Fristen går snart ut for å sende inn bidrag til internasjonal konkurranse i klassisk maleri

Skrevet av Carl Korsnes | 27. oktober 2020

For sjette år på rad, arrangerer World Wide Kitsch sin årlige konkurranse i klassisk maleri — denne gang i samarbeid med Sivilisasjonen, som sponser initiativet med dybdeintervjuer til vinnerne og førsteutgaven av det eksklusive magasinet Sivilisasjonen.

Det skal kåres vinnere i tre kategorier: landskap, portrett og komposisjon. Bidrag til konkurransen sendes til comp@worldwidekitsch.com. Man kan delta med maksimum ett maleri i hver kategori.

Av norske deltagere som tidligere har havnet på pallplass i konkurransen, finner man Monika Helgesen (to ganger), Odin Borgen, Öde Spildo Nerdrum og Billy Roy Økland.

Jurien er nådeløs i år. Den består av tre klassiske malere: østerikeren Boris Koller, chileneren Sebastian Salvo, og Mark Lloyd Belicario fra Filippinene. Foto: Bork Nerdrum 

Fristen er 1. november

Fristen for å levere inn bidrag til konkurransen er 1. november. Derefter blir finalistene presentert på World Wide Kitschs facebook-side, hvor publikum kan stemme frem kandidatene ved å reagere eller kommentere under bildene.

Årets vinnere i de tre kategoriene vil bli utvalgt av en jury som består av tre klassiske malere: østerikeren Boris Koller, chileneren Sebastian Salvo, og Mark Lloyd Belicario fra Filippinene. De to sistnevnte har vunnet den gjeveste prisen i konkurransen tidligere.

Juryvinneren som får flest stemmer fra publikum vil motta hovedpremien, som er et reisestipend med en åpen invitasjon til en samtale med Jan-Ove Tuv på The Cave of Apelles.

Av andre premier som vil komme samtlige vinnere til gode finner man boken Kitsch More Than Art (2011) og dokumentarserien Jakten på Nerdrum (med signert plakat).

Juryvinneren som får flest stemmer fra publikum vil motta hovedpremien, som er et reisestipend med en åpen invitasjon til en samtale med Jan-Ove Tuv på The Cave of Apelles. Foto: Bork Nerdrum.

Ser positivt på årets deltagere så langt

Arrangøren bak konkurransen er Bork S. Nerdrum, som også er nettdirektør og skribent i Sivilisasjonen. Han mener at WWK-konkurransen, i likhet med Sivilisasjonen, fyller et vakuum.

– Konkurransen gir klassisk, historiefortellende maleri et levende rom og har som prinsipp at de som har kjennskap til faget også er de beste dommerne. Derfor består juryen utelukkende av klassiske malere, og har gjort det siden vi startet opp for seks år siden. Stilleben er totalforbudt i denne konkurransen. Det hører ikke hjemme i det klassiske maleriet, som strengt tatt er en arv fra antikken, sier Bork S. Nerdrum.

– Som arrangør har du god kjennskap til det klassisk figurative miljøet. Er det noen talenter du har oppdaget gjennom denne konkurransen?

– Ja, Milica Kostic, Scott Breton, og Antonio Manon har vært gledelige overraskelser i de årene jeg har arrangert denne konkurransen. Det samme vil jeg si om fjorårets vinner, Mark Belicario og hans “Wanderlust”. Han sitter i juryen i år, og det lover godt for det dramatiske maleri, svarer Bork S. Nerdrum.

Han opplyser at konkurransen både i fjor og året før hadde over hundre søknader.  

– Av disse er det gjerne under halvparten som kommer uskadet fra vår nådeløse jury — videre til siste runde. Jeg ser positivt på årets deltakere så langt. Nivået er høyt, men det det skorter på komposisjonene, som jo er en utfordrende gren innen klassisk maleri, sier Bork S. Nerdrum. 

Verdenshistorien har lært meg en viktig ting: Fra nedgangstider minnes vi statsmenn, fra storhetsperioder, håndverkere, ...
Seriens oppbygning og format er lovende slik som sist. Likevel tar handlingen en kraftfull usving ...
Hvordan kan du føye deg inn i samme rekken som pave Julius II, Medici-familien, Perikles ...