Største Nerdrum-utstilling noensinne | – Galleriet har aldri vært så fint som det er nå

Skrevet av | 15. mars 2022

For første gang siden den retrospektive utstillingen ved Astrup Fearnley museet i 1998, skal Odd Nerdrum ha separatutstilling i Norge. Utstillingen You see we are blind åpner torsdag 17. mars hos Fineart Oslo på Tjuvholmen, og vil inneholde over seksti malerier fra de siste tyve årene. 

«Internasjonalt blir Nerdrum regnet for å være den mest betydelige nålevende klassiske maleren. Han finner sine forbilder og inspirasjon hos de antikke grekere. Dette har gjort ham til den mest forhatte maleren i norsk kunsthistorie», skriver FineArt i en pressemelding. 

– Jeg er svært takknemlig for at vi har fått anledning til å stille ut Nerdrum nå. Det har vært en drøm siden jeg begynte å reise med Nerdrum på «mestermøter» med magasinet KUNST, sier Rolf Stavnem, som er daglig leder ved FineArt. 

«You see we are blind» av Odd Nerdrum.

Forventer en publikumsmagnet

I fjor refuserte Høstutstillingen det monumentale verket Tre menn i en båt av Nerdrum. Maleriet ble til gjengjeld avduket i de refusertes salong på Fineart. Dikteren Bertrand Besigye skrev i den forbindelse et hyllingsdikt, som kan leses her

«Den dårlige behandlingen fra kunstmiljøet til tross; Nerdrum har alltid vært en publikumsfavoritt. Han satte publikumsrekord med 70.000 besøkende på sin separatutstilling på Astrup Fearnley museet og som veileder har han skapt en bevegelse blant unge malere som kommer fra alle verdens hjørner for å gå i lære hos ham», skriver FineArt videre i sin pressemelding. 

– Vi forventer at dette blir den best besøkte utstillingen i 2022. Det er første gang vi annonserer i tyske og svenske aviser, og vi får nå henvendelser fra et globalt marked, og det har vi ikke opplevd før, sier Stavnem. 

«Night Jumper» av Odd Nerdrum.

Aldri vært så fint

De siste dagene og ukene har gått med til planlegging og forberedelser til den store utstillingen, som åpnes av Christian Ringnes torsdag 17. mars kl. 18. 

Deler av utstillingen skal videre til Stavanger og 27. april åpner utstillingen You see we are blind part II på BGE Gallery hvor det også vil vises en håndfull nye malerier, opplyser Fineart.

Mens den retrospektive utstillingen på Astrup Fearnley-museet i 1998 inneholdt nærmere 50 verker, kan Finearts utstilling You see we are blind skilte med mer enn 60 malerier og nær 10 grafiske verk, som gjør utstillingen til den største Nerdrum-utstillingen noensinne. 

– FineArt ser ut som et museum nå. Galleriet har aldri vært så fint som det er nå. Det er med ydmykhet og litt frykt vi nå møter publikum, men vi gleder oss, avslutter Stavnem. 

«Blind Passing» av Odd Nerdrum.
Det er på tide at bruk-og-kast-mentaliteten innen arkitektur- og utbyggerstanden opphører. Folk fortjener å slippe ...
En som makter å trekke de store linjer, er Russland-kjenner Peter Normann Waage. Ifølge Waage ...
2022 er et skjebneår for norsk kulturliv. Når det gamle Nasjonalgalleriet - dette museum som ...