– Det er viktigere enn noensinne å være dogmatisk | Memorosa-dokumentaren lanseres i dag

Skrevet av | 15. desember 2021

I dag, den 15. desember, lanseres en dokumentar om den myteomspunne Memorosa-gruppen, en gruppe kitsch-malere som er håndplukket av mesteren Odd Nerdrum. Dokumentaren er skapt av Bork S. Nerdrum, som også er skribent og nettdirektør i Sivilisasjonen. 

Mange er nysgjerrige

Memorosa-gruppen, slik den presenteres i dokumentaren, består av malerne Sebastian Salvo, Öde S. Nerdrum, Nic Thurman, Javier Adams og William Heimdal. I etterkant av at dokumentaren ble lavet har også Cassander Straumsgaard og Kristine Onsrud blitt en del av gruppen

– Mange er nysgjerrig på hvem Memorosa-gruppen er og hva den står for. De klassiske verdiene som kitsch-malere representerer er fremmed for mange. Dette er verdier som tidløshet, skamløs efterligning og dramatisk historiefortelling, sier produsent av dokumentaren Bork S. Nerdrum. 

Memorosa-dokumentaren kan strømmes på Vimeo. Foto: Bork Nerdrum Production.

– Skap en arketype

Alle i Memorosa-gruppen har gått i lære hos Odd Nerdrum, og gruppen er oppkalt etter gården der Nerdrumskolen holder til, nemlig Memorosa. I dokumentaren får publikum et innblikk i hvordan det er å være en del av miljøet rundt Nerdrum — en hverdag som inkluderer tegnekonkurranser og daglige filosofimøter over morgenkaffen.

– Det er mye vederstyggelighet i verden, særlig blant menneskene. Så, ikke lav et nytt bilde, vær så snill. Lav en arketype, uttaler Odd Nerdrum til sine elever i filosofimøtet som foreviges i dokumentaren.

Filosofisk bindelim

Bork S. Nerdrum understreker at det viktigste ved dokumentaren er å gi et innblikk i det filosofiske aspektet ved Memorosa-gruppen.

– Memorosa-gruppen er ingen løs tilknytning av malere som har funnet sammen for å styrke hverandres posisjon. Det er en gruppe som bindes sammen av en felles filosofi og et verdisyn. Tatt i betraktning at den moderne kulturen er en søppelhaug av tilfeldigheter, er det mer viktig enn noensinne å forholde seg til klare regler, altså å være dogmatisk, forklarer Bork S. Nerdrum.

Han avslutter med å forteller at han har forsøkt å selge inn dokumentaren til både NRK og TV2, men at den ble avslått av begge de statsfinansierte fjernsynskanalene.

– At NRK og TV2 ikke vil ha dokumentaren anser jeg for så vidt som et kvalitetsstempel. 

Memorosa-dokumentaren kan strømmes på Vimeo.

Se traileren her.
Det kan være vanskelig å forestille seg utfordringene knyttet til å være klassisk orientert efter ...
Av og til står vi foran umenneskelig vanskelige valg, som vi er nødt til å ...
Akk, Victor Hugo... du skulle bare visst hvor bortskjemt du var da du klaget og ...