– En klassisk helaften | PublikUng og Sivilisasjonen arrangerer høstfest i Gamle Raadhus

Skrevet av | 4. september 2023

Er du glad i klassisk musikk og ønsker å treffe unge, likesinnede? Da bør du komme til Gamle Raadhus i Oslo den 30. september. 

Det er PublikUng og Sivilisasjonen, i samarbeid med Opera til Folket og Gamle Raadhus Scene, som inviterer til klassisk soirée og høstfest. 

Slår kreftene sammen

Lisa Schiøth Wang er leder for PublikUng, en frivillig organisasjon som formidler klassisk musikk til unge mellom 18 og 30 år, og er ansvarlig for arrangementet. Hun kan love at kvelden vil by på operaforestilling, panelsamtale og noen overraskelser. Etter de formelle aktivitetene og utover natten blir det etterfest. 

– Gjestene kan forvente seg en tradisjonsrik hyllest av den klassiske musikken. Vi forventer at arrangementet blir et møtested for venner og likesinnede og en mulighet til å stifte nye bekjentskap, sier Wang og legger til:

– Nå har vi hatt et givende samarbeid med Sivilisasjonen i to år, med mål om å løfte engasjementet for den klassiske musikken. Høstfesten blir definitivt det største arrangementet vi samarbeider med Sivilisasjonen om, og jeg gleder meg til å slå kreftene våre sammen og skape en klassisk, uforglemmelig helaften.

På bildet er representanter for PublikUng og Sivilisasjonen, som samarbeider om formidling av klassisk musikk. F.v.: Lisa Schiøth Wang, styreleder i PublikUng; Carl Korsnes, ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen; Aftur Nerdrum, redaktør i Sivilisasjonen; Dag August Schmedling Dramer, medlemsansvarlig i PublikUng; Karen-Marie Eikeland, nestleder i PublikUng. Foto: Julie Brundtland.

Langt ifra stivbent

Ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen, Carl Korsnes, uttrykker stor begeistring for arrangementet og samarbeidet.

– Mange unge elsker klassisk musikk, men er også glad i å ta seg en fest. Jeg tror det er stor etterspørsel etter en arena der den klassiske kulturen ikke er noe stivbent, men et naturlig aspekt ved selskapslivet og i sosiale sammenkomster, sier Korsnes.

Han påpeker at for ikke mer enn et par hundre år siden var musikker uadskillelig fra sammenhengen den ble fremført i.

– Dette er mer engasjerende enn vår tids formaliserte konsertoppsetninger. Soireen er en mulighet for både dedikerte entusiaster og nysgjerrige nykommere til å oppleve en følelsesrik aften, legger han til.

En variert aften

Programmet er under utarbeidelse, og arrangørene kan love en variert aften. Det blir blant annet en panelsamtale med temaet: «Hvorfor griper klassisk musikk oss sånn?». En av programpostene er dessuten «Operatørene», som er en humoristisk gruppe som lager forestillinger som tar utgangspunkt i operalitteraturen og tilgjengeliggjør den for et bredere publikum. De skal fremføre deler av forestillingen «Musikk er kjærlighetens vei». Gruppen skriver om forestillingen:

«En dikter fra 1800-tallet, en bankmann fra 1900-tallet og en blogger fra 2000-tallet møtes plutselig og uforståelig i en absurd kjærlighetsjakt. De er nemlig alle veldig interessert i samme kvinne.

Alle vil jobbe hardt for å overbevise hverandre om at de selv er den rette, og bruke alle midler tilgjengelig for å få det til. Vil intens poesi, uendelig finans eller sosial stjernestatus være nok?

Publikum inviteres til å bevitne denne komiske jakten spekket med kjent musikk fra operaverdenen. Forestillingen er skrevet og utviklet av Filip Håkestad, Jørgen Magnus Haslum og Håkon Rodvelt Anvik. Oskar Abel Valand Halvorsen akkompagnerer. Musikken er satt sammen av arier, sanger, duetter og tersetter fra Mozart, Rossini, Donaudy, Giordano, Capua, Puccini, Offenbach, Grieg og Beethoven.»

Meld deg på i dag! 

Arrangementet er gratis og åpent for alle (over 18 år, grunnet alkoholservering). 

Dørene åpner kl. 19.00, og lukkes kl. 21.30.

Påmelding skjer gjennom påmeldingsskjema innen fristen 23. september: Lenke

Nærmere opplysninger om arrangementet er tilgjengelig her: Lenke

Kvelden er et samarbeid mellom PublikUng, Sivilisasjonen, Opera til folket og Gamle Raadhus Scene. 

Første gang jeg hørte Wim Winters fremføre Chopins C-dur Etude i «historisk tempo» var jeg ...
For akkurat tyve år siden gikk det et nokså underkjent verk på kino, som splittet ...
Det er vanskelig ikke å bli emosjonelt beveget når man går gjennom en kvart kilometer ...