– Det er viktigere enn noensinne å være dogmatisk | Memorosa-dokumentaren lanseres i dag

Skrevet av | 15. desember 2021

I dag, den 15. desember, lanseres en dokumentar om den myteomspunne Memorosa-gruppen, en gruppe kitsch-malere som er håndplukket av mesteren Odd Nerdrum. Dokumentaren er skapt av Bork S. Nerdrum, som også er skribent og nettdirektør i Sivilisasjonen. 

Mange er nysgjerrige

Memorosa-gruppen, slik den presenteres i dokumentaren, består av malerne Sebastian Salvo, Öde S. Nerdrum, Nic Thurman, Javier Adams og William Heimdal. I etterkant av at dokumentaren ble lavet har også Cassander Straumsgaard og Kristine Onsrud blitt en del av gruppen

– Mange er nysgjerrig på hvem Memorosa-gruppen er og hva den står for. De klassiske verdiene som kitsch-malere representerer er fremmed for mange. Dette er verdier som tidløshet, skamløs efterligning og dramatisk historiefortelling, sier produsent av dokumentaren Bork S. Nerdrum. 

Memorosa-dokumentaren kan strømmes på Vimeo. Foto: Bork Nerdrum Production.

– Skap en arketype

Alle i Memorosa-gruppen har gått i lære hos Odd Nerdrum, og gruppen er oppkalt etter gården der Nerdrumskolen holder til, nemlig Memorosa. I dokumentaren får publikum et innblikk i hvordan det er å være en del av miljøet rundt Nerdrum — en hverdag som inkluderer tegnekonkurranser og daglige filosofimøter over morgenkaffen.

– Det er mye vederstyggelighet i verden, særlig blant menneskene. Så, ikke lav et nytt bilde, vær så snill. Lav en arketype, uttaler Odd Nerdrum til sine elever i filosofimøtet som foreviges i dokumentaren.

Filosofisk bindelim

Bork S. Nerdrum understreker at det viktigste ved dokumentaren er å gi et innblikk i det filosofiske aspektet ved Memorosa-gruppen.

– Memorosa-gruppen er ingen løs tilknytning av malere som har funnet sammen for å styrke hverandres posisjon. Det er en gruppe som bindes sammen av en felles filosofi og et verdisyn. Tatt i betraktning at den moderne kulturen er en søppelhaug av tilfeldigheter, er det mer viktig enn noensinne å forholde seg til klare regler, altså å være dogmatisk, forklarer Bork S. Nerdrum.

Han avslutter med å forteller at han har forsøkt å selge inn dokumentaren til både NRK og TV2, men at den ble avslått av begge de statsfinansierte fjernsynskanalene.

– At NRK og TV2 ikke vil ha dokumentaren anser jeg for så vidt som et kvalitetsstempel. 

Memorosa-dokumentaren kan strømmes på Vimeo.

Se traileren her.
Prolog La meg ta deg med til et forjettet land, hvor den lunefulle middelhavsvinden møter ...
Mange ganer opplevde en mindre søtladen jul i fjor da Gjøvik Sjokolade gikk konkurs i ...
Hvilken verdi har det å gi ut bøker om en krise som nådde oss for ...