«Hvordan leve et lykkelig liv» │ Ny intervjuserie lanseres denne uken

Skrevet av Zjenja Amundsen | 15. oktober 2020

I de kommende ukene publiserer Sivilisasjonen femten dybdeintervjuer hvor samfunnsaktører og kulturpersonligheter deler av sin livsinnsikt. Tema for intervjuserien er «Hvordan leve et lykkelig liv?» og er finansiert av stipend fra Fritt Ord. 

Intervjuserien skrives av Sivilisasjonens tre redaktører, Carl Korsnes, Julie Brundtland Løvseth og Aftur Nerdrum.

– Spørsmålet om hvordan å bli et lykkelig menneske var kanskje det viktigste spørsmålet for antikkens filosofer. Spørsmålet er selvsagt like aktuelt i dag, sier ansvarlig redaktør Carl Korsnes om den nye intervjuserien «Hvordan leve et lykkelig liv». F.v. Julie Brundtland Løvseth, Carl Korsnes og Aftur Nerdrum. Foto: Vilde Opsal.

Det viktigste spørsmålet for et menneske

Ansvarlig redaktør, Carl Korsnes, er tydelig på at intervjuene ikke kommer til å omhandle intervjuobjektenes liv, men snarere deres ideer.

– I Sivilisasjonen drøfter vi ideer og verdisyn. Sladder om menneskers liv kan man lese i andre tidsskrifter. Det er noen høyst spennende mennesker vi har fått snakket med, hvis ideer jeg gleder meg til å dele med leserne, sier Korsnes og legger til:

– Spørsmålet om hvordan å bli et lykkelig menneske var kanskje det viktigste spørsmålet for antikkens filosofer. Spørsmålet er selvsagt like aktuelt i dag. 

Løsningsorientert journalistikk

Magasinredaktør og bildeansvarlig, Julie Brundtland Løvseth, sier at de i samtale med intervjuobjektene har vært bevisst på å forsøke å vinkle den inn på mulige løsninger.

– Unge lesere har ved flere anledninger uttrykt et behov for en mer løsningsorientert journalistikk. Jeg tror det er givende for mange å lese gjennomtenkte tanker om hvordan best å leve sitt liv og særlig med andre perspektiver på lykke enn de hovedstrømningene i samfunnet presenterer, sier Brundtland Løvseth.

Generasjon prestasjon

Aftur Nerdrum mener at særlig dagens unge har godt av å lese alternative syn på hvordan å ha det godt med seg selv – særlig i et samfunn der det finnes en tydelig norm på hva det vil si å være «vellykket».

– Dagens unge tilhører Generasjon prestasjon, hvor de fleste er av den oppfatning at lykke er identisk med høy lønn eller en respektabel karriere. «Å bli noe stort» er mål nummer én. Det er fint å sikte høyt, men hvis man ikke er klar over hva dette «noe stort» faktisk er, blir man lett dratt inn i et dragsug av mas og jag – og plutselig er livet over, sier Aftur Nerdrum. 

De tre redaktører håper at kritisk tenkning om tegn i tiden som ofte blir stille forbigått, kan hjelpe unge i søken etter et meningsfullt og lykkelig liv. 

Første intervju i serien er med skulptøren Frode Lillesund. 

Det nyoppstartede amerikanske kaffeselskapet A Posteriori Coffee Co. reklamerer med at selskapet skal donere 20 ...
Gå ikke glipp av den unge kunstneren Per-André Nielsen som stiller ut sine tankevekkende verker ...
Nu er det bekreftet. Ikke bare straffer Kulturrådet de som våger å kritisere dem, de ...