Nyhet: Nå publiseres boken «Samtaler fra Memorosa» | Boklansering på Bakgården på Grünerløkken

Skrevet av | 29. mars 2022

Torsdag den 31. mars lanseres det en nett bok som man ikke kan komme utenom hvis man har vært på Nerdrums retrospektive utstilling på Fineart og undret seg over motivkretsen i maleriene. Mange har spurt seg: «Hvorfor maler Nerdrum så dystre bilder?» Svaret er kanskje å finne i filosofien.

Carl Korsnes, som er ansvarlig redaktør i Sivilisasjonen, har gjennom flere år besøkt Nerdrums atelier i Stavern – ved navn Memorosa – hvor de to har hatt filosofiske samtaler omkring emner som historiefortelling, det evig menneskelige og hva som kjennetegner et mesterverk.

Korsnes bestemte seg for å skrive ned essensen av de mange samtalene, og resultatet er tretten filosofiske samtaler fra Memorosa som utgis i bokform førstkommende torsdag 31. mars. Alle Sivilisasjonens lesere er invitert til lanseringsfest på baren Bakgården på Grünerløkken i Oslo kl. 18 (gratis inngang).

Du kan sikre deg «Samtaler fra Memorosa» allerede nå. Kjøp boken her!

En bok for ettertanke

– Hva er bakgrunnen for at du kom i dialog med Odd Nerdrum?

– Første gang jeg møtte Odd Nerdrum var på en maleri- og filosofikonferanse i California i 2015. Umiddelbart begynte vi å drøfte filosofi, og jeg fikk tidlig respekt for Nerdrums evne til å se spørsmål fra et overordnet perspektiv – å se «det store bildet». Siden den gang har vi diskutert filosofiske spørsmål egentlig hver gang vi møtes, og det er en fornøyelse hver gang, sier Korsnes.

– På hvilken måte tror du folk kan ha nytte av å lese disse dialogene?

– Samtalene er skrevet i et tilgjengelig format og er ment å skulle vekke ettertanke. Ettertanke omkring hva det vil si å være menneske, hva et mesterlig maleri består av, verdien av tragedien, hvordan å forholde seg til døden og hvilken innvirkning ens samtid kan ha på ens oppfatninger, svarer Korsnes.

Han legger til at boken med vilje er gjort liten og nett, slik at man kan ta den med seg i lommen.

– Er det et kapittel du har bitt deg spesielt merke i?

– Et av mine yndlingskapitler er Tryllekunstneren, som omhandler håndverket. Jeg mener at spørsmålet om hvorvidt det bør være et skille mellom kunst og håndverk er et av de mest sentrale spørsmålene i estetikken, svarer han.

– Dette blir den første boken på Sivilisasjonen forlag. Kan vi forvente oss mer?

– Definitivt. Vi har allerede en mengde andre forfattere som står i kø for å publisere på Sivilisasjonen Forlag. Det er utrolig inspirerende, bekrefter Korsnes, men han vil ikke røpe når en eventuell ny bokutgivelse står for tur.

Lanseringsfesten består av innlegg av forfatteren Carl Korsnes, maleren Öde S. Nerdrum og deklamering av dikteren Bertrand Besigye.

Omtaler av boken

«Samtaler fra Memorosa» har fått omtaler av blant annet dikteren Bertrand Besigye og filosofen Einar Duenger Bøhn:

«Korsnes gir oss en samling korte og nydelige samtaler med Nerdrum, som maner til håp om at skjønnheten faktisk kan frelse verden» – Einar Duenger Bøhn, filosof

«Dialogen er en hyllest til håndverksstolthet. Til skjønnhetsberuselse. Til skapergjerningens nobelhet. Beglitret med blinkskuddanekdoter. Lesninger vekker både skapertrang og levetrang. Viva Nerdrum. Viva Korsnes.» – Bertrand Besigye, dikter

Gustav Vigeland – en kunstner i Oslo Gustav Vigeland er i høyere grad enn de ...
Den 20. juni åpnes en salong à la le Salon fra 1800-tallets Paris, i Galleri ...
Det sies at det store med renessansen var at man for første gang siden antikken ...