Vil du lære å bli klassisk arkitekt? Her er skolene du kan søke på!

Skrevet av | 23. juni 2022

For et par-tre år siden deltok jeg på et intensivkurs i klassisk arkitektur i regi av Institute for Classical Architecture and Art i New York City. Det var to fulle uker med fantastisk undervisning og en avsluttende eksamen. Alle som deltok på kurset var enten praktiserende arkitekter eller midt i utdannelsen, med unntak av meg som hadde bakgrunn i filosofi og kun var interessert i å lære faget fra et filosofisk perspektiv. Jeg stilte meg spørsmålet: Ville min manglende bakgrunn i arkitekturfaget være til hinder? 

Svaret var nei. Ferdigutdannede og praktiserende arkitekter kunne like lite om klassisk arkitektur som jeg. For meg var dette et vitnesbyrd om at arkitekturfaget er gjennomsyret av modernistisk ideologi. På den vanlige arkitektskole får man rett og slett ikke innsikt i de tradisjoner, den kunnskap og det faget som utgjør klassisk arkitektur. 

Jeg er overbevist om at det finnes mange der ute som ønsker å lære seg arkitektur fordi de vil skape noe vakkert, noe som er til behag og nytte for mennesker, noe som harmonerer med omgivelsene og naturen, noe som vil stå seg i hundrevis av år. Derfor har jeg, ved hjelp av nettsiden New Traditional Architecture og egne undersøkelser, satt sammen en liste over steder i verden som tilbyr utdannelse eller kurs i klassisk arkitektur. 

Liker du det Sivilisasjonen skriver om? Bli medlem i dag!

Utdannelser:

University of Notre Dame School of Architecture (Notre Dame, Indiana, USA)
Trolig verdens ledende utdannelsesinstitusjon for klassisk arkitektur – i hvert fall i Vesten. Her får man en fullverdig utdannelse i klassisk arkitektur. På deres nettsider står det at universitetets arkitektutdannelse «er unik i sin vektlegging av tradisjonell urbanisme, klassisk arkitektur og dedikasjon til prinsipper som underbygger fellesskap, harmoni med naturen og forsvarlig bruk av ressurser og energi».


College of Architecture and Planning CU Denver (Denver, Colorado, USA)
CU Denvers arkitektutdannelse tilbyr spesialiseringsmuligheter, såkalt «Certificate Programs», som gir studenten mulighet til å fordype seg i visse deler av arkitekturfeltet. Det er her CU Denver skiller seg ut ved at et av disse programmene er klassisk arkitektur, som de tilbyr i samarbeid med Institute for Classical Architecture and Art (se nedenfor). 


Kurs eller sommerskoler:

Institute for Classical Architecture and Art (New York City, New York, USA)
ICAA tilbyr en rekke kurs og sommerskoler. Instituttet har et samarbeid med ovennevnte CU Denver, som betyr at kursene man deltar på ved ICAA teller med i arkitekturgraden man tar på CU Denver. ICAA vokser for hvert år, og rekrutterer mange arkitekter og blivende arkitekter til den klassiske tradisjon.


La Table Ronde de l’Architecture Summer School in Classical Architecture (Bruges, Belgia)
På denne sommerskolen foregår undervisningen på både engelsk og fransk, så deltagere må kunne begge språk. Søkere trenger ikke bakgrunn i arkitektur, men bør ha erfaring fra tegning, og en interesse for faget som kommer frem i søknadsbrevet.


Rafael Manzano Azores Traditional Architecture Summer School (Asorene, Portugal)
Her lærer studentene seg lokal portugisisk byggeskikk, teknikker for tegning og oppmåling, foruten grunnleggende kunnskap i det klassiske arkitekturfaget. Ingen forkunnskaper kreves, foruten beherskelse av engelsk og noen tegneferdigheter.


INTBAU Netherland Summer School in traditional architecture and urbanism (Utrecht, Nederland)
INTBAU er en av de viktigste organisasjonene for fremmingen av den klassiske arkitekturen i dag. Den ble grunnlagt av Robert Adam, Audun Engh og Petter Olsen, med Prince Charles som organisasjonens høye beskytter. I dag tilbyr INTBAU flere sommerskoler i klassisk arkitektur, som blant annet denne i Nederland.


Cambridge Summer School in Classical Architecture (Cambridge, Storbtitannia)
Dette femukers sommerkurset i klassisk arkitektur er laget for universitetsstudenter, enten de studerer utøvende arkitektur eller fag hvor arkitekturhistorie er interessant. Studentene lærer å lese og tolke klassiske bygg, samt å jobbe med arkitektoniske tegninger, manuskripter og bygningsmateriale. 


Engelsbergs Summer School in Classical Architecture (Engelsberg, Sverige)
Til tross for at Engelsberg sommerskole er satt på pause (grunnet pandemien), tas den med i listen, da dette nok er den mest aktuelle sommerskolen for de fleste nordmenn. Jeg har bare hørt utmerkede ord om denne sommerskolen, som også er arrangert av INTBAU, og hvordan den har forandret livet til blivende arkitekter som visnet hen på modernistiske arkitekturinstitusjoner. La oss håpe at Engelsberg tas opp igjen så snart som overhodet mulig. 

*

De som av ulike årsaker ikke har mulighet til å studere ved disse skolene, kan alltids ta saken i egne hender og lese seg opp selv. I samtaleprogrammet Cave of Apelles poengterer Michael Diamant fra New Traditional Architecture at man fint kan studere arkitektur på egenhånd – for eksempel ved å oppsøke byarkivene og finne dokumentasjon om hvordan byutviklingen er blitt regulert og planlagt gjennom tidene. Han anbefaler dessuten boken Planning Europe’s Capital Cities av Thomas Hall. 

Kjenner du til andre institusjoner som tilbyr utdannelse innen klassisk arkitektur? Ikke nøl med å tips oss på redaksjon@sivilisasjonen.no

Woody Allens nyeste film «Rifkin’s Festival» handler om et par som blir forelsket når de ...
Tidligere fotballspiller, eiendomsmogul og skuespiller John Carew møter opp i Oslo tingrett tirsdag 18. oktober. ...
En av de mest feterte og kritikerroste norske forfatterne i nyere tid, nå avdød, uttalte ...