10 glemte sommersysler

Skrevet av | 24. juli 2023

Sommer. En merkelig årstid. Plutselig blir man stilt overfor varme dager og lange timer som består av ingenting. Strendene fylles opp av solbrune kropper som spiser vannmelon mens de iherdig forsøker å fullføre leselisten de lagde på begynnelsen av året. Frokoster som før besto av en rask kaffekopp og en påsmurt brødskive har nå blitt til sosiale begivenheter som kan vare til helt utpå ettermiddagen. Selv om sommerferien er over for noen, er det fortsatt en rekke lange sommerdager og -netter igjen. Hva var det Kirkegaard sa igjen? Er det mulig at denne friheten som sommeren byr på kan oppleves noe svimlende? Ta det med ro. Vi har en utmerket demper for angsten.

Her kommer en liste med ti glemte sommersysler – forlystelser som på en eller annen måte har havnet i skyggen av de mer sedvanlige aktivitetene som bedrives i sommersesongen. Kanskje akkurat denne sommeren blir den sommeren du velger å gjenoppdage en av disse syslene.

– Er det mulig at denne friheten som sommeren byr på kan oppleves noe svimlende? Ta det med ro. Vi har en utmerket demper for angsten, skriver Aftur S. Nerdrum som har satt sammen en liste over ti glemte sommersysler. Foto: Julie Brundtland

1.    Deklamere dikt i aftensolen

Sommeren er en utmerket tid for å invitere til eller delta i hageselskap. Å reise seg opp for å fremføre dikt foran alle sine venner og bekjente er derimot litt mindre vanlig – merkelig nok. Jeg mener dog det er på høy tid at denne nærmest døde tradisjonen gjenopplives. Når man deklamerer dikt, samler man venner rundt seg. I fellesskapet møter man sin neste på ny igjennom et dikt som berører noe gjenkjennelig i en. Kreativiteten får en blomstring, og idéer til interessante samtaleemner øker etter hver deklamasjon. Prøv det, du òg! Én gang må bli den første.

2.    Spasere i regnet

Det som er så spesielt med sommeren er de (få) regndagene som, overraskende nok, virker rensende for sjelen. Temperaturen er vanligvis høy, dermed fremstår ikke de få regndråpene som truende, slik de gjerne gjør på andre tider av året. Tvert imot. Det er nesten deilig når huden blir truffet av de våte dryppene etter lange dager med stekende sol. Hvorfor ikke ta en spasertur ute i byen eller i naturen og nyte det fuktige været? Glem paraply og regnfrakk. Gå rett ut i regnet og kjenn hva det gjør med kropp og sinn.

3.    Sove under åpen himmel

Å sove inne er noe man gjør om vinteren, høsten og våren. Men når de årlige varmebølgene inviterer til barføtte gåturer i nyklippet gress og bading i kaldt saltvann, er det få ting som frister mer enn å flytte madrassen og dynen ut på altanen. Prøv det, og du vil oppdage at stjernetitting og lyden av gresshopper kan være like søvndyssene som å telle sauer.

4.    Historiefortelling rundt bålet

Feriedager kan virke langtekkelige, og noen ganger kan bare ikke tiden gå fort nok. I en slik situasjon er det nesten ingenting som fungererer annet enn litt god, gammeldags underholdning. I vår moderne tidsalder er det normalt å fordrive tiden med serier og filmer. Problemet med denne avledningen er at den sjeldent fører til en dypere kontakt med menneskene rundt. Hva med å istedenfor rette blikket bakover? Hva gjorde man før fjernsynet og datamaskinen kom? Jo, man fortalte hverandre skrøner og historier, gjerne rundt et stort bål ute i naturen. Historiefortelling knytter oss mennesker sammen og får oss til å bli kjent med den kreative siden av sin nestemann. 

– Hvor meditativt er det ikke å vandre rundt i deilig natur, på jakt etter ett av Gaias vakreste dyr, skriver Aftur S. Nerdrum. Illustrasjon: «Sommerfugljegeren» (1836-37) av Carl Spitzweg.

