går ved din side. Eller: gjør skaperprosessen av verket også til en overvinnelsesprosess, og skjønnheten kysser din panne.

«Vet du hva, jeg satt nettopp og sa til meg selv: selv om jeg ikke ...
Efterpåklokskapens lys kan være blendende når man ser på et av Norges mange justismord. Når ...
Seriens oppbygning og format er lovende slik som sist. Likevel tar handlingen en kraftfull usving ...