Ti siviliserte ting å gjøre i kulden 

Skrevet av | 16. januar 2024

Nyhetene har meldt kuldebølge over hele landet. Nordmenn hutrer i ullpleddene sine hjemme, regner på strømregningene og tenner engstelig på peisen i håp om at ilden skal gi varme raskere enn den første slurken av morgenkaffen. Pyjamasen kunne ikke vært varm nok og tøflene har blitt tynne, slitte og subbete. Ingenting fungerer og livet er håpløst fordi… det er kaldt!

Kan kulden virkelig påvirke humøret i så stor grad? 

Ja. Det har for eksempel forskning på menneskers behov for D-vitamin forklart. Derimot er det lite forskning på hvordan man kan snu det om og heller se det skjønne i kulden. 

Det er på tide at Sivilisasjonen gjør noe med denne presserende situasjonen som nå har rammet oss alle. Her er ti litt uvanlige, siviliserte vintersysler som du kanskje ikke har tenkt på før. 

1. Kle deg upraktisk og lekkert

Ja, du leste riktig. Det går nemlig an å kle seg upraktisk og lekkert, samtidig som man holder varmen. Boblejakken har blitt en uheldig snarvei, og har dermed ført til en del meget usiviliserte vintermoter opp igjennom årene. Det er på tide å endre uvanen. Kom deg ut av boblen! Ta frem frakkene, kåpene, pelshattene og muffene! Kle deg heller lag på lag med ullgensere og sjal som komplimenterer yttertøyet. Og kvinner – husk at det finnes ullskjørt og ullkjoler i alle fasonger og farger. 

2. Fotografér en snekrystall 

Det er mange meditative aktiviteter man kan gjøre som ikke innebærer å sette seg i lotusstilling med lukkede øyne. Å strikke eller å spikke trefigurer er gode eksempler på dette. Et annet tiltak som kanskje ikke er like omtalt er å gå ut i det vakre snelandskapet med kameraet rundt halsen for å fotografere (og dermed studere) noe så enkelt og vakkert som en snekrystall. Hvem vet hva man kan oppdage av magiske detaljer både bak og foran linsen? 

– Boblejakken har blitt en uheldig snarvei, og har dermed ført til en del meget usiviliserte vintermoter opp igjennom årene. Det er på tide å endre uvanen. Kom deg ut av boblen!, skriver Aftur S. Nerdrum. Illustrasjonsbilde: «Snestormen» (1786) av Francisco De Goya (1746 – 1828)

3. Lag islykter med konditorfarge 

Når kulden siver i blodet og havet er dekket med tåke og is, kan det være lett å føle på lengsel etter sommerdagenes sødme, og følgelig bli blind for vinterens skjønnhet. Derfor kan det være lurt å omfavne årstiden ved å dekorere alt det kalde utenfor inngangsdøren. En islykt i dyp rødfarge eller fyldig oker, kan nemlig lyse opp sinnet like mye som den isende sneen, og oppskriften er temmelig enkel. 

Alt du trenger er en bøtte eller beholder som tåler minusgrader, telys, ballonger, en hammer og en skarp kniv. Fyll en ballong med vann, hell i ønskelig mengde av din valgte konditorfarge og knyt den. Frys den ved å ha den i beholderen ute i et noen timer. Skjær deretter opp ballongen rundt slik at du sitter igjen med en stor iskule. Slå hull i den med en hammer i toppen, men pass på så du ikke knuser hele kulen! Hell ut eventuelle vannrester inni og plasser lyset i hullet. Se bare hvordan sneen glitrer av den brennende fargen! Vinteren er kanskje ikke så verst likevel?

4. Bruk en spark til arbeidet 

Dette kan virke som en opplagt sivilisert vinteraktivitet, men dessverre er sparken en sjeldenhet i dag. Det må vi forandre! Å sparke til arbeidet er ikke bare en morsom syssel. Den er også vakker, og går derfor hånd i hånd med rådet vårt om å kle seg upraktisk og lekkert. Man kan da vel ikke ta sparken fatt i boblejakke.

5. Ta en «russer» på morgenkvisten 

Det er ikke uten grunn at vodka betyr noe i retning av «kjære lille vann» på russisk. Når kuldegradene stiger – særlig i den nordlige delen av landet – er det faktisk smart å ty til en enkel dram på morgenkvisten dersom man vil bli litt oppkvikket i kroppen. Og her vil jeg gjerne påpeke en viktig regel: Det er ingenting som er sivilisert med å ta en dram i én jafs. Det gjør kun de usiviliserte. Nei. Drammer skal man sippe på. Man skal nyte dem i ro og mak. På denne måten får man varmen i kroppen på en jevn og behagelig måte. Perfekt for en iskald og søvnig morgen! 

