5 bøker som illustrerer kjærlighetssorg | En opptakt til Alle hjerters dag

Skrevet av | 2. februar 2024

Februar har kommet – en måned som for mange kan vekke en myriade av ambivalente følelser. På nyåret vil man kanskje starte med blanke ark, og glemme han eller hun som ristet hjertet ditt i filler. Men så kommer forberedelsene og forventningene til Alle hjerters dag. Butikkvinduene pyntes med sjokoladeesker, blomsterforetningene reklamerer med avslag på røde roser og venner lager planer med sine utkårede.

Liker du det Sivilisasjonen publiserer? Bli medlem i dag, og bidra til at Sivilisasjonen kan fortsette!

Plutselig sitter du igjen med et gnagende hjerte og en slaktet selvtillit. Kanskje familien og nære forsøker å oppmuntre deg med sine velmenende ord, men ingenting hjelper. I et slikt tilfelle kan det hende at det kun er én medisin som fungerer på kroppen, nemlig flukten inn i bøkenes allsidige og trøstende univers!

Her er en liste med fem bøker som illustrerer kjærlighetssorg på måter som kan få deg til å føle deg mindre alene i din situasjon. 

1. Da Nietzsche gråt av Irvin D. Yalom (2006)

«Enhver person må velge hvor mye sannhet han kan tåle.»

Lever du fortsatt i illusjonen om at kjærligheten du ikke kunne få, fortsatt er en uåpnet bok som trygler om at du kommer tilbake for å lese den?

Da er du ikke alene. Å romantisere fortidens eskapader og å fantasere om et menneske som egentlig ikke vil deg vel er også noe bokens hovedkarakter, Josef Breuer, holder på med. Han blir derimot gjennomskuet og utfordret på dette av ingen ringere enn den den radikale filosofen Friedrich Nietzsche. Breuer er egentlig fysiker, og hans oppgave er å helbrede Nietzsches svimlende angst og depresjon. Men rollene blir snudd om når det viser seg at mannen som trenger mest hjelp er han som iherdig forsøker å hjelpe andre. Hva er det Breuer oppdager i analysen av sin flamme fra fortiden som aldri vil slukkes? Og hva får Nietzsche ut av psykologitimene? 

Dette er både en bok for deg som sitter fast i en evigvarende, ugjengjeldt forelskelse, og for deg som ønsker å lese en filosofisk interessant fanfiction om hva som ville skjedd dersom Josef Breuer og Friedrich Nietzsche faktisk møttes i virkeligheten! 

2. Unge Werthers Lidelser av Johann Wolfgang von Goethe (1774)

En manns forelskelse skjer ofte i det stille. Kanskje han betror seg til én nær venn, men noe mer enn det er ofte en sjeldenhet. Dessverre er det også slik at lidelse i stillhet kan volde enda mer skade på sjelelivet enn hvis det proklameres om. 

Unge Werther, en borgerlig og kreativ sjel, skriver jevnlige brev med sin kamerat Wilhelm. Brevene utgjør hele romanen – en liten bok som slett ikke er enkel kost, på tross av sine snaue hundre sider. Den er nemlig fylt opp til randen av følelsesmessige og intense skildringer av kjærlighet, sorg og forvirring ovenfor den angeliske Lotta – en forlovet og senere gift kvinne. Brevene blir mer og mer desperate, og til slutt føles det ut som at man har kommet helt inn i huden på hva det vil si å oppleve ekte kjærlighetssorg. 

Dette er en bok verdt tårene. 

3. Doktor Zhivago av Boris Pasternak (1957)

«Så vidunderlig det er å være i live, tenkte han. Men hvorfor gjør det alltid så vondt?»

Her kan man ta et dypdykk inn i en kjærlighetssorg som kanskje ikke er like stereotypisk som de førstnevnte. Smerten er dog like brutal uansett hvor mye man vrir og vender på det. I denne russiske skattekisten av bløthjertet skjønnlitteratur møter vi to mennesker som elsker hverandre, men som dessverre er bundet til både ektemake og barn på hver sin side. Han (Jurij Zhivago) er lege og poet. Hun (Lara Fyodorovna) er en halvveis traumatisert kvinne som lengter etter et trygt liv. I kjærlighetens poesi treffer de hverandre, og dermed har den ergerlige skjebnen talt. Hvordan kan de forenes når de allerede har valgt et liv med en annen? 

Romanens handling sentrerer seg rundt den russiske revolusjonen og første verdenskrig på begynnelsen av nittenhundretallet, noe som tilfører litt ekstra krydder på den fortapte romansen!

4. Gå aldri fra meg av Kazuo Ishiguro (2005)

Forestill deg at du blir sammen med din etterlengtede sjelevenn altfor sent. Dere har endelig funnet ut av at det var dere to som skulle ha hverandre i alle disse år, men dere har dessverre blitt tildelt en forskrekkelig skjebne der livene deres må ende i løpet av et år, på tross av deres ungdommelige alder. 

En slik forbannelse må romanens hovedkarakter Kathy og hennes tvillingsjel, Tommy, leve med når de – etter åresvis med misforståelser – endelig blir et par. Men hvorfor er det slik? De er jo unge og friske… eller, er de det?

Boken sentrerer seg egentlig rundt tre karakterer: De to førstnevnte og deres venninne Ruth. Disse tre barna er del av et helt spesielt samfunn på en privatskole et sted i England som heter Hailsham. Hva som foregår på denne skolen og de grusomme konsekvensene av dette systemet er grunnlaget for Kathy og Tommys håpløse kjærlighetshistorie. 

Etter du er ferdig med siste side, er det usannsynlig at du kommer til å være den samme som før du begynte lesningen. 

5. Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald (1925)

Finnes det noe verre enn sorgen over hva som kunne vært?

Jay Gatsby har på mystisk vis blitt millionær og holder jevnlige selskaper i sitt enorme herskapshus for hundrevis av mennesker. Tyvetallet er midt i sin glansperiode, og det er følgelig vill dans og bohemske tilstander på eiendommen hans. Overraskende nok er Gatsby selv en tilbaketrukken mann. Hans ukentlige sammenkomster er nemlig ikke for ham, men for en gift kvinne (Daisy) som han for fem år siden var overbevist om at han skulle ende opp sammen med. 

Gatsbys håpløse kjærlighetshistorie, offer og gjenforening med Daisy blir nøye observert av protagonisten i fortellingen – Nick Carraway – en nyskjerrig venn av Gatsby som tar del i det statusjagende pengemiljøet i New York. Jo mer Carraway får vite om denne mystiske mannens liv, jo mer forvirret blir han. 

Dette er både en mystisk og en dypt melankolsk bok, som skjærer der det gjør mest vondt hos den sårede. Samtidig føler man seg heldig når man innser at man ikke er alene i den ugjengjeldte kjærlighetens ensomme landskap. 

-Å investere i et klassisk figurativt maleri er som å få et menneske inn i ...
1: Reims Ingenting gir ånden vinger som champagne fra Reims, og ingen drikk styrter den ...
 Gå aldri fra meg (2005) av Kazuo Ishiguro er ikke like sukkersøt som tittelen tilsvarer.  ...