Sivilisasjonen blir medarrangør for Beauty & Ugliness in Architecture | – Målet er å bli verdens viktigste konferanse for klassisk arkitektur 

Skrevet av Redaksjonen | 19. februar 2025

Konferansen Beauty & Ugliness in Architecture (BUA) i Oslo har etablert seg som en solid og grensesprengende arena for internasjonale eksperter innen klassisk arkitektur og urbanisme. Nå har BUA inngått et unikt samarbeid med Sivilisasjonen om konferansen – og sammen tar de sikte på å gjøre konferansen til verdens viktigste arena for klassisk arkitektur. 

– Årets konferanse ligger an til å bli den beste noensinne. Det kommer verdensledende eksperter, forskere og eksperter fra USA, Guatemala, Israel, England, Irland, Italia, Tyskland og Nederland, i tillegg til en rekke norske foredragsholdere, sier Anders M. Hagalisletto, som er grunnlegger og leder av BUA-konferansen. 

Han viser til store navn som Ann Sussman, Robert Patzsche, Nir Buras, Thomas Albrecht, Robert Adam, John Simpson og James Stevens Curl – som er noen av de som figurerer i årets tettpakkede program. Her blir det noe for enhver smak.

– Mottoet til Sivilisasjonen er: «Skjønnheten skal frelse verden». For oss var det helt naturlig å bli med som medarrangør av BUA. Jeg tror vi kan spille hverandre gode og gjøre konferansen til et internasjonalt samlingspunkt for klassisk arkitektur og urbanisme, sier Carl Korsnes, ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen.

Rabatt for Sivilisasjonens medlemmer

Samarbeidet mellom BUA og Sivilisasjonen innebærer blant annet promotering av konferansen, og at de to aktørene kan dra nytte av hverandres nettverk. Medlemmer av Sivilisasjonen får også 25 prosent rabatt på billetter for hele konferansen. 

– Vi ønsker en fullpakket sal av engasjerte publikummere. Vi vil også fortsette tradisjonen med direkte publikumsinvolvering, slik at dette mer vil oppleves som en festival. På fredagen vil Akantus organisere klassisk kurs i vannmaling, som er åpen for alle deltagerne på konferansen, helt uten noen som helst forkunnskaper! I tillegg vil det antagelig bli holdt tegnekurs i urbanisme for alle påmeldte konferansedeltagere. Sammen med guidet arkitekturvandring,  utstillinger av ornamenter og tegninger, gjør dette konferansen mer til en festival for tradisjonsarkitektur. Vi er overbevist om at dette blir en minnerike opplevelser for de helt vanlige publikummere å bare slenge seg med på, sier Hagalisletto. 

– Vi ønsker en fullpakket sal av engasjerte publikummere. Vi vil også fortsette tradisjonen med direkte publikumsinvolvering, slik at dette mer vil oppleves som en festival, sier Anders Hagalisletto. Foto: Julie Brundtland.

I tillegg til Hagalisletto, består styret i BUA av Sigurd Randby og Karl Fredrik Honningsvåg, nylig utdannede arkitekter fra NTNU; Embla Eskilt Hagalisletto, leder av Arkitekturopprøret Bergen; Oskar Olderøy, arkitekturstudent ved NTNU, styremedlem i Akantus arkitekter og student ved Classic Planning Institute, Nathan Andrews, som er en australsk, praktiserende arkitekt bosatt i Norge.  Andre samarbeidspartnere for årets konferanse er Pablo Àlvares Funes, en spansk arkitekt og interiørdesigner som er utdanningsdirektør ved Classic Planning Institute og arkitekturhistorikeren Michelle Sofge, redaktør for Classic Planning Herald International

En annen sentral del av samarbeidet mellom BUA og Sivilisasjonen er også å få satt sammen en publikasjon med innhold fra årets konferanse.

– Jeg tror at nøkkelen til å lykkes i å skape en renessanse for klassisk kultur handler om det skrevne ord. Når vi samler så mange smarte hoder på ett sted, bør det de formidler foreviges skriftlig. Da er sjansene større for at klassisk arkitektur ikke bare diskuteres med knyttneve på sosiale medier, men at det finner sin plass tilbake til universitetene og høyskolene rundt omkring i verden, sier Korsnes. 

Mange godbiter på årets BUA-konferanse

I år har konferansen også to helt spesielle overraskelser på lager: Helt fra Sør-Amerika kommer Maria Fernanda Sanchez og Pablo Godoy til Oslo for å presentere sitt fantastiske ferske klassiske byprosjekt Cayala, som er en bydel i Guatemala City. 

– Sanchez og Goday har møtt all tenkelig motstand mot sitt prosjekt, byråkratisk, regulatorisk, ideologisk og bygningsteknisk, men likevel lyktes de med å ferdigstille det. Og det har blitt en fantastisk suksess i Guatemala, forteller Hagalisletto og fortsetter:

– Den andre overraskelsen i år er den amerikanske arkitekten Ann Sussman, som kommer til Oslo med et spesielt prosjekt i år. Hun en av grunnleggerne av forskningsfeltet arkitekturpsykologi, Hun skal ta for seg Oslos bygningsarkitektur og gi oss helt ferske resultater fra laben, på hvordan den påvirker mennesker. Forskningen blir bokstavelig talt gjennomført nå under forberedelsene til konferansen. Vi vet rett og slett ikke hva resultatene vil bli, men vi er veldig spente, sier Hagalisletto entusiastisk.

Ann Sussman er en av grunnleggerne av forskningsfeltet arkitekturpsykologi, og kommer på BUA 2025.

I fjor holdt dekorasjonsmaleren Anne Louise Gjør en forelesning om sitt arbeid med interiørmaling, ved bruk av tradisjonelle teknikker og linoljemaling. Dette viste seg å være så fruktbart og lærerikt at Hagalisletto og resten av konferansestyret ønsket å forsterke det i BUA 2025, ved å utvide oppmerksomheten mot tradisjonelt håndverk. 

– Vi har vært så heldige å få med oss enda flere tradisjonshåndverkere som forelesere i år, blant annet gipsornamentmakeren Anne Cecilie Offergaard fra Nidarosdomen, treskjærere fra rekonstruksjonsarbeidet av portalen til Urnes Stavkirke, stukkaturmaker Sebastian Rost fra Berlin og tradisjonsmureren Chris Pennock fra Bygghytta i Trondheim, sier han.

Hagalisletto forteller at årets konferanse vil fortsette sporet med å grave frem historien til tradisjonell undervisningspraksis for arkitektur. 

– En av de største manglene i dag er at vi ikke vet hvordan arkitekturstudentene lærte seg faget sitt tidligere og vi vet heller ikke helt hva de lærte på skolen. De få nye skolene i klassisk arkitektur mangler også innsikt i hvordan den praktiske undervisningen var lagt opp og hva studentene var forventet å bidra med. Derfor tror BUA at dette bidraget fra konferansen vil kunne få langsiktige positive effekter på den praktiske undervisningen. 

Store navn fra hele verden

BUA-konferansen 2025 finner sted 2. – 4. mai på Håndverkernes hus i Oslo. Billetter er fortsatt tilgjengelig på BUAs nettsider. Konferansespråket er på engelsk, da det er en overvekt av internasjonale talere. I tillegg til samarbeidet med Sivilisasjonen, er BUA gjennomført i samarbeid med Classical Planning Institute (CPI) og podcasten The Aesthetic City. 

Den fullpakkede konferansehelgen har talere som deles inn i fem kategorier: 

1. Ornamentikk og håndverk
2. Arkitekturutdannelse
3. Tradisjonell og klassisk arkitektur
4. Byplanlegging og urban opplevelse
5. Restaurering og bevaring

Nedenfor er informasjon på konferansespråket engelsk, om noen av de eminente talerne som kommer til Oslo i mai:

Tradisjonell og klassisk arkitektur:

Prof. Robert Adam
Robert Patzschke
Joanna Wachowiak
Øystein Holdø Nilsen
Aksel Stave Ervik
Karl F. Honningsvåg

Byplanlegging og urban opplevelse:

Ann Sussman & Abigail Sekely
Maria F. Sanchez & Pedro Godoy
Dr. Nir Buras
Prof. Branko Mitrovic
Prof. John Simpson
Kjartan Moi Andreassen
Ruben Hanssen
Siri Frøystein

Ornamentikk og håndverk:

Assist. Prof. Brandon Ro
Dr. Linn W. Borgen
Anne Cecilie Offergaard
Sebastian Rost
Chris Pennock

Restaurering og bevaring:

Prof. Thomas Albrecht
Bjørn Vidar Johansen
Prof. Trond Eide
Ola Fjeldheim
Arne Sødal
Elise Skeide & Sigurd Randby

Arkitektutdannelse:

Prof. James Stevens Curl
Pablo Funes
Dr. Anders Hagalisletto
Vincent Veneman
Eir Petursdottir & Jeppe Holter
Magnus Holm & Oscar Olderøy

Sivilisasjonens anmelderkorps besøkte Oslo Nye Teater for å se sceneversjonen av den folkekjære historien Så ...
I en tidligere filosofisk smule, beskriver jeg kort det gnostiske verdensbilde. I et nøtteskall, lever ...
Filmregissør Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Gladiator) er kinoaktuell med sitt etterlengtede portrett av Frankrikes ...
«Nei, hva skal vi begynne med?» spør professor i filosofi ved Agder Universitet, Einar Duenger ...
Oppslutningen om det norske monarkiet stuper. Rojalistene, som slett ikke er klare for en grunnlovsendring, ...
Sivilisasjonen skal kjenne sin plass. Det er «innafor» å kritisere dagens hegemoni, men Gud forby ...