– Skal man distraheres ordentlig bort fra kulden slik at man kan tillate seg selv å se på vinteren med roser i øynene, kan det være lurt å gjøre noe man aldri har gjort før, skriver Aftur S. Nerdrum. Illustrasjonsbilde: «Jaktmenn i sneen» (1565) av Pieter Bruegel den eldre.

6. Tenn en fakkel og gå en aftenstur 

Kanskje det er kontrastene mellom elementer som får sneen til å fremtre så vakker i møte med ild? Istedenfor å igjen ty til «det praktiske» og gå aftensturen med en lommelykt på hodet, vil jeg råde deg til å tenne en fakkel og se hva som skjer med turen. Vi mennesker tiltrekkes ild. Det er et eller annet som skjer med oss når vi ser et bål, brennende lys i kandelaber eller en fakkel i sneen. Det primale instinktet om å søke varme og ly vekkes i oss. Samtidig øker nivået av estetikk. Dessuten – kan du tenke deg noe mer romantisk enn et nyforelsket par som går aftensturen i sneen med hver sin fakkel i hånden? 

La magien gjøre resten!

7. Blås isbobler 

Skal man distraheres ordentlig bort fra kulden slik at man kan tillate seg selv å se på vinteren med roser i øynene, kan det være lurt å gjøre noe man aldri har gjort før. Og jeg tør påstå at denne konkrete aktiviteten ikke er å se veldig ofte. 

Visste du at hvis man blåser såpebobler ute når det er mange minusgrader, kan boblene fryse til is? Alt du trenger å gjøre er å lage ditt eget såpeboblevann med oppvasksåpe, sukker og litt glyserol. Dypp en såpeboblepinne ned i såpevannet, blås og se hva som skjer. For å unngå at boblen sprekker, kan du blåse over den myke sneen. Da kan du studere hvordan ulike isroser dannes på boblene. Observer hvordan vinteren kan trylle frem fantastiske figurer og hvordan du selv kan pynte med disse figurene. 

8. Lag en vakker fuglekasse 

Flere fugler har problemer med å finne gode steder til å bygge rede. Du kan hjelpe dem med nettopp dette ved å snekre en fuglekasse til de små – og vinteren er den perfekte årstiden å gjøre dette på. Når du da henger dem opp, vet du at de er fine å ha på våren når fuglene begynner å bygge rede. Samtidig kan enhver hage forskjønnes ved hjelp av et pent fuglehus i et av trærne. For man vil da vel ikke at de skal bo i en «modernistisk fuglekasse»? Nei, de vakre fuglene fortjener å bygge rede i et fuglehus med klassisk arkitektur, og kanskje til og med litt ornamentikk.

9. Se etter dyrespor i sneen 

Liknende punkt nummer to, er dette også en meget meditativ aktivitet som ikke krever noen ting annet enn varme klær og din fulle oppmerksomhet. Det herlige med sneen er at det plutselig blir enklere å vite hvilke dyr som har vært i nærheten av der du bor. De vises jo i sneen! Ta deg derfor en tur ut i skogen – enten alene eller med en venn – og studér disse sporene. Hvilket dyr har vært her? Hva kan ha vært dets mål? Løp det vekk fra en skrekkelig skjebne, eller jaktet det på et bytte? Kanskje du kan ta med deg en dyrebok slik at du kan lære deg noe nytt om dyrene og de forskjellige potene de har?

10. Lag din egen vinterkafé 

Hvem sier at det er for kaldt til å sitte på kafé ute? Hvis du kler deg godt i mengder med ull og danderer stolene med sitteunderlag kan din egen lille vinterkafé bli riktig nydelig utendørs. Det å lage kafé utendørs – enten det er i en park eller på egen eiendom – er i det hele tatt en manglende kultur her i landet. Dette trenger vi også en rennessanse på. Det er ikke bare skigåere i kondomdress som har enerett på å nyte måltid utendørs. Man trenger slett ikke ha ski på benene for å kunne nyte et sivilisert måltid i kulden.

Alt du trenger er et søtt lite utebord og to stoler hvis utseende komplimenterer sneen. Ta med deg en god samtalepartner, en varm kanne te og en fyldig vinterkake, så har du oppskriften på en lykkelig vinterdag! 

Mulighetene er mange!

Sanksjonene mot Russland når stadig nye høyder. Den som står for tur eier nærmest ikke ...
Han søker tilbake til filosofiens røtter – før disiplinen ble akademisert – og etterstreber ærlighet ...
Dystopikere har snakket om det i flere tiår. 2020 blir kanskje året hvor anerkjennelsen om ...