Hotell i Dublin fjerner fire statuer av afrikanske kvinner

Skrevet av | 5. september 2020

I slutten av juli rapporterte the Irish Times at Shelbourne hotell i Dublin hadde fjernet bronseskulpturer av fire afrikanske kvinner som har prydet fasaden siden 1867.

Hotellet hevdet at statuene kunne kobles til kolonialisme og slavehandel.
«Det var en beslutning som ble tatt utelukkende av oss, med vår eier og operatør. Denne beslutningen har vært forberedt de siste ukene, gitt det som har skjedd i verden,» sa hotellets daglige leder, J. P. Kavanaugh.

Firekløveret er vanligvis kjent som de to nubiske prinsesser med deres to slavinner. Men dette har blitt avslørt som en myte, sannsynligvis skapt av forfatterinnen Elizabeth Bowen på 1950-tallet.

Statuene ble støpt ved d’Art du Val d’Osne i Paris og er lavet av Mathurin Moreau, en av de mest fremtredende franske billedhuggere på 1800-tallet. I den opprinnelige katalogen er figurene titulert med intet annet enn Candélabre Egyptienne og Candélabre Négresse. De ble masseprodusert til forskjellige formål, blant annet til å pryde fontener.

Selv om katalogen ikke nevner noe om de portrettertes bakgrunn, er det nærliggende å anta at det er snakk om prinsesser eller høytstående personer — basert på deres kledning og tilhørende smykker. Statuene tilhører den estetiske retningen orientalisme, som glamoriserte den mørkhudede kvