I den polske byen Pisz er glass og betong av moten – der bygger de vakkert

Skrevet av | 12. september 2020

I byen Pisz, nord i Polen, skal det bygges et nytt kultursenter. Samme år som kultursenteret fyller 60 år, skal det skrives et nytt kapittel i dets historie. Etter en nesten tre år lang prosess, er det ventet at konstruksjonen av det nye kulturhuset skal starte – og bygget skal være i klassisk stil, melder mazury24.

Det nye kulturhuset i Pisz forventes å stå ferdig om cirka ti måneder. Foto: Urban Architect Olsztyn.

Betongkloss byttes ut

Der det i dag står et anonymt betongbygg, stod det en gang staselige Hotell Graf York – frem til det ble bombet under andre verdenskrig. Nå har innbyggerne i Pisz fått beskjed om at det grå betongbygget må vike for det nye samfunnshuset som skal bygges med inspirasjon fra hotellet som en gang prydet bysentrum.

– Den arkitektoniske utformingen, laget av firmaet Urban Architect fra Olsztyn, viser til Hotel Graf York Hotel, som før krigen sto der Pisz kultursenter ligger nå, sier Katarzyna Sobiech, direktør for Pisz kultursenter, til mazury24.

Slik ser kulturhuset ut i dag. Bygningen er i brutalistisk stil, som var typisk i etterkrigstiden. Foto: Piszanin.

Inspirert av Hotell Graf York

Det nye kultursenteret er ingen direkte gjenreisning av hotellet, men henter inspirasjon fra fasaden. Slik kan bygget tilpasses dagens behov samtidig som det harmonerer med arkitekturen i den historiske byen, melder Piszanin.

Det nye kulturhuset vil ære polsk historie og vestlig byggetradisjon. Det forventes å stå ferdig om cirka ti måneder. 

Gammelt postkort av Hotell Graf York, som ble bombet under andre verdenskrig. Nå skal det nye kulturhuset utformes etter inspirasjon fra det staselige hotellet.

Harmoniske omgivelser

I 2017 meldte Katarzyna Sobiech til Piszanin at de hadde fått byggetillatelse for moderniseringsprosjektet til Pisz. Samtidig meldte hun om at de manglet midler til gjennomføringen.

I februar 2020 kom nyheten om at myndighetene hadde bevilget penger til byggeprosjektet. Samlet sum på byggeprosjektet er 13,3 mill. polske zloty (ca. 32 mill. norske kroner). Og nå, tre år etter prosjektet startet, er det ventet at selve konstruksjonen igangsettes.

Prosjektleder Sobiech opplyser at den nye bygningen vil være tilpasset handikappede, og ha et flunkende nytt auditorium med plass til 350 personer.

Det nye kulturhuset vil harmonere med flere av bygningene i den historiske byen, som for eksempel det nygotiske rådhuset, og er en del av et overordnet prosjekt om å endre sentrumsbildet i byen. 

Rådhuset i Pisz i nygotisk stil vil harmonere med det nye kulturhuset i byen. Foto: Lesnydzban, wikimedia commons.

Forfatter ble gjort oppmerksom på denne saken gjennom Facebook-siden New Traditional Architecture.

«Se på The Shard i London! Er den ikke vakker?» Hvis den irske filosofen Edmund ...
Julemiddag av Tyra Tønnesen analyserer familiestrukturens forfall gjennom hundre år. Til tross for at humoren ...
* Hva er det gode liv, og hvordan bør vi innrette hverdagen for å leve ...