– Det er tydelig at vi nå har steget inn i en helt annen tid | Jane Austen-helaften på Villa Lunde i Telemark

Skrevet av | 3. oktober 2022

Den første oktober var det klavermusikk, empirekjoler, malerier og innrammede silhuetter som prydet konsertsalen ved kunstnerhjemmet Villa Lunde i Telemark fylke. Arrangørene som også er eiere av gården, Elisabeth De Lunde og Jakob Zethner, bestemte seg i høst for å hedre den engelske forfatterinnen Jane Austen og hennes skaperverk ved å sette opp en konsertforestilling som nærmest kunne vært hentet ut fra begynnelsen av attenhundretallet. Te og hjemmelagde scones ble servert under hele oppholdet, og arrangementet ble passende nok kalt «Vi elsker Jane Austen». 

-Den første oktober var det klavermusikk, empirekjoler, malerier og innrammede silhuettersom prydet konsertsalen, skriver Aftur Nerdrum. Stemningsbilde fra aftenen «Vi elsker Jane Austen» på Villa Lunde i Telemark. Foto: Julie Brundtland.

Mektige utførelser av profesjonelle operasangerinner 

Oppføringen er i gang, og vi ser tre unge kvinner iført velstelte antrekk i austensk stil tre inn på scenen. Den ene setter seg ved klaveret og begynner å spille på en lett melodi. Den andre tripper rundt med en bok i hånden, og den tredje ser ut til å pønske på noe. Publikum er som stivnet i setene sine. Det er tydelig at vi nå har steget inn i en helt annen tid.

Liker du det Sivilisasjonen skriver om? Bli medlem i dag!

Etter et par minutter dukker en mann i dress opp foran mikrofonen. Det er Peter Fjågesund – en professor i språk og litteratur ved fakultetet for humaniora i Campus Bø. Han har dedikert mye av sin tid til å lære om Austens virke og idag skal han gi publikum en detaljert innføring i hennes liv som kvinne og forfatterinne under Napoleons herredømme. Etterpå leser en av kvinnene opp et utdrag fra boken Stolthet og fordom, før konserten begynner med Mozarts Prendero quell Brunettino fra operaen Così fan tutte – en vittig duett som de to sangerinnene fremfører med glans. Stemmene deres bærer hele lokalet, og det blir åpenbart at dette ikke er en alminnelig hjemmeoppvisning. Sivilisasjonen er vitne til en svært gjennomført musikalsk soaré. 

Aftenen «Vi elsker Jane Austen» i Villa Lunde bød på klavermusikk, trippende damer og mektig operamusikk. Foto: Julie Brundtland.

Programmet er krydret med musikkinnspill, sitater og scenestykker fra bøkene

Videre blir publikum underholdt med forskjellige melodiske innspill, i kombinasjon med diverse sitater og scenestykker fra Austens romaner. Rollebesetningen ser ut til å være glimrende selektert, da den kjente ironien som er å se i forfatterinnens lesning kommer tydelig frem i skuespillerprestasjonene. De to sangerinnene forteller oss hvor stor del av Austens litteratur som har med musikk å gjøre, og at flere av de sangene vi får høre i kveld har blitt nevnt i bøkene. En ung kvinne fra denne tiden skulle helst lære seg de dannede sysler, inkludert det å synge og å spille klaver, informerer de oss om.

Mens musikken er variert, er de fleste sitatene hentet ut fra boken som har fått mest oppmerksomhet gjennom tidene, nemlig Stolthet og fordom. For de mer «nerdete» blant publikum kunne det vært fint å høre flere utdrag fra andre romaner som Overtalelse, Northanger Abbey og Sanditon

Når det er sagt, er det ingenting i veien med fremførelsen for øvrig. Publikum får seg dessuten en morsom overraskelse når en av de kvinnelige sangerne kommer på scenen iført et mannlig antrekk, klar til å spille herr Darcy sammen med sin motspiller, Elisabeth Bennet. Humor blandet med litterær alvor blir temaet for kvelden. 

-Sivilisasjonen er vitne til en svært gjennomført musikalsk soaré, skriver Aftur Nerdrum. Foto: Julie Brundtland.

– Vi elsker å kombinere musikk og litteratur 

Når fremførelsen omsider er over, kommer vi i snakk med hjernene bak den storslagne konserten, nemlig ekteparet, De Lunde og Zethner. Zethner, som er en anerkjent dansk bassanger, informerer oss om at sangerinnene vi så på scenen er dyktige kolleger av ham, og at helt siden lokalene ble bygget i 2016, har de hatt omtrent 120 konserter og arrangementer i ulike sjangere på et profesjonelt nivå.

– Vi er blåstemplet og fikk alt dette støttet av Kulturrådet og fylket, forteller Zethner. 

Vi spør om hvordan de kom på ideen om å skape et Jane Austen-arrangement som dette, der De Lunde svarer at det slett ikke er første gang, og at det neppe blir siste. 

– Vi elsker å kombinere musikk og litteratur, og så liker vi å kunne gå tilbake i tid når vi kan, sier De Lunde. 

Hun fortsetter med å opplyse om at kombinasjonen av de landlige omgivelsene og deres felles lidenskap for musikk satte i gang idéen om å lage en hyllest for Jane Austen og hennes litteratur. I tillegg er de litterære entusiaster, da spesielt innenfor romantikkens epoke. 

– Vi har jo også hatt en konsert som omhandlet Brontë-søstrene, sier De Lunde med animerte øyne. 

– I tillegg driver vi en liten butikk der vi selger bøker av Beatrix Potter. 

Sivilisasjonens utsendte spør ekteparetDe Lunde og Zethner om det ikke kunne vært mulig å lage et Jane Austen-ball på denne flotte gården. Zethner er begeistret for ideen, og forsikrer oss om at et slikt type event kan med stor sannsynlighet vise seg å være en del av programmet til sommeren. Foto: Julie Brundtland.

Mulig Jane Austen ball til sommeren?

Ekteparet formidler til oss om historien bak familiegården. Vi får vite at De Lunde har arvet stedet og at de begge bor der fast. Selve gården ble bygget i 1880, men konserthuset eksisterte ikke før for seks år siden. 

Zethner tar oss med på en personlig visning i hovedhuset, det de kaller Villa Lunde. De Lunde, som både er maler og mentor har egne figurative malerier som henger på veggene. Hjemmet er i klassisk sveitser-stil og møblene reflekterer tidsperioden det ble bygget i. 

– Vi er så romantiske mennesker, så vi liker å ha muligheten til å reise tilbake i tid når vi kommer hjem til vårt eget hus, sier Zethner. 

Helt til slutt spør vi dem om det ikke kunne vært mulig å lage et Jane Austen-ball på denne flotte gården. Zethner er begeistret for idéen, og forsikrer oss om at et slikt type event kan med stor sannsynlighet vise seg å være en del av programmet til sommeren. 

Villa Lunde er en familiegård utstyrt med operahage, konsertsal, utstillinger og åpent atelier. Her blir det stadig satt opp konserter, utstillinger og andre kulturelle arrangementer. Mer informasjon om kommende tilstelninger kan man finne på deres nettside, https://www.villalunde.no/

Historiefortelling er det ultimate målet for den tonale komponisten Frederik Magle, som gjester den nyeste ...
Innenfor den britiske intellektuelle tradisjon sammenlignes monarken med kongen på et sjakkbrett. Kongen okkuperer bare ...
Julemiddag av Tyra Tønnesen analyserer familiestrukturens forfall gjennom hundre år. Til tross for at humoren ...