– Vil kunne bli et gravitasjonspunkt for Tolkiens arv som tenker og skribent | Innsamlingskampanjen for å bevare J.R.R. Tolkiens hjem fortsetter

Skrevet av Carl Korsnes | 5. januar 2021

Da hjemmet til den britiske forfatteren J.R.R. Tolkien ble lagt ut for salg i vinter, ble det tatt initiativ til å starte en innsamlingskampanje for å kjøpe huset og skape det om til et kreativt opplevelsessenter. Kampanjen ved navn Project Northmoor ble lansert i desember og har vakt mang en Tolkien-lesers interesse.

Prosjektet som kan kalles en folkeinnsamlingskampanje har fått med seg flere berømtheter på laget, og frontes av selveste Ian McKellen, mannen som spiller trollmannen Gandalf i Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens romaner. 

Første Tolkien-senter i verden

Innsamlingskampanjen sikter høyt og har som mål å samle inn seks millioner dollar for å sikre huset med adressen 20 Northmoor Road i Oxford, England, der Tolkien bodde i 17 år og skrev både Hobbiten og Ringenes herre. På nyåret kan det registreres at kampanjen har samlet inn 14 prosent av planlagt sum

«Det finnes ikke noe litteratursenter dedikert til Tolkien-studier noe sted i verden – et bemerkelsesverdig faktum hvis man tar forfatterens viktighet og stadige popularitet i betraktning. Dette huset er perfekt til å rette opp i dette», står det skrevet på Project Northmoors nettsider.

– Et ektefølt initiativ

Universet til Tolkien har inspirert flere generasjoner av skapende og drømmende mennesker. En av de som har blitt påvirket av Tolkiens univers er den klassiske komponisten Martin Romberg. Den norske komponisten har komponert flere såkalte «symfoniske dikt» basert på Tolkiens Silmarillion, som blant annet Fëanor, Telperion et Laurelin og Quendi.

Romberg er entusiastisk overfor prosjektet og forteller at han allerede har støttet kampanjen. 

– Dette er et fantastisk, ektefølt initiativ som skuespiller Ian McKellen leder an, sier Romberg, som understreker ubeleiligheten ved at det ikke finnes noe Tolkien-museum i dag. 

– Et Tolkien-senter vil også kunne ha potensialet til å bli noe mer enn å dreie seg kun om hans forfatterskap. Det vil kunne bli et gravitasjonspunkt for han egentlige arv som tenker og skribent, legger han til.

Komponisten Martin Romberg har blitt påvirket av Tolkens univers. Foto: Delphine Margau.

Tenkeren Tolkien

Romberg trekker frem begrepet Mythopoeia som et eksempel på arven fra tenkeren Tolkien. Den britiske forfatteren fant på begrepet selv, skjønt inspirert av gresk terminologi, i et dikt med samme fra navn fra 1931 fra samlingen Trær og blader

– Mythopoeia betyr ganske enkelt at mytologisk litteratur ved dette blir til en stilsjanger med en identifiserbar opphavsmann. Mytologi i klassisk forstand har jo sitt opphav i et folks kollektive bevissthet, i destillasjonen av århundrer med gjenfortellinger og omforminger av skapelsesideer. Det tilhører ikke en enkelt opphavsmann, men en «hel kultur». Annerledes er det med mythopoeia. Dette speiler individet som skaper nye verdener på vegne av seg selv og noe mer universelt menneskelig, forklarer Romberg. 

Han mener at verden i dag har noe å lære fra begrepet mythopoeia, da det steller seg som en motvekt til både konservatismen og radikalismen, og utgjør en tredje vei. Ved å skape om mytene, argumenterer Romberg, gjør man universelle sannheter levende igjen – og unngår både konservatismens frykt for å tape noe fra fortiden og radikalismens raseri som brenner alle broer bak seg. 

Komponisten som inspireres av Tolkiens univers

– I hvilken forstand har Tolkien vært en inspirasjon for deg som komponist?

– En helt essensiell inspirasjon, ikke bare for historier direkte uttrykt i musikk men også når det gjelder idélandskapet. Tolkiens fortjeneste er å bruke de universelle mytene som et fritt formbart materiale til å skape noe på nytt. Dette er noe han kaller «med-skapelse», sier Romberg og legger til:

– Bak dette ligger det et fundamentalt menneskesyn, nemlig at vi, menneskeheten, ikke bare er et pattedyr som alle andre arter på denne planeten. Vi står i en posisjon mellom himmel og jord: vi er ikke guder, men vi er heller ikke dyr; vi er ikke engler, men vi er heller ingen djevler. Vi er midtens rike, derav navnet Middle-earth. 

Han påpeker at denne tankeverdenen er akkurat den samme som i norrøn kosmologi, der Midgard er nettopp menneskenes posisjon mellom guder (Åsgård) og monstre (Jotunheim). 

– Å gi oss retten til «med-skapelse» er en enorm tillitserklæring i en tid hvor mennesket er blitt svært skeptisk til seg selv, sier Romberg. 

Kontroversiell innsamling

Selv om det har vært mye entusiasme for innsamlingskampanjen, er det ikke alle Tolkien-fans som har vært fornøyd med initiativet; kampanjen har også møtt kritikk fra The Tolkien Society, som i et offentlig skriv kritiserer prosjektet blant annet for ikke å være detaljert nok i beskrivelsen av hvordan senteret skal bli eller hvordan visjonen skal oppnås.

Innsamlingsaksjonen går sin gang til tross for kritikk. Den 23. desember meldte kampanjen på sine Facebook-sider om at den hadde mottatt donasjoner fra hele 81 land. Interessen for prosjektet strekker seg åpenbart langt ut over den engelsktalende verden. Da Tolkien-fans den 3. januar kunne markere forfatterens 129. fødselsdag, noterte Project Northmoor å ha nådd 14 prosent av innsamlingsmålet på seks millioner dollar.

Den 15. mars avsluttes kampanjen, og det gjenstår å se om prosjektet lykkes og om verden får sitt første Tolkien-senter. 

Sivilisasjonens anmelderkorps befinner seg igjen på Ibsen Museum og Teater. Denne gangen for å overvære ...
Lik enhver roman med litterær tyngde, hersker det store diskusjoner omkring hva Frankenstein egentlig handler ...
Garborg åpner sin flotte gjendiktning av Odysseen med «Songdis, fortèl meg um mannen hin raadsløge, ...