Ny fast spalte lanseres: «Usivilisert» | – Vi ønsker å gi et satirisk skråblikk på nyhetsbildet

Skrevet av Redaksjonen | 12. mars 2022

Den 12. mars lanserer to av Sivilisasjonens redaksjonsmedlemmer, Adara Ryüm og Henrik Høeg, en ny spalte her i Sivilisasjonen: Usivilisert. Som navnet indikerer, byr spalten på frekke skråblikk på små og store hendelser som finner sted i vår samtid.

De to henter inspirasjon fra flere hold, og melder at Trygve Hegnars leder i Finansavisen er hovedinspirasjonskilden. Til spørsmålet om hvorfor Hegnar, svarer de: «Han kan kunsten å fornærme og overbevise leseren på en samme tid».

Ukentlig vil Adara Ryüm og Henrik Høeg servere satiriske skråblikk på nyhetsbildet i den nye spalten «Usivilisert». Illustrasjonen til «Usivilisert» er lavet av Even Skaranger.

Latter og flir i et historisk perspektiv

De to skribentene filosoferer over spøkens rolle i samfunnet:

– Vi lever i en selvhøytidelig periode. Listen over tema «man ikke skal spøke med» utvides i alle tenkelige retninger. Det er ingen gledelig utvikling, sier Ryüm med glimt i øyet.

Høeg stemmer i:

– Det hersker en dommedagsstemning i samtiden, der folk veier sine ord på gullvekt så ingen skal føle seg krenket. Det vi ender opp med å krenke er ytringsfriheten som de facto innsnevres.

Les første innlegg i den nye satire-spalten «Usivilisert» her!

– Det er ingen grunn til å ta akkurat vår samtid slik på alvor, skyter Ryüm inn. – Livet har alltid vært tøft og brutalt. Latter og humor har vært det beste verktøy for å komme seg gjennom de vanskeligste av tider.

– En trend i dag er å fornærmes selv når noe vanskelig kan tas personlig. Kari Jaquesson fikk sinnene i kok med sin «det var denne pandemien»-video. Hun hadde imidlertid et godt poeng, nemlig at folk trippet rundt som om verdens ende var nær, og nektet å ta noe annet innover seg. Enten man syntes videoen var morsom eller ei, var responsen til å le av, sier Ryüm.

Hva kan leseren forvente seg av Usivilisert?

– Man kan vente seg en ny tekst på ukentlig basis. Og fra tid til annen morgenkaffen i vrangstrupen, sier de to og avslutter:

– Vi sier som Jens Book-Jenssen: «Det er lov å være blid». Det er nemlig humoren som har skal redde ytringsfriheten, avslutter de to.

Ifølge Eline Dragesund, den fremadstormende norske designeren i Oslo, er det viktig å føle seg ...
Maleriet Remis av Helene Knoop viser en sjakkspillers indre dragkamp – et avslørt kaos tildekket av et ...
Et utadrettet blikk inviterer til dialog. Fotografier basert på dialog berører publikum og kan utvikle ...