Barn og unge i koronakarantene lærer å tegne Donald Duck-figurer av Skandinavias fremste tegneserieillustratør på direktesendt video

Skrevet av | 20. april 2020

Hver dag siden tirsdag 17. mars har den norske Donald-tegneren Arild Midthun holdt direktesendt og gratis tegneundervisning i regi av Egmont og Donald Duck & Co. Vil koronanedstengingen indirekte resultere i at Norge får oppleve en bølge av unge tegneserietalenter?

Live-sendingene går helt frem til skolene åpnes igjen, og alle undervisningstimene ligger tilgjengelig på Donald Duck & Cos Facebook-side. 

Som en av de beste tegnerne i Skandinavia, og kanskje også Europa, er Midthun et forbilde for mange unge tegnerspirer. Foto: Skjermdump fra en av Arild Midthuns videoforelesninger i Donald-tegning. Copyright: Egmont Serie.

Karakter og uttrykk i hver strek

Midthun tegner og forklarer hvordan man lager alle de kjente figurene fra Andeby fra sin tegnehule. HjemmeANDervisningen har dreid seg rundt detektivhistorier og påskekrim – og Midthun forteller mens han tegner, om historien som ligger bak figuren og hvorfor de ser ut som de gjør:

– Onkel Skrue tjente sin første mynt ved å pusse sko. Magica fra Tryll mener at den såkalte lykkeskillingen er magisk, så hun vil alltid forsøke å få tak i mynten, forklarer Midthun før han begir seg ut på å tegne Skrue McDuck.

Midthun tegner flere illustrasjoner som skal høre inn i en historie om Skrue som har fått tak i en gullklump. Han tegner onkel Skrue som ganske sint – fordi han vil passe godt på pengene han har i sekken sin – og fattig – derfor med lappete klær og sekk. Uttrykksfullheten og utseende spiller opp under fortellingen i historien.

Donald Duck & Co er med på den store dugnaden, eller dugnANDEN som de kaller den. Foto: Skjermdump fra en av Arild Midthuns videoforelesninger i Donald-tegning. Copyright: Egmont Serie.

Et forbilde og en inspirasjonskilde

En som har fulgt tegneserieundervisningen er frilans tegneserieillustratør i Egmont, Mikkel Hagen. Selv om undervisningen har vært rettet mot folk flest, og barn spesielt, synes Hagen at det har vært verdifullt å følge med på.

– Midthuns undervisning skaper engasjement og inspirasjon fordi han forteller mye interessant mens han tegner. Som for eksempel om de syv grunnhistoriene – der den store reisen er en av dem. Historiske fortellinger, ord og ordsjangere blir også forklart i løpet av undervisningen. Midthun er en kunnskapsrik mann! sier Hagen.

Som en av de beste tegnerne i Skandinavia, og kanskje også Europa, er Midthun et forbilde for mange unge tegnerspirer. Som Norges eneste offisielle Donald-tenger har Midthun siden 2004 skapt historier for Donald Duck & Co i en fransk/belgisk illustratørstil.

Donald Duck & Co er med på den store dugnaden, eller dugnANDEN som de kaller den.  

Klikk her for å se videoforelesningene der Donald-tegner Arild Midthun lærer bort sitt håndverk.

«What you know you can't explain, but you feel it. You’ve felt it your entire ...
I flere tiår har det pågått en kamp for å gjenreise Hasselbakken, en restaurantbygning i ...
I begynnelsen av mars lanseres en ny spalte her i Sivilisasjonen: «Hjelp, dette var morsomt». ...