Nå får du ikke lenger si «herremåltid» | Språkrådet er enstemmig

Skrevet av Redaksjonen | 1. april 2022

Aller mest kjent er Språkrådet for kåringen av «årets ord», en pris som de siste to årene har gått til «korona» og «sportsvasking». Organisasjonen gjør imidlertid langt mer arbeid enn dette og nu har de fått i oppdrag av selveste kulturdepartementet i å ta en aldri så liten språkvask.

[Til opplysning: Denne artikkelen ble publisert 1. april 2022 og er del av den stolte tradisjonen kalt aprilsnarr.]

– Mitt viktigste bidrag

Kulturminister Anette Trettebergstuen har iverksatt prosjektet som går ut på å fjerne uheldige norske uttrykk som på en eller annen måte støtter det hvite, heteronormative patriarkatet. Prosjektet har fått den passende tittelen: Prosjekt Språkvask.

– Jeg har snakket med både transseksuelle, lesber og homofile sogneprester og de er alle enige: den demokratiske utviklingen i samfunnet holdes tilbake av reaksjonære krefter, sier Trettebergstuen i et intervju med Landet.

– Jeg anser dette som som mitt viktigste bidrag som kulturminister, legger hun til.

– Jeg anser dette som som mitt viktigste bidrag som kulturminister, sier Anette Trettebergstuen. Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet

Begynner med «herremåltid»

Marita Kristiansen, forsker ved universitetet i Bergen og leder av Språkrådet, forteller at for hver måned fremover mot 2030 skal ett ord eller uttrykk fjernes fra ordlisten. På grunn av dette tar de sikte på mer enn hundre nye ansettelser i løpet av året. Første ord ut er «herremåltid».

– Vi valgte å begynne med «herremåltid» da dette er et ord vi merker brukes i vesentlig omfang og bruken av uttrykket har faktisk økt de siste årene. Dette ordet er spesielt uheldig da assosiasjonen mellom det å spise godt, og det mannlige kjønn, mildt sagt ikke passer inn i 2022, sier Marita Kristiansen.

Språkrådet kan fortelle at de har fått kritikk for at en av Europas korteste ordlister nu blir enda kortere. De kan imidlertid opplyse om at for hvert ord de fjerner vil det legges til minst to alternativer.

– Som alternativ til «herremåltid» foreslår vi «kraftmat», «arbeiderfôr» og «go’mat».

Marita Kristiansen legger til at det ikke er noe i veien å bare ty til formuleringer som å «spise godt».

Solid forskning

Men har Språkrådet egentlig belegg for påstandene om at ord og uttrykk er skadelige? Kari Synnøve Borgos (Språkrådet) har lenge forsket på hvordan språket vårt påvirker samfunnet. Hun kan vise til undersøkelser som beviser en tydelig korrelasjon mellom reaksjonære uttrykk og manglende sexlyst og selvmordstanker.

– Tallene snakker for seg selv, sier hun til Landet.

Leder av Språkrådet, Marita Kristiansen, har kun fått godord fra sine ansatte om prosjektet.

– Bortsett fra noen brev fra høyreekstreme professorer, har mottagelsen vært fantastisk. Forhåpentlig blir det slutt på herremåltid fremover; en økning av strømprisen kan også forsterke en slik utvikling. 

En stor påkjenning

Språkrådet har i tillegg fått uventet støtte fra Norsk Kannibalistforbund.

Formann Karl Eter sier til Aftenposten:

Herremåltid er et uheldig ord, da det ikke er tydelig hvorvidt man spiser en herre, eller om man spiser som en herre. Våre medlemmer opplever selvfølgelig denne misforståelsen som en stor påkjenning. Nu kan vi endelig ha våre herremåltider i fred, uten misforståelser, sier Eter.

Trenger din hjelp

Språkrådet kan melde om at i løpet av året skal flere ord og uttrykk fjernes fra ordlisten, som blant annet:

Svart arbeid

Mandal kommune

Kvinnherad kommune

Skjevfordeling

Språkrådet trenger også din hjelp. Hører du et diskriminerende ord, ikke nøl med å rapportere!

Før og etter Trumps valgseier har det haglet med anklager om hvordan han vil misbruke ...
Vi lever i en tid hvor visse ord og uttrykk stadig er på moten. Et ...
«De har munn, men taler ikke. De har øyne, men ser ikke. De har ører, ...