Kirsten Flagstad Festival omgår koronarestriksjoner – arrangerer verdens første digitale operafestival

Skrevet av | 18. juni 2020

Kirsten Flagstad Festival har vært en årlig begivenhet siden 2006. Arrangementet har siden oppstarten vunnet en trofast og stadig økende tilskuerskare. Til glede for gamle og nye festivalgjengere, vil sommerens evenement ikke bli avlyst på grunn av smittevern og usikkerheter. I år har arrangøren, som så mange andre, sett seg nødt til å tenke kreativt. Resultatet er at alle og enhver denne helgen kan få ta del i festivalens konserter, seminarer og samtaler. Fredag til søndag, 18.-21. juni vil verdens første digitale operafestival bli sendt direkte fra Oslo, Hamar, Stuttgart og New York. 

Kirsten Flagstad Festival arrangerer verdens første digitale operafestival. Foto: Forsideplakat til Kirsten Flagstad Festival.

Førsteklasses fredagsunderholdning

Det er i år 125 år siden sopranen Kirsten Flagstad ble født i småbyen Hamar. I dag ligger Kirsten Flagstad Museum her, et museum som i tillegg til å formidle sangerinnes liv og virke til besøkende året rundt, er en sentral aktør i arrangeringen av det årlige kulturarrangementet. Også i år vil store deler av festivalens program finne sted på Hamar.

Trekkes frem bør det forlokkende foredraget, Hjemme hos Kirsten, hvor publikum blir lovet å få et innblikk i ukjente sider av norsk operahistorie. Foredraget sendes fredag klokken 12. Fra Hamar sendes også fredag kveld, Flagstad på bar. Her varsles anekdoter og skrøner fra tiden Flagstad opererte som sangerinne og repetitør i Kristianias mangfoldige underholdningsliv. Dette blir med andre ord, fredagsunderholdning på høyt nivå.

Flagstad-festivalen inneholder i år iscenesettelsen av Flagstads eget yndlingsdikt Terje Vigen av Henrik Ibsen. Illustrasjon: Terje Vigen tegnet av Christian Krohg (1892).

Århundrets stemme

Flere konserter og arrangementer skal dessuten denne gang bli filmet i foajeen til Den Norske Opera og Ballet. En institusjon Kirsten Flagstad selv ledet de første årene efter oppstarten i 1957, og et kulturhus sopranen iherdig arbeidet for å etablere på det internasjonale operakartet.

Av programmene som skal sendes fra Operaen, må fremføringen til sopranen Elisabeth Teige av Strauss den yngres Vier Letzte Lieder, trekkes frem. I henhold til festivalprogrammet var det komponistens ønske at de fire orkestersangene skulle urfremføres av Flagstad. Strauss fikk sitt ønske oppfylt, dog første efter sin egen død. Denne fredagen kan hele operaverden derimot få overvære en av Norges mest toneangivende dramatiske sopraner fremføre samme verk. For å unngå å at noen skal ende opp som Strauss, sendes konserten i reprise søndag. 

I år er det også 85 år siden sangerinnen gjorde sitt fenomenale internasjonale gjennombrudd. Konserten som fant sted den 2. februar på Metropolitan Opera i New York, ble det store vendepunktet i både Flagstads og Metropolitan Operas skjebne. Ikke bare reddet den norske stemmen operaen fra å gå konkurs, Flagstad fikk også med denne opptredenen den mektige benevnelse århundrets stemme. For å gjøre ære på sin tidligere ansatte, sender det amerikanske operahuset en hilsen: From New York with love. I tillegg til bidrag fra operaens nutidige store stemmer, kommer innslag fra innspillinger fra Flagstads egen tid i New York. 

I år er det også 85 år siden sangerinnen gjorde sitt fenomenale internasjonale gjennombrudd. På en opptreden i Metropolitan Opera i New York fikk Flagstad benevnelsen Århundrets stemme. Foto: Kirsten Flagstad Museum.

Vinne nytt publikum

En siste programpost bør imidlertid avslutningsvis trekkes frem: iscenesettelsen av Flagstads eget yndlingsdikt Terje Vigen av Henrik Ibsen. Fremføringen kan sees på YouTube klokken 17.00 fredag, og Flagstad selv varsler tårer og innlevelse.

En av målsetningene til Kirsten Flagstad Festival, er å bidra til at opera, klassisk musikk og sang vinner et nytt publikum. La oss håpe årets festival lykkes i nettopp det, å nå frem til dem som ellers ikke hadde tenkt seg til Hamar denne sommeren. Måtte den digitale festivalen dog ikke bli en vane, men heller et en kreativ nødløsning som vil lokke flere besøkende til kommende års levende musikk- og kulturopplevelser. 

Konsertene kan oppleves på festivalens YouTube-kanal. Besøk www.flagstad-festival.no for mer informasjon.

«Vet du hva, jeg satt nettopp og sa til meg selv: selv om jeg ikke ...
Den chilenske maleren Sebastian Martinez Fadic er en av vinnerne i World Wide Kitsch-konkurransen i ...
– Det er feil at alle nybygg må se ut som bokser, sier Sigvald Freylander, ...