Barn og unge i koronakarantene lærer å tegne Donald Duck-figurer av Skandinavias fremste tegneserieillustratør på direktesendt video

Publisert 20. april 2020 av

Hver dag siden tirsdag 17. mars har den norske Donald-tegneren Arild Midthun holdt direktesendt og gratis tegneundervisning i regi av Egmont og Donald Duck & Co. Vil koronanedstengingen indirekte resultere i at Norge får oppleve en bølge av unge tegneserietalenter?

Live-sendingene går helt frem til skolene åpnes igjen, og alle undervisningstimene ligger tilgjengelig på Donald Duck & Cos Facebook-side. 

Som en av de beste tegnerne i Skandinavia, og kanskje også Europa, er Midthun et forbilde for mange unge tegnerspirer. Foto: Skjermdump fra en av Arild Midthuns videoforelesninger i Donald-tegning. Copyright: Egmont Serie.

Karakter og uttrykk i hver strek

Midthun tegner og forklarer hvordan man lager alle de kjente figurene fra Andeby fra sin tegnehule. HjemmeANDervisningen har dreid seg rundt detektivhistorier og påskekrim – og Midthun forteller mens han tegner, om historien som ligger bak figuren og hvorfor de ser ut som de gjør:

– Onkel Skrue tjente sin første mynt ved å pusse sko. Magica fra Tryll mener at den såkalte lykkeskillingen er magisk, så hun vil alltid forsøke å få tak i mynten, forklarer Midthun før han begir seg ut på å tegne Skrue McDuck.

Midthun tegner flere illustrasjoner som skal høre inn i en historie om Skrue som har fått tak i en gullklump. Han tegner onkel Skrue som ganske sint – fordi han vil passe godt på pengene han har i sekken sin – og fattig – derfor med lappete klær og sekk. Uttrykksfullheten og utseende spiller opp under fortellingen i historien.

Donald Duck & Co er med på den store dugnaden, eller dugnANDEN som de kaller den. Foto: Skjermdump fra en av Arild Midthuns videoforelesninger i Donald-tegning. Copyright: Egmont Serie.

Et forbilde og en inspirasjonskilde

En som har fulgt tegneserieundervisningen er frilans tegneserieillustratør i Egmont, Mikkel Hagen. Selv om undervisningen har vært rettet mot folk flest, og barn spesielt, synes Hagen at det har vært verdifullt å følge med på.

– Midthuns undervisning skaper engasjement og inspirasjon fordi han forteller mye interessant mens han tegner. Som for eksempel om de syv grunnhistoriene – der den store reisen er en av dem. Historiske fortellinger, ord og ordsjangere blir også forklart i løpet av undervisningen. Midthun er en kunnskapsrik mann! sier Hagen.

Som en av de beste tegnerne i Skandinavia, og kanskje også Europa, er Midthun et forbilde for mange unge tegnerspirer. Som Norges eneste offisielle Donald-tenger har Midthun siden 2004 skapt historier for Donald Duck & Co i en fransk/belgisk illustratørstil.

Donald Duck & Co er med på den store dugnaden, eller dugnANDEN som de kaller den.  

Klikk her for å se videoforelesningene der Donald-tegner Arild Midthun lærer bort sitt håndverk.

Snikende kom vi uten notatblokk Sancthansnatten. Ibsens skamplett. Stykket dramatikeren ikke ville vedkjenne seg og ...
Den amerikanske kitschmaleren Luke Hillestad har et mål om å lave bilder som varer og ...
Av og til står vi foran umenneskelig vanskelige valg, som vi er nødt til å ...