Portrettøren som sympatiserer med det ukjente mennesket | Høstutstilling på TBS Gallery

Skrevet av Aftur S. Nerdrum og Julie Brundtland | 25. september 2022

Med fargerike motiver av gjenkjennelige politikere som Donald Trump, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, viser årets høstutstilling i Oscars gate frem Tore Bjørn Skjølsviks evne til å fange et menneskes karakter på lerretet.

Er det én figurativ utstilling man bør få med seg i Oslo nå, så er det denne.

– Skulptøren Skjølsvik er umiskjennelig, da hans evner til å sette form på sine figurer skinner igjennom også i hans malerier, skriver Julie Brundtland og Aftur Nerdrum. Bildet viser Skjølsviks portrett av fotballspilleren Ole Gunnar Solskjær. Foto: Julie Brundtland

Setter karakter på sine modeller

Høsten er en årstid som bringer med seg nye idéer, muligheter, og ikke minst nye menneskemøter. En utstilling der ansiktet og karakteren står i fokus er med andre ord ikke helt malplassert i semesterets almanakk.

Liker du det Sivilisasjonen skriver om? Bli medlem i dag!

Bildene som er utstilt på TBS Gallery viser at Skjølsvik har klart å fremheve sine modeller i forskjellige lys, basert på de ulike personlighetene. Erna Solberg er for eksempel portrettert som en travel kvinne med dokumenter i høyre hånd og et handlekraftig ansiktsuttrykk. Jonas Gahr Støre fremstilles med et mer flegmatisk temperament. Han står ute i det grønne og det fri, med et ansikt som vitner om dyp refleksjon.

Skjølsvik er en maler som sympatiserer med det ukjente mennesket

Det er ikke bare kjente statspersoner som utstilles i Homansbyen denne høsten. Skjølsviks pensel har også malt en rekke ukjente mennesker i kraft av deres individualitet. Bilder som «Mannen fra Blåkors», «Rødhåret alkoholiker» og «Gatefilolinist» fremstiller Skjølsvik som en maler som kan sympatiserer med sine medmennesker.

Med sine varierende penselstrøk og bevisste bruk av farger, forsøker han å fortelle modellen at han er på deres nivå. Han ser dem som likeverdige. En fellesnevner for alle portrettene er at menneskene i dem ser oss rett inn i øynene. Her er det ingen forsøk på mystikk, men heller direkte konfrontasjon.

– Bildene som er utstilt på TBS Gallery viser at Skjølsvik har klart å fremheve sine modeller i forskjellige lys, basert på de ulike personlighetene. Erna Solberg er for eksempel portrettert som en travel kvinne med dokumenter i høyre hånd og et handlekraftig ansiktsuttrykk. Jonas Gahr Støre fremstilles med et mer flegmatisk temperament. Han står ute i det grønne og det fri, med et ansikt som vitner om dyp refleksjon, skriver Julie Brundtland og Aftur Nerdrum. Foto: Julie Brundtland.

Neglisjerte skulpturer er blitt fisket opp fra havet

Assortimentet byr også på en rekke skulpturer. Her finner vi dansere, fotballspillere og andre sportsutøvere. Utformingen demonstrerer mye naturlige bevegelser. Personligheten kommer tydelig frem ved hjelp av dette virkemiddelet – evnen til å fange en bevegelse – en ferdighet Skjølsvik ikke er sjenert for å vise frem.

Til slutt er utstillingen en bærer av en oppsiktsvekkende overraskelse for de besøkende: For tretti år siden, skal Skjølsvik ha kastet flere av sine skulpturer på havet. I frustrasjon, desperasjon? Det vites ikke for sikkert. Nå er noen av dem blitt funnet, og han er gjenforent med to av dem. De står oppstilt på TBS Gallery og venter på å bli sett av verden for aller første gang.

Bildene viser hvordan modellen ville beveget seg i virkeligheten

Skulptøren Skjølsvik er umiskjennelig, da hans evner til å sette form på sine figurer skinner igjennom også i hans malerier. Denne erfaringen kommer godt med i malerstrøkene, spesielt når han inkluderer hele kroppen i et bilde. Han virker bevisst på hvordan mennesket står, forflytter seg, og hvilken kraft de har i musklene når de gjør en manøver med kroppen. På denne måten viser motivene hvordan modellen ville beveget seg i virkeligheten.

Tore Bjørn Skjølsviks portrett av sin datter Ingvild. Foto: Julie Brundtland.

Et varmt besøk i det kalde høstværet

Når man besøker TBS Gallery, skjønner man fort at dette stedet er mer enn bare et sedvanlig galleri. Utenfor bygningene som bærer verkene, er tomten preget med en vakker, grønn hage der gigantiske hester i bronse møter deg ved portinngangen. Her kan man sette seg ned med en varm kakao fra Kaffebrenneriet i Homansbyen, mens man beundrer arkitekturen, maleriene og skulpturene. Ikke en dårlig måte å tilbringe en kalt høstdag på.

Sivilisasjonen er stolt samarbeidspartner med TBS Gallery, og skriver jevnlig om utstillinger som arrangeres av dette og andre gallerier som stiller ut klassisk figurasjon.

Her om dagen så jeg en reklameplakat på en buss. Det var selskapet Ruter, ansvarlig ...
I romanen Sult skrev Knut Hamsun om denne årstiden: Høsten ... den svale, fine årstid ...
Til mange nordmenns overraskelse er det en by i Mexico som av stadig fler regnes ...