– Jeg viser hvordan dyrene dessverre må forholde seg til menneskenes verden | Ukens utstilling: «Truet» av Per-André Nielsen

Skrevet av Redaksjonen | 18. september 2024

Gå ikke glipp av den unge kunstneren Per-André Nielsen som stiller ut sine tankevekkende verker i utstillingen «Truet» på galleriet TM51s vindusgalleri i Parkveien 5. Utstillingen, som står fra 29. august til 6. oktober 2024, byr på en unik mulighet til å oppleve Nielsens fascinerende strek og er et dykk ned i tematikken om menneskets påvirkning på naturen.

Nielsen, som har studert under storheter som Sverre Malling og Odd Nerdrum, behersker den klassisk figurative tradisjonen til fingerspissene. Han henter inspirasjon fra renessansen, barokken og botanisk- og naturhistorisk illustrasjon.

I «Truet» lar han publikum oppleve en særegen kombinasjon av storslagne, tonede flater og nesten magisk detaljerte streker, alt utført med kull, kritt og oljebaserte blyanter.

Liker du det Sivilisasjonen publiserer? Bli medlem i dag, og bidra til at Sivilisasjonen kan fortsette!

Fra dyrenes perspektiv

Utstillingens kjerne er den skjøre balansen i naturen, og den økende trusselen fra menneskelig aktivitet. Nielsens bilder av truede dyrearter er både vakre og hjerteskjærende, og tvinger oss til å reflektere over vårt eget fotavtrykk på planeten. 

– Utstillingen er en del av et større prosjekt jeg har jobbet med de siste årene, hvor jeg ønsker å rette søkelys på den skremmende hastigheten naturen forsvinner i. Mens tidligere kunst har beskrevet dyrets form og egenskaper, eller ønsket å bringe beskueren inn i dyrenes verden – viser jeg hvordan de dessverre må forholde seg til menneskenes verden, sier Nielsen til Sivilisasjonen.

Med bruk av klassisk håndverk

– Tegninger og grafikk av truede arter forteller historier om menneskets kultur og dens påvirkning på naturen, og reflekterer over den unaturlige avstanden vi har skapt mellom oss og den. Med klassisk håndverk, som låner kvaliteter og estetiske variasjoner fra renessansen til naturvitenskapelig illustrasjon, vil jeg vise virkeligheten og alle dens negative sider, i lys av idealet, sier Nielsen.

«Truet» er kuratert av Stian Nielsen, og står utstilt frem til 6. oktober 2024. Gå ikke glipp av denne unike muligheten til å oppleve verkene til en talentfull tegner som kulturverdenen garantert kommer til å se mer av i fremtiden!

I spalten «Ukens utstilling» løfter Sivilisasjonen frem fremragende klassiske utstillinger i Norge, med ønske om å belyse det fantastiske som skjer innen den klassiske bevegelsen – i et kulturliv ellers overskygget av modernismen. Har du tips om klassiske utstillinger som fortjener å dekkes? Send ditt tips til redaksjon@sivilisasjonen.no

Sivilisasjonens anmelderkorps besøkte Oslo Nye Teater for å se sceneversjonen av den folkekjære historien Så ...
Klassiske språk kan være i ferd med å forsvinne fra universitetene i Norge. I Sverige ...
2022 vil sannsynligvis bli husket som det året europeere våknet fra sin smukke dvale. Vi ...