5.    Fange sommerfugler

Nei, det er ikke bare en myte. Det går faktisk an å gjøre. Det eneste du trenger er riktig håv og en god dose tålmodighet. Hvor meditativt er det ikke å vandre rundt i deilig natur, på jakt etter ett av Gaias vakreste dyr? De av en mer barbarisk avstøpning setter sommerfuglene på nåler til utstilling, mens de humane slipper de vakre skapningene ut igjen etter å ha studert deres farveprakt. Det er tross alt jakten i seg selv som er poenget.

6.    Lyse krabber

Det sies at den beste tiden å lyse etter krabber er mellom midnatt og klokken tre på morgenen. Er du en natteravn, er dette den perfekte sommersysselen for deg. Nå får du endelig en unnskyldning! Samtidg er dette en ypperlig tid til å knytte bånd med en god venn eller en bedre halvdel. Tenk å sitte i en båt rundt midnatt, dele en flaske god rødvin og lete etter disse mystiske delikatessene? Ikke blir overrasket dersom spøkelseshistorier eller uhørte legender dukker opp i praten mellom deg og din krabbefiskekamerat. Det er lov å bli litt redd. 

7.    Flette blomsterkrans 

Varmen er underlig. Den kan både glede og kjede. Den kan gjøre deg irritert, men den kan også pirre en nostalgisk del av ditt hjerte. Nei, varmen er dessverre aldri helt pålitelig når det gjelder hvilket humør den kan trigge i ethvert menneske. Å flette blomsterkranser derimot er alltid en god idé i varmen. Det er også noe med håndarbeid som nesten alltid inviterer til gode samtaler mellom venner. Når man arbeider med noe sammen – gjerne rundt et bord ute – skapes det ikke like mange forventninger om underholdning, og dermed kan saftige tilståelser og hemmeligheter få lov til å blomstre. 

8.    Drikkepokal

Dette vil jeg si er den mest glemte sysselen – én det er på høy tid at man gjenopptar i sommerselskaper. Skikken stammer fra middelalderen, og går ut på at gjesten (tradisjonelt det nye medlemmet i vennegjengen) drikker punsj fra en stor pokal av sølv eller tinn. Dette kan være et slags bevis på at den innbudte stoler på sin gjeng og er lojal nok til å tørre å drikke fra pokalen deres. Fyll pokalen med frisk og fruktig punsj, og by alle sommergjestene på en velkomstskål!

9.    Lage salat med de lokale vekstene

En salat er mer enn bare en matrett. Det er en kultur, et rituale – og sommeren er salatens tid til å blomstre. Lagingen av denne retten krever godt selskap, klassisk musikk og en eksemplarisk fransk vin. Alle skal være med på å kutte grønnsaker, og en god del av ingrediensene bør helst være plukket fra hagen. Det kan være urter av alle slag: timian, persille, gressløk, salvie. Eller blomster: løvetann, stemorsblomst, blomkarse. Bruk fantasien! Salaten skal naturligvis balsameres av en rund olivenolje og en rampete balsamico på slutten, så om du har kombinert litt feil ting, vil det enkelt kunne dekkes over. Poenget med salaten er selvsagt stemningen og de gode samtalene som oppstår mellom kokkene på kjøkkenet. 

10. Vennskapsbad

Sommeren er tiden for å ta vennskapet til et nytt nivå… Det er ofte slik at man bader i grupper eller med familie om sommeren. Man har gjerne med seg stor piknikkurv, solstoler eller engangsgrill, og planlegger som regel å bli der ut dagen. Kanskje man leser i en bok for å få tiden til å gå.  Men hva med å gjøre det litt mer intimt og personlig? Hva med å ta med seg en ordentlig god venn ned til stranden, et svaberg eller et rolig tjern i skogen – uten piknikkurven og solstol. Alt du trenger å ha under armen er et håndkle og kanskje – bare kanskje – noe badetøy. Merk hvordan vannet henter ut lekenheten i dere begge, og hvordan en så tilsynelatende enkel aktivitet kan føre dere nærmere mentalt enn det dere noen gang har vært før. 

Fornøyelig sommer! 

Skulle modernitetens prins svare for sine mange estetiske forbrytelser fremfor Den Tidløse Domstol, hva ville være ...
I Munch museets siste utstilling på Tøyen «Alt det vi eier» blir vi særlig grepet ...
Lik enhver roman med litterær tyngde, hersker det store diskusjoner omkring hva Frankenstein egentlig handler ...