Tre julefilmer med et viktig budskap

Skrevet av | 27. desember 2023

Etter julens klimaks med selve juleaften kommer den deilige romjulen, hvor alt går litt saktere. Dompappen kvitrer litt mykere og sneen faller litt tregere. Formiddagssolen er flyktig, men evig vakker i sitt korte lys. Kveldene er lange, dog forførende med sin mørke, lune dyne.

Selv om det er mye å glede seg over i romjulen, kan fraværet av de lyse dagene virke negativt på sjelen. Mange kan plutselig føle på en vond tomhet inne i seg. Kanskje er det ikke bare juletreet i stuen som trenger å bli opplyst i år.

Så, la oss gjøre det! La oss – gjennom filmens medium – tre inn i det jungianske landskapet, og la oss balsamere våre sjeler med selvgranskning. Dette er nemlig ikke en hvilken som helst liste med selvfølgelige desemberklassikere, men en liste med julefilmer som bærer en dypere mening – filmer som kan få oss til se innover, tenke over vår egen karakter og dermed forbedre relasjonene og kanskje verden rundt oss. 

Advarsel: Inkluder noen serviettpakker i julehandellisten i år. Jeg kan nemlig ikke love deg at det blir en tørr filmkveld hvis du bestemmer deg for å følge denne listen. 


James Stewart som George Bailey, Donna Reed som Mary Bailey og Karolyn Grimes som deres yngste datter Zuzu i filmen «It’s a Wonderful Life» (1946). Foto: Radio Pictures.

1. It’s a Wonderful Life (1946) av Frank Capra 

Har du noen gang opplevd å tvile på valgene du har gjort – til tross for at du tilsynelatende lever det som i andres øyne er det perfekte liv?

George Bailey er en god mann som har berørt en rekke mennesker i sitt lokalsamfunn. Mange rundt ham ville sagt at livet hans er en hver amerikansers drøm. Han har en vakker kone, fire søte barn, en flott eiendom og en vellykket bedrift. Likevel føler han seg mislykket, og når han opplever at alt rakner for ham, bestemmer han seg for å begå selvmord – og det på selveste julaften.

Baileys paradoksale situasjon er en mange kan kjenne seg igjen i, da den illustrerer en dypt menneskelig livskrise. Julen har dessverre evnen til å trigge slike følelser i oss. Man kan nærmest ta og føle på presset om at «alt» skal være perfekt til julefeiringen, men sannheten er jo gjerne at livet er lang ifra perfekt. Men om man lærer seg å konfrontere denne typen press på riktig måte, kan julen ende opp med å bli en riktig fantastisk feiring! La oss bare håpe dette også er tilfellet med Herr Bailey.

Nicholas Cage spiller Jack Campbell og Tea Leoni spiller Kate Reynolds i filmen «The Family Man» (2000). Foto: Universal Pictures.

2. The Family Man (2000) av Brett Ratner 

Hvis du likte It’s a Wonderful Life, kommer du til å ta hatten din av for denne!

Det ruvende temaet i denne filmen er hvilke livsvalg man tar og hva man blir nødt til å ofre. Å velge er å velge bort. Dette er vi alle kjent med. Men når man står overfor sin nåværende situasjon, er det dessverre så altfor fristende å se tilbake på alle barndomsdrømmene, og dermed sørge tapet av det man kunne fått. Det å være menneske innebærer å ta valg på egen hånd. Men hva hvis man velger feil? Er det for sent å angre? Hvordan kan man være sikker på at det andre livet er bedre dersom man er så modig og bryter med det nåværende?

I denne fortellingen blir hovedkarakteren Jack Campbell, gitt et glimt av hva som kunne ha vært hvis han hadde tatt et annet valg enn det han tok for tretten år siden. Når han omsider blir sendt tilbake til sitt virkelige liv har perspektivet hans forandret seg totalt. 

Tok han riktig valg? Og hvis ikke, er alt fortsatt håpløst?

Maureen O’hara som Doris Walker og Edmund Gwenn som Kris Kringle i filmen «Miracle on 34th street» (1946). Foto: Twentieth Century-Fox

3. Miracle on 34th Street (1947) av George Seaton 

Har du noen gang tatt deg selv i å være for fordomsfull og intolerant? Kanskje du er i godt lag, har hatt litt å drikke og så ender du plutselig opp med å snakke stygt om en som egentlig er helt harmløs. Han eller hun er kanskje litt sær, men det er ingen grunn til at du skal rakke ned på deres karakter, bare fordi vedkommende sier eller gjør ting som er litt utenfor din komfortsone.

Det kan hende du kommer frem til disse tankene etter baktalingen allerede har skjedd, skammer deg og tenker: Hvis ikke engang jeg klarer å være et godt menneske, er det noe håp for resten av verden da?

Vi har alle vært i denne situasjonen, og Miracle on 34th Street er en film som kan sende deg rett tilbake til et slikt minne. Julenissen kan nemlig også bli et offer for baktaling!

Kris Kringle er en gammel mann med stort hvitt skjegg. Han både ser og oppfører seg som om han er julenissen, og det er fordi… han er det! Men ingen i New York City tror på ham. Det vil si, ingen av de voksne tror på ham. Det eneste barnet som faktisk oppfører seg som en av de voksne og er med på idéen om at julenissen ikke finnes er Susan Walker. Hun er knapt gammel nok til å gå i andreklasse. Likevel har hun gjennomskuet de andre voksne, og sammen med moren er hun en motstander av eventyr og fantastiske mirakelhistorier. Kringle greier dog å overbevise Susan om hans eksistens, samt en hel rettssal av advokater og vitner! 

Alt i alt er dette en flott historie som lærer oss å ikke dømme et menneske altfor raskt –  tross vår naturlige skeptisisme. Det kan nemlig alltids skjule seg en godhjertet person bak masken. Selv når man minst aner det.

Drager, sverd og dyder: Historien om den kinesiske sivilisasjon I den kinesiske kosmogonien ble verden ...
Anmeldelse av Måken, Torshovteateret (spilles fra 30. august til 19. oktober) «150 år gammelt» «Dere ...
Sannheten kommer visst på løpende bånd i disse dager, og aller helst i form av ...