Hedrer sin oldefar med å gjenopprette Salongen i Paris i Galleri Skredsvig

Skrevet av | 10. juni 2020

Den 20. juni åpnes en salong à la le Salon fra 1800-tallets Paris, i Galleri Skredsvig ved kunstnerhjemmet Hagan i Eggedal. 

Lokalene blir fylt opp med Skredsvigs motiver i polerte gullrammer, deriblant gullmedaljemaleriet, Ferme a Venoix, som kommer til låns for to år fra Caen i Frankrike. 

– Jeg er selvfølgelig veldig stolt av å ha fått reist et eget galleri for oldefar ved hans kunstnerhjem, Hagan i Eggedal, sier Skredsvig. Foto: Hege Christina Skredsvig.

Vil gjenskape salong-begrepet

Hege Christina Skredsvig er galleriets leder og oldebarnet til Christian Skredsvig. Hun føler seg beæret over å få sjansen til å inkarnere et historisk minne som også bærer emosjonell verdi.

– Jeg er selvfølgelig veldig stolt av å ha fått reist et eget galleri for oldefar ved hans kunstnerhjem, Hagan i Eggedal. Og i sommer får utstillingen et særpreg. 

I årets ustilling er lokalene malt i en dyp rødfarve, skriften på veggene er av gull, og det er blå fløyelsbenker i rommene for å skape en ordentlig «salong-stemning», skriver Aftur S. Nerdrum. Foto: Hege Christina Skredsvig.

Skredsvig forteller at den største drivkraften for henne er å gjenvinne en tapt, klassisk tradisjon.

– Salongen i Paris er ikke hva den engang var da min oldefar vant gullmedalje der i 1881. Dengang hang maleriene tett i tett fra gulv til tak. Det kunne være flere tusen malerier i de store salongrommene som var malt i forskjellige farver.  Men Salon des artistes Francaise er i dag som en stor messehall med samtidskunst på hvite vegger. Det er trist, sier hun. 

Skredsvig påpeker viktigheten av å innrede lokalene med et stilsikkert øye. I årets ustilling er lokalene malt i en dyp rødfarve, skriften på veggene er av gull, og det er blå fløyelsbenker i rommene for å skape en ordentlig «salong-stemning». 

– Jeg vil gjenskape salong-begrepet og henge maleriene tett i tett slik oldefar ville husket det, sier hun fornøyd. 

Første og eneste nordmannen til å vinne gullmedalje 

Til tross for hans berømte norske naturlandskaper som nærmest står som ikoner fra det som gjerne kalles den norske gullalderen, blir Christian Skredsvig (1854 – 1924) ofte regnet som den «mest franske» av de norske billedkunstnere.  

Illustrasjonsbilde: “Seljefløyten” (1889) av Christian Skredsvig. Kilde: Privat eid.

I 1880 slo han igjennom i Paris, da han ble antatt på le Salon med maleriet, Snekjøring ved Seinen. Kun ett år senere vant han gullmedaljen for maleriet Une ferme a Venoix (En bondegard i Venoix). Han var den første og eneste nordmannen til å vinne en slik pris. 

Min Ferme À Venoix var placeret paa chimaisen mellom Sargent og Blanche`s portrætbilleder. Det var en sukces, en umaadelig fryd og lykke betog mig. Jeg var kommet op i rækken blant kunstnere, skriver Christian Skredsvig i sin selvbiografi Dage og Nætter Blandt  Kunstnere (1908).  

I 1880 slo han igjennom i Paris, da han ble antatt på le Salon med maleriet, Snekjøring ved Seinen. Kun ett år senere vant han gullmedaljen for maleriet Une ferme a Venoix (En bondegard i Venoix). Illustrasjonsbilde: “En bondegard i Venoix” (1881) av Christian Skredsvig. Kilde: Privat eid.

Stolt av oldefarens klassereise 

Tradisjon og kulturarv har bestandig vært viktig i Skredsvigs liv. I 2016 gjorde hun ære på sin oldefar med å åpne Galleri Skredsvig. I dag oppgraderer hun drømmen med fremkallingen av et parisisk minne. 

– Jeg er stolt av oldefars klassereise. Han er som Askeladden i malerkunstens gullalder, sier hun.

Foto av gullmedaljen fra Salongen i Paris. Kilde: Privat eid.

Skredsvig forteller om sin oldefar, som var født i relativt enkle kår på Geithus i Modum. Som femten år gammel reiste han til Kristiania på tegneskole, og deretter tok han fire år på kunstakademiet i København. I München studerte han for å bli dyremaler og i Paris gikk det bare én vei. Som 27 år gammel mottok han gullmedalje på le Salon. Da ble det skjellsettende for både hans karriere og sosialliv. 

Til tross for mye å leve opp til, er oldebarnet optimistisk for mottagelsen av det nye konseptet. 


– Gullmedaljemaleriet er utlånt fra den franske stat og vises i galleriet i 2 år. Dette blir sensasjonelt, sier hun.

Utstillingen le Salon åpner den 20. Juni i Galleri Skredsvig på Hagan, (Christian Skredsvigs kunstnerhjem). Les mer på museets hjemmeside, skredsvig.no 

Universitetet i Göttingen har lansert en samling forelesningsrekker om indoeuropeiske, døde språk. At språkene er ...
I anledning tiårsjubileum, flytter Opera til Folket sitt ukentlige program Lørdagsopera fra Gamle Rådhus til ...
I snart en generasjon har samfunnet, og undervisningen, blitt stadig mer digitalisert, og koronasituasjonen har ...