– Kampen om finaleplassene tilspisser seg | Internasjonal konkurranse i klassisk maleri

Skrevet av Redaksjonen | 17. oktober 2021

For syvende år på rad, arrangerer World Wide Kitsch sin årlige konkurranse i klassisk maleri, og for andre gang gjøres det i samarbeid med Sivilisasjonen, som sponser initiativet med dybdeintervjuer til vinnerne og førsteutgaven av det eksklusive magasinet Sivilisasjonen.

Det skal kåres vinnere i tre kategorier: landskap, portrett og komposisjon. Bidrag til konkurransen sendes til comp@worldwidekitsch.com. Man kan delta med maksimalt ett maleri i hver kategori.

Av norske deltagere som tidligere har havnet på pallplass i konkurransen, finner man Monika Helgesen (to ganger), Odin Borgen, Öde Spildo Nerdrum og Billy Roy Økland. Foreløpig er det ingen nordmann som har vunnet den gjeveste prisen i konkurransen.

Fristen er 31. oktober

Fristen for å levere inn bidrag til konkurransen er selveste allehelgensaften, 31. oktober. Juryen plukker ut finalistene som blir presentert på World Wide Kitschs facebook-side 5. november, hvor publikum kan stemme frem kandidatene ved å reagere eller kommentere under bildene.

Årets vinnere vil bli utvalgt av en jury som består av tre klassiske malere: Cheng Wu, Öde Spildo Nerdrum og Marjan Bakhtiarikish.

Årets jury består av tre klassiske malere (f.v.): Cheng Wu, Öde Spildo Nerdrum og Marjan Bakhtiarikish.

Juryvinneren som får flest stemmer fra publikum vil motta hovedpremien: en kitsch-medaljong støpt i bronse, samt et reisestipend på 350 dollar med en åpen invitasjon til en samtale med Jan-Ove Tuv på The Cave of Apelles.

Av andre premier som vil komme samtlige vinnere til gode finner man boken Kitsch More Than Art (2011) og VIP-tilgang til dokumentarserien Jakten på Nerdrum (med signert plakat).

Juryvinneren som får flest stemmer fra publikum vil motta hovedpremien: en kitsch-medaljong støpt i bronse, samt et reisestipend på 350 dollar med en åpen invitasjon til en samtale med Jan-Ove Tuv på The Cave of Apelles.

Forventer tøff konkurranse

Arrangøren og grunnlegger av konkurransen er Bork S. Nerdrum, som også er nettdirektør og skribent i Sivilisasjonen. Han peker på at etter flere år har WWK-konkurransen fått stadig mer oppmerksomhet, og at flere personer fra ulike klassiske miljøer er blitt aktive deltagere i konkurransen. 

– Konkurransen har blitt tøffere de siste årene. Vi opplever større deltagelse, og sånn sett er det naturlig at kampen om finaleplassene tilspisser seg, sier Bork S. Nerdrum. 

Han mener at WWK-konkurransen, i likhet med Sivilisasjonen, fyller et vakuum i form av at det gir klassisk, historiefortellende maleri et levende rom. For å opprettholde kvaliteten, har konkurransen som prinsipp at juryen skal være rullerende, samt at dommerne utelukkende skal bestå av klassiske malere. Det har den gjort det siden konkurransen startet opp for syv år siden. 

– Årets dommere har alle utvist dyktighet, særlig som portrettmalere. De kommer fra tre kontinenter, Asia, Europa og Oseania, noe som viser utstrekningen til kitsch-bevegelsen som finner sted under kultursnobbens radar, avslutter han. 

Den alltid elegante Toppen Bech bedrev en type av folkeopplysning som er sjelden vare i ...
Sivilisasjonens anmelderkorps tar turen til Det Norske Teatret for å gjeste teatrets oppføring av Faderen ...
En enighet mellom syriske myndigheter og den russiske stenindustrien gir håp for at den antikke ...