Nå blir det tradisjon! Sivilisasjonen gjentar suksessen og arrangerer diktkonkurranse for tredje gang

Skrevet av | 29. oktober 2023

Den 29. oktober lanserer Sivilisasjonen diktkonkurranse for tredje år på rad, med det formål å øke engasjementet for klassisk poesi. Den uavhengige juryen består i år av dikterne Håvard Rem, Bertrand Besigye og Thomas Løland.

Redaksjonen har spurt våre medlemmer om forslag til tema til årets konkurranse, og etter å ha mottatt en rekke gode forslag falt valget til slutt på Strid

– Som medlem i Sivilisasjonen får man være med på å påvirke arbeidet vi gjør i redaksjonen. Det har vært svært inspirerende å motta så mange gode forslag på tema for diktkonkurransen fra engasjerte medlemmer, forteller ansvarlig redaktør Carl Korsnes og legger til:

– Temaet Strid er svært relevant i en tid der vi er vitne til grufulle kriger i både Europa og Midtøsten. Da vi arrangerte diktkonkurransen under pandemien, med temaet Ensomhet, opplevde vi at mange fant trøst i det som ble skrevet. Årets konkurranse har også potensial til å ha denne virkningen. 

I år som tidligere år er bundet form en forutsetning for konkurrentene. Det mener diktansvarlig Öde S. Nerdrum at er grunnlaget for hele konkurransen:

– Dette er landets eneste arena der det konkurreres om beste dikt i bundet form. Derfor er det også landets viktigste diktkonkurranse, sier Öde Nerdrum og legger til:

– Jeg vil trekke frem at vi i år har en meget habil jury i Håvard Rem, Bertrand Besigye og Thomas Løland. Samtlige har bevist i eget arbeid at de makter å skrive overbevisende på rim. 

Fristen for innlevering er 18. november og bidrag sendes inn digitalt. 

Dette er kriteriene:

Ønsker du å sende inn bidrag til Sivilisasjonens diktkonkurranse? Her er kriteriene for at ditt bidrag skal kunne evalueres:

1. Diktet skal være i bunden form (forfatteren må altså ta utgangspunkt i en gjentagende struktur, bundet av formelle regler som rytme og rim).

2. Diktet skal være et originalverk

3. Diktet skal ikke ha vært publisert tidligere (det gjelder både i trykket form, på nett og i sosiale medier).

4. Diktets tema bør kunne knyttes opp til strid (dette er intet kriterium, men en oppfordring).

5. Diktet skal være på norsk (bokmål, nynorsk, riksmål, landsmål eller dialekt). 

6. Hver deltager kan delta i konkurransen med kun ett dikt.

7. Deltager må oppgi sitt fulle navn

8. Diktet må sendes på epost i Word-fil eller direkte skrevet inn i eposten
(NB! PDF eller bildefil er ikke godkjent format)

9. Diktet må sendes inn til Sivilisasjonen i løpet av 18. november

Diktbidrag sendes til: konkurranse@sivilisasjonen.no

Bidragene vil oversendes juryen uten forfatternavn og således bedømmes anonymt.

Dette er juryen

Juryen for Sivilisasjonens diktkonkurranse består av tre anerkjente diktere: Håvard Rem, Bertrand Besigye og Thomas Løland.

Håvard Rem er lyriker, gjendikter, sangpoet og forfatter. Han debuterte med diktboken Kall på heltene i 1977, og har til sammen gitt ut tolv diktsamlinger. Hans Utvalgte dikt er kommet i bokform på norsk, russisk og arabisk. Rem har gjendiktet Bob Dylan, Leonard Cohen og William Shakespeare. I 2020 gav han ut diktsamlingen Almanakk – 365 dikt.


Bertrand Besigye er lyriker og forfatter. Han debutterte i 1993 med diktsamlingen Og du dør så langsomt at du tror du lever. Han har tilsammen gitt ut fire diktsamlinger og er viden kjent for sine ekspressive diktfremføringer. Besigye tilhørte på 90-tallet, sammen med blant annet Per Heimly og Ari Behn, den skapende gruppen Den nye vinen.


Thomas Løland begynte å skrive dikt under pandemien, og har siden publisert fremragende poesi i både Sivilisasjonen og det tidligere nettstedet Pendelen. Han har også vært gjest i YouTube-programmet Cave of Apelles. I 2022 vant han førsteplass i Sivilisasjonens diktkonkurranse med eposet Gullegget.

Dette er premiene:

Her er premiene for Sivilisasjonens diktkonkurranse 2023:

Førsteplass vinner følgende:
Litografiet «Caritas» av Jan-Ove Tuv
– Et portrettintervju av dikteren, som publiseres på Sivilisasjonen.no
– Diktet blir publisert i Sivilisasjonens neste trykte magasin
– En filmatisert opplesning av vinnerdiktet, som publiseres på sosiale medier
– Diktet blir også publisert på Sivilisasjonen.no
– Magasinet Sivilisasjonen, første- og annenutgave

Topp tre vinner følgende:
– Diktet blir publisert i Sivilisasjonens neste trykte magasin
– Diktet blir også publisert på Sivilisasjonen.no
– Magasinet Sivilisasjonen, første- og annenutgave

Nevneverdige bidrag (maks. 10) blir publisert på Sivilisasjonen.no

Ved å sende inn bidrag til diktkonkurransen, godtar du samtidig at Sivilisasjonen får tillatelse til å publisere diktet. Utover det tar Sivilisasjonen intet eierskap til verket og understreker at forfatter beholder all rett til videre publisering av diktet.

«Caritas» av Jan-Ove Tuv er førstepremien i Sivilisasjonens diktkonkurranse. Trykket selges også på nettgalleriet Pinakoteket
Koronakrisen har herjet lenge nok til at vi nordmenn har begynt å føle oss trygge. ...
Historiefortelling kan være utspring til en rekke idéer, blant annet en litt skummel amerikansk oktober-høytid… ...
Et opprør mot autoritære krefter i ungdommen ble til en kamp mot modernismens maktovergrep i ...