Klassiske arkitektureksperter fra hele verden strømmer til Oslo i mai | Konferansen «Beauty & Ugliness in Architecture 2024»

Skrevet av | 15. april 2024

Blant arkitekturopprørere og andre forkjempere for klassisk arkitektur, er årets Beauty & Ugliness in Architecture intet mindre enn en skattekiste. Flere av verdens største tankeledere og utøvere innen klassisk arkitektur deltar på konferansen som går av stabelen 4. mai på Håndverkeren i Oslo.

Store navn fra flere kontinenter

Blant noen av de store navnene som deltar på konferansen er den klassiske arkitekten Robert Patzsche fra Tyskland; arkitekturhistorikeren James Stevens Curl fra Storbritannia, arkitekturteoretikeren og matematikeren Nikos Salingaros fra USA, lederen av National Civic Art Society og tidligere leder av U.S. Commission of Fine Arts, Justin Shubow fra USA; leder for Classical Planning Institute, Nir Buras fra USA; og grunnleggeren av New Traditional Architecture, som er sentral i det svenske og internasjonale Arkitekturopprøret, Michael Diamant fra Sverige.

Basert på suksess i fjor

Den første Beauty & Ugliness in Architecture-konferansen ble arrangert i fjor. Her deltok for det meste norske arkitekturforkjempere, men med britiske James Stevens Curl som hovedtaler. I år som i fjor er Sivilisasjonen samarbeidspartner med konferansen.

Arrangør og primus motor bak årets og fjorårets BUA, Anders Hagalisletto, forteller at årets konferanse er basert på fjorårets suksess, men er langt mer profesjonell. Med seg på laget som medarrangører og administrasjon har han Taran Grønlie, Frederik Nygård Stokvik og Embla Eskilt.

– Fjorårets konferanse var en så stor suksess at vi begynte å planlegge årets konferanse nærmest umiddelbart etter at den forrige var ferdig, forteller Hagalisletto.

Han er tydelig på hvorfor BUA trengs:

Samtale om arkitektur fra fjorårets Beauty and Ugliness in Architecture 15. mai 2023. Foto: Anders Hagalisletto

– Konferansen bidrar til å fremme ytringsfrihet fordi det i arkitektbransjen er lav takhøyde for å drive med andre estetiske uttrykksformer enn modernistiske, eller for å i det hele tatt uttrykke støtte eller nysgjerrighet i retning av tradisjonsorientert arkitektur. BUA bidrar faktisk til å fremme offentlig debatt fordi vi er det eneste forumet i Norge hvor arkitektur kan diskuteres i et offentlig forum utenfor de offentlige og semioffentlige organenes regi, som NAL og DOGA, og fordi vi har et faglig ståsted som er annerledes enn disse organene, sier Hagalisletto.

Kontroversielle, folkelige temaer

Overordnet for konferansen er det fire temaer om arkitektur og byutvikling som skal presenteres. Hagalisletto mener de alle er ganske kontroversielle i dagens arkitekturmiljø.

1 Arkitektoniske ornamenter

2 Ikke-modernistisk byplanlegging

3 Ny klassisk arkitektur

4 Tradisjonsarkitekturens kår i moderne tid

– Det overordnede temaet for konferansen berører hele befolkningens opplevelse av bomiljøer, byers og bygders framtidige utseende. Arkitekturopprørets store oppslutning i Norge viser at det finnes et folkelig eierskap til vårt bygde miljø – et eierskap som den vanlige borger vil gjenerobre, forteller Hagalisletto og utdyper:

– Konferansen vil derfor presentere noen av verdens aller fremste fagfolk på alternativer til den trøstesløse og destruktive modernistiske byplanleggingen vi har sett de siste 90 årene, men også den moderne norske arkitekturs fattige formspråk. Konferansen vil presentere en rekke temaer som modernistiske arkitekter blir opplært til å ta avstand fra – dragestil, sveitserstil, ornamenter, romersk-inspirert renessanse arkitektur og dekormaling. Foredragene har en variert blanding av internasjonale kapasiteter og norske foredragsholdere, med bakgrunn fra fagfelt som kunsthistorikere, praktiserende arkitekter, arkitektur-lærere, byplanleggere og filosofer.

– Konferansen vil også for første gang presentere arbeidene til den aller første unge generasjonen klassisk utdannede arkitektstudenter fra NTNU – før de er ferdig utdannet, sier Anders Hagalisletto, arrangør av BUA 2024. Arbeid til dagens klassisk orienterte NTNU-studenter fra våren 2024. Foto: Anders Hagalisletto

En ny generasjon arkitekter

Hagalisletto mener også at BUA 2024 vil være skjellsettende fordi det ifølge ham for første gang i Norge presenteres en ny generasjon klassiske arkitekter.

– Konferansen vil også for første gang presentere arbeidene til den aller første unge generasjonen klassisk utdannede arkitektstudenter fra NTNU – før de er ferdig utdannet, sier han engasjert.

Ifølge Hagalisletto vil konferansen ha søkelys på de kompetansebyggende forelesningene, men kommer også til å ha en paneldebatt.

– Det blir anledning for publikum å snakke med forelesere, mingle med kunnskapsrike fagfolk og samfunnsdebattanter og utveksle ideer med likesinnede. Nytt for 2024 er at vi har fått inn håndverkere til å snakke om ornamenter og dekor – og antall forelesninger og temaer for årets konferanse er mer enn tredoblet fra i fjor, avslutter han.

For mer informasjon og påmelding til Beauty & Ugliness in Architecture 2024, se HER.

Program for BUA 2024
I slutten av desember ble det kjent at foreningen for gjenoppbyggingen av drageslottet Kongsnæs i ...
Einar Duenger Bøhns innlegg «Hva er kreativitet?», publisert 26. oktober 2022 i Sivilisasjonen, minnet meg ...
På kvinnedagen den 8. mars i år ble det publisert et innlegg på Sivilisasjonen.no: «Kvinnekampen ...