Sjokoladeeventyret ved Mjøsa fortsetter | Julereportasje hos Gjøvik Sjokolade

Skrevet av | 15. desember 2022

Mange ganer opplevde en mindre søtladen jul i fjor da Gjøvik Sjokolade gikk konkurs i desember. Nå har den lokale sjokoladefabrikken gjenoppstått, og sjokoladeeventyret ved Mjøsa fortsetter. 

– Folk elsker sjokolade, så det å lage noe som folk blir glad av er veldig givende, sier Kristina Jøranli, som er daglig leder ved Gjøvik Sjokolade. 

Liker du det Sivilisasjonen skriver om? Bli medlem i dag!

Som utdannet konditor står hun selv for sjokoladeproduksjonen. Da sjokoladefabrikken gikk konkurs i fjor, gikk Kristina sammen med sine tidligere kolleger Mariann Lillevik og Heidi Negård Jensen og kjøpte opp virksomheten. Nå har de åpnet dørene og har også opprettet en egen nettbutikk, så de søte gledene kan nytes over hele landet. 

De tre sjokoladedamene tar vel imot Sivilisasjonens utsendte en kald desemberformiddag og byr på en klassiker som har vært med dem siden oppstarten i 1996: sjokoladefrosk. Mens det renner inn med søtmonskunder i butikken, forteller Jøranli og Lillevik om bedriften sin, mens Jensen står bak skranken og tar seg av utsalget av det som må være et av de største norskproduserte sjokoladesortimentene. 

Foto: Öde Nerdrum.

– Ville vært leit for Gjøvik å miste sjokoladefabrikken sin

Den lille sjokoladefabrikken er nærmest blitt en institusjon i Gjøvik. Mariann Lillevik er samboer med Jan Rognstad som i sin tid grunnla og drev Gjøvik Sjokolade. Selv om hun formelt begynte å jobbe i sjokoladefabrikken i 2012, har hun indirekte vært med siden oppstart.

– Hvordan oppstod Gjøvik Sjokolade?

– Det startet nede på det gamle Brenneriet ved elven i 1996, da mannen min i det små begynte å produsere sjokolade inspirert av Heimdal sjokolade i Arendal. Han var ikke så opptatt av å vokse, men var mest opptatt av å skape sin egen arbeidsplass, sier Lillevik.

Hun forteller videre at mannen ønsket å pensjonere seg, og at fabrikken derfor ble solgt. Kun noen måneder etter at det nye eierskapet var et faktum, gikk Gjøvik sjokoladefabrikk konkurs i desember 2021. 

– Hva skjedde?

– Det er ikke så hyggelig å snakke om, men kort sagt var det litt for store ambisjoner. Nå ser vi fremover og er glad for å kunne drive med det vi elsker.

– Hva var motivasjonen bak å kjøpe opp Gjøvik sjokolade?

– Vi synes det var for gæli at det skulle gå sånn. Vi mente det var liv laga, og at vi kom til å angre hvis vi ikke gjorde noe, sier Lillevik. 

Daglig leder Jøranli legger til at det var stor interesse for å kjøpe fabrikken.

– Så, vi var veldig glad for at den ble vår, poengterer Jøranli, som har jobbet i Gjøvik sjokolade siden 2018. 

– Hvorfor ikke bare begynne å jobbe for Nidar eller noen av de store?

– Jeg brenner virkelig for sjokolade og italiensk is, og det er dette jeg virkelig har lyst til å drive med. Da må jeg lage min egen arbeidsplass. Gjøvik har sin egen sjokoladefabrikk, og det ville vært leit for byen å miste den, sier Jøranli.

Kristina Jøranli er både daglig leder ved Gjøvik Sjokolade og den som står for sjokoladeproduksjonen. Hun forklarer at prosessen med å lage sjokolade innebærer at råsjokoladen, som de importerer fra Belgia, først må tempereres. Da må den først opp i temperatur, før den deretter må ned i arbeidstemperatur. Dette må til både for at den skal stivne og få riktig konsistens. Foto: Öde Nerdrum.

– Å, dette spiste jeg da jeg var liten!

Gjøvikensere er for jordnære til at det er noen Willy Wonka som tar oss imot på sjokoladefabrikken. Men det er likevel noe magisk ved stedet, som bugner over av brune, hvite og rosa søtsaker i alle slags fasonger. 

– Mange romantiserer det å jobbe med sjokolade og en sjokoladefabrikk. Hva er det som faktisk er eventyrlig ved jobben deres?

– Man får jo smakt på mye god sjokolade, ler Lillevik og legger til:

– Det er veldig koselig når folk kommer opp til meg og sier: «Å, dette spiste jeg da jeg var liten!».

– Hva er klassikerne av sjokoladetypene?

– Sjokoladefrosken har vi alltid hatt her på Gjøvik sjokolade, så det er en klassiker, forteller Jøranli.

– Ellers har vi også alltid hatt hvit sjokoladesvane. Svanen er Gjøvik-symbolet, som man finner igjen i byvåpenet. Vi har også en sjokolade som viser Skibladner, legger hun til.

Kan du se hvilket kjært juleeventyr som her fortelles i sjokoladeform? Foto: Öde Nerdrum.

Konditoren forklarer at prosessen med å lage sjokolade innebærer at råsjokoladen, som de importerer fra Belgia, først må tempereres. Da må den først opp i temperatur, før den deretter må ned i arbeidstemperatur. Dette må til både for at den skal stivne og få riktig konsistens. 

– Hvis det ikke gjøres riktig, kan sjokoladen få feil farge eller bli kornete, forklarer hun. 

– Dere har også rubysjokolade?

– Ja, vi har hvit sjokolade, melkesjokolade, mørk sjokolade og rubysjokolade. Det er den fjerde typen sjokolade, og vi var en av de første i landet som tok den i bruk. 

Rubysjokolade ble introdusert i 2017 etter flere år med forskning på å utvikle en ny type kakaobønne, som er naturlig rosa og som smaker litt annerledes, sier Jøranli.

– Og hva smaker den?

– Den skiller seg fra annen sjokolade ved at den blant annet er litt mer fruktig. Den har en litt syrlig, bæraktig smak, samtidig som den er søt. 

– Jeg brenner virkelig for sjokolade og italiensk is, og det er dette jeg virkelig har lyst til å drive med. Da må jeg lage min egen arbeidsplass. Gjøvik har sin egen sjokoladefabrikk, og det ville vært leit for byen å miste den, sier Jøranli, som har vært med på å gjenreise Gjøvik Sjokolade. Foto: Öde Nerdrum.

– Sjokolade må til i julen

Det stopper ikke opp med kunder som kommer inn i butikklokalet. Det er særlig julesjokoladene som er populære i denne tiden – figurer av nisser i alle slags størrelser og utforminger. Gjerne pakket inn i cellofan med røde sløyfebånd.

– Vi opplever at flere personer har kommet innom og sagt at julen i fjor var så stusselig fordi de ikke kunne kjøpe Gjøvik sjokolade. Men i år, når vi har startet opp igjen, blir det jul, sier Mariann Lillevik. 

– Hva er det med jul og sjokolade?

– Det er jo en tid der man skal kunne kose seg ekstra, og da kan Gjøvik Sjokolade sørge for kvalitetssjokolade som smaker ekstra godt. Vi har mange fine julefigurer som er populære for alle aldre, sier Jøranli.

– Til slutt: Hva er den ene tingen som alltid gir dere julestemning?

– Det må være det å kunne sette seg ned i godstolen på selve julaften og kjenne freden senke seg, sier Lillevik.

Jøranli tenker seg om og sier:

– For meg er det snø. Når det daler ned utenfor vinduet, kjenner jeg ofte julestemningen komme. Håper det kommer mer snø før jul. 

Jeg trodde dere begge skulle bryte ut i kor: «sjokolade».

– Sjokolade må også til, så klart, ler de begge.

I kretsene omkring Sivilisasjonen har vi gått langt i å kritisere filosofen Kant, i tekst, ...
Hvem gjør i dag bot ved å krype på sine knær opp mot alteret? Hvem ...
For hver eneste sommerdag som går mot kveld, blir vi stilt overfor vissheten om at ...