Sivilisasjonen lanserer egen julekalender | – Det skjer noe merkelig med nordmenn rundt juletider

Skrevet av | 1. desember 2020

Sivilisasjonen lanserer i desember 2020 sin første julekalender, hvor et nytt kapittel vil bli publisert hver dag i desember frem til julaften. Fortellingen er forfattet av Sivilisasjonens to redaktører, Carl Korsnes og Aftur Nerdrum, i lag. 

Formålet med julekalenderen er å dyrke samhold og nærhet i en ellers presset tid. Redaktørene ser frem til å åpne første luke til julefortellingen som bærer navnet «Julesagaen om Esben skrunde», på aftenen den 1. desember.  

– Det skjer noe merkelig med nordmenn rundt juletider. Plutselig vil folk ha rørende fortellinger, tradisjoner, nærhet og hygge. Vi bestemte oss for å utnytte denne tendensen, og satt derfor i gang med å skrive en klassisk julefortelling, sier ansvarlig redaktør Carl Korsnes.

De understreker at de har hatt mye moro med å skrive fortellingen, og antar at leseren vil kunne le og gråte om hverandre. Aftur Nerdrum understreker formålet med fortellingen:

– Julen er for nærhet og omtanke. Hva er vel ikke mer givende enn en klassisk, skjønnlitterær fortelling som gir familien muligheten til å sitte sammen om kvelden og lese høyt opp for hverandre, sier Aftur S. Nerdrum. 

Les første kapittel av «Julesagaen om Esben Skrunde» her!

En fortelling med et viktig budskap 

Redaktørene sier at fortellingen handler om hvor avgjørende det er å vise kjærlighet til enkeltmennesket og å dyrke de klassiske familieverdiene.

– Fortellingen er høyst uoriginal, akkurat slik folk liker julefortellinger. I skriveprosessen har vi stjålet litt fra Dickens, litt fra Ibsen, litt fra Collodi og litt fra Bulgakov, sier ansvarlig redaktør Carl Korsnes.

Fortellingen følger en femten år gammel gutt ved navn Esben Skrunde i dagene før julaften. Historien fremmer siviliserte og humane tradisjoner, samtidig som at den tegner en stereotypisk karakter av en ung revolusjonær. 

– Hovedkarakteren er en satirisk skisse på noen vi alle kan kjenne oss igjen i fra tid til annen, sier Aftur S. Nerdrum. 

– Esben Skrunde er i opposisjon til livet. Han er likegyldig overfor julens intimitet og mener man burde brydd seg mer om all hunger og nød i verdenen der ute. I fortellingen opplever han en psykologisk reise hvor disse tankene blir utfordret, fortsetter Carl Korsnes. 

Eksklusiv illustrasjon 

Redaktørene er særlig fornøyd med at hovedillustrasjonen for «Julesagaen om Esben Skrunde» er tegnet av den store maleren Sebastian Salvo. 

– Vi var overveldet da Sebastian Salvo sa ja til å illustrere fortellingen. Han har klart å fange utseende til både Esben Skrunde og bestemoren helt ypperlig, sier Aftur Nerdrum. 

– Sebastian Salvo er en av verdens aller dyktigste malere. Takket være Salvo har denne julesagaen fått vår tids vakreste julekalenderillustrasjon, fortsetter Carl Korsnes. 

Som et jærtegn har oktobertåken dannet et teppe over hovedstaden de siste dagene. Skyene har ...
Julemiddag av Tyra Tønnesen analyserer familiestrukturens forfall gjennom hundre år. Til tross for at humoren ...
Klassiske språk kan være i ferd med å forsvinne fra universitetene i Norge. I Sverige ...