Han er kjent for strofen «Rydd opp rommet ditt» | Nå presenterer Jordan Peterson neste steg: «Gjør rommet ditt vakkert»

Skrevet av | 24. mars 2021

1. mars ble den kanadiske psykologen Jordan Peterson intervjuet av programleder Dave Rubin på den amerikanske diskusjonskanalen The Rubin Report i forbindelse med Petersons nyeste bok Mer enn bare orden. Boken kom ut dagen etter sendingen, og er oppfølgeren til boken 12 regler for livet, som vakte både begeistring og furore da den dukket opp i det litterære markedet for tre år siden. 

I videosamtalen med Rubin, åpner Peterson seg opp om et av bokens budskap: Gjør rommet ditt vakkert. 

Neste steg etter å ha ryddet rommet

Petersons forrige bok, 12 regler for livet, tar flere steder til orde for verdien ved å ta kontroll over sitt eget liv ved blant annet å sørge for orden. Orden i livet sitt og orden i sine omgivelser. I samtalen med Rubin gir Peterson uttrykk for at han i sin nye bok, Mer enn bare orden, forsøker å balansere dette budskapet ved å argumentere for at orden alene ikke bør være det eneste målet man har i søken etter å forbedre ens liv. 

Når Rubin siterer åttende kapittel – «Prøv å gjør ett rom i hjemmet ditt så vakkert som mulig» – reagerer Peterson med å si det er hans yndlingsdel av boken: 

– Det er et kapittel om verdien av skjønnhet som en modell for det transcendentale, hevder han. 

Psykologiprofessoren mener det er vanskelig å definere skjønnhet, fordi det taler til idealet. For å utvikle et forhold til skjønnhet, kan man begynne med å gjøre et lite hjørne i rommet sitt vakkert, sier han i episoden. 

– Du begynner å leke med ideen av skjønnhet. Du begynner å lære hvordan å skille mellom det som er vakkert og det som ikke er det. Og så inviterer du det inn i livet ditt. 

Professoren er likevel fullt klar over skjønnhetens alvor, kommer det frem i samtalen, som i skrivende stund er sett over en halv million ganger. 

– Det er forsåvidt en skremmende ting, for skjønnhet er veldig mektig – delvis fordi det minner en om hvem man ikke er. Men det er samtidig fantastisk verdifullt. Og det er på en måte neste steg fra å rydde opp på rommet sitt. Du skal gjøre det organisert, men så er neste steget å gjøre det vakkert. For skjønnhet er høyere i verdi enn orden. 

Forstår kritikken mot ham

Da psykologiprofessoren brått forduftet fra media for to år siden, og følgerne fikk høre at han hadde fått tilbakefall og måtte inn på rehabilitering med kraftig depresjon og angst, var det særlig ett spørsmål som pressen ofte stilte seg: Er han en hykler? 

Peterson er klar over kritikken som har kommet opp, og viser forståelse for den. 

– Jeg har vært en talsmann for at mennesker skal få orden på livet sitt. Og mitt liv har falt sammen, og da kan du spørre deg selv: Vel, er du bevisst på ironien i det? Og svaret til det er: Absolutt! Det er skamfullt. Jeg føler det ofte. 

Peterson legger til at han tror at det han bedriver egentlig ikke er å gi råd, og hvis han gjør det, gir han dem også til seg selv.

– Det er ikke slik at jeg tror jeg har alle svarene. Jeg har svarene som jeg syntes var hjelpsomme da jeg prøvde å komme meg videre – med denne nye boken, sier han og holder opp boken for sine seere. 

– Jeg skrev den mens jeg var ekstremt syk. 

Verdien av klassisk arkitektur 

Et stykke ut i videoen, går samtalen tilbake på verdien av skjønnhet, og hvordan man skal innlemme dette i ens eget liv. Peterson er tilhenger av å se på skjønnhet som en påminnelse av hva vi mennesker er i stand til å gjøre – en beskjed knyttet til et viktig kapittel i boken: «Vær takknemlig til tross for din lidelse». I episoden uttrykker han et spesielt engasjement for den klassiske arkitekturen i Europa. 

– Skjønnhet er en av de tingene som fascinerer meg når jeg drar til Europa, poengterer han. 

– Så mange av de gamle europeiske byene er så vakre at hjertet stopper. Og man kan ikke si det samme om de fleste moderne byer. Det er borte. De fleste moderne landskaper er utilitaristiske og effektive, men de er overhodet ikke vakre. Og det er et katastrofalt tap. 

I videoen hevder han at å bygge klassisk ikke bare lønner seg på det estetiske plan, men at økonomien også vokser med flere turister som flokker seg rundt de vakre stedene. 

– Millioner av mennesker fordyper seg i den skjønnheten – selv uvitende om hvorfor de gjør det. Det er deres felleskap med det guddommelige. Det er virkelig det, sier Peterson.

Mer enn bare orden (2021) kom ut i butikkene 2. mars, og er på norsk utgitt av Gyldendal forlag.

Maleri- og skulpturparken Roseslottet skulle etter planen åpnes den 8. mai, som en markering av ...
Nicholas Boys Smith er utnevnt av boligminister Robert Jenrick til leder for en ny kommisjon ...
Den amerikanske kitschmaleren Luke Hillestad har et mål om å lave bilder som varer og ...