Palmyra er et skritt nærmere gjenreisning | Syriske og russiske aktører vil redde et av verdens arkitektoniske underverker etter IS’ ødeleggelser

Skrevet av Carl Korsnes | 19. januar 2021

En enighet mellom syriske myndigheter og den russiske stenindustrien gir håp for at den antikke byen Palmyra kan rekonstrueres, melder The Art Newspaper. En detaljert 3D-modell av området er sentral i gjenreisningsarbeidet.

I november 2020 ble det signert en avtale mellom det syriske direktoratet for antikviteter og museer og den russiske stenindustrien. Målet for avtalen er å gjenreise de ødelagte delene av den antikke byen Palmyra, som i 2015 gjennomlevde terrororganisasjonen IS’ herjinger. Det enorme området som utgjør den antikke byen opplevde stor, men ikke fullstendig, ødeleggelse. 

Et gigantisk puslespill

Etter at IS mistet kontrollen over området har det naturlig nok vært et aktuelt spørsmål hvorvidt den antikke byen skal restaureres. Allerede i 2016, like etter at russiske styrker hadde beseiret IS i Palmyra, startet russiske arkeologer å kartlegge ødeleggelsene i området, skriver det russiske nyhetsbyrået TASS.

Basert på 55 000 flyfotografier over et område på 20 kvadratkilometer, ble det laget en 3D-modell av deler av Palmyra, som blir sentral i en eventuell restaurering av Palmyra. For øyeblikket er modellen i Eremitasjen i St. Petersburg, hvor publikum kan se den frem til 24. januar. I forbindelse med utstillingen ble det også arrangert en virtuell konferanse den 2. desember 2020, som omhandlet strategier for å redde Palmyra. Museumssjefen Mikhail Piotrovskij har uttalt at UNESCO på konferansen ble bedt om å opprette en forskningskomité for restaurering og gjenreisning av Palmyra.

Protest mot barbarismen

Mens IS-kalifatet kontrollerte Palmyra, ble videoer av ødeleggelsene av kulturhistoriske skatter spredd til hele verden. Av de antikke monumentene som ble offer for kalifatets rov var blant annet statuen av Løven av Al-lāt, Baal-tempelet, Baal shamin-tempelet, praktgatens monumentalbue, tre av gravtårnene, samt det romerske teatret.

Det romerske teatret i Palmyra led ikke bare ødeleggelse, men ble også åsted for grusomheter da det ble brukt av IS som henrettelsessted. Da russiske styrker i 2016 vant kontroll over Palmyra, valgte myndighetene å bruke nettopp amfiteateret for å markere at IS var fordrevet. Marinskij-orkesteret, under dirigent Valerij Gergievs ledelse, holdt da en overraskelseskonsert for russisk militære og lokalbefolkning. Den klassiske konserten, med blant annet Bach og Prokofiev på repertoaret, ble kalt en «protest mot barbarismen».

Marinskij-orkesterets konsert i amfiteatret. Foto: Wikimedia / Det russiske forsvarsdepartementet

Vil ta minst fem år

Den russiske arkeologen Natalya Solovyova var i Damaskus i forbindelse med signeringen, og sier i en uttalelse: «Ved å bruke vår 3D-modell og materiale fra feltundersøkelsene vil vi kunne se i detalj hvor mange av de originale delene av Palmyras monumenter som har overlevd».UNESCO, som har Palmyra på sin verdensarvliste, har tatt en aktiv del i å assistere syriske myndigheter med restaureringen av de ødelagte monumentene og statuene. Også italienske og polske myndigheter har lovet å bidra til å gjenopprette de historiske artefaktene fra den antikke byen. Syriske myndigheter uttalte i 2017 at det vil ta minst fem år, og koste millioner av dollar å rette opp i ødeleggelsene i Palmyra.

*Betsy Kawamura har dedikert sitt voksne liv til å jobbe for kvinner, fred og sikkerhet ...
Når neste PublikUng-konsert står for dør og programmet viser nok et julemusikkstykke kan jeg ikke ...
I dag, den 15. desember, lanseres en dokumentar om den myteomspunne Memorosa-gruppen, en gruppe kitsch-malere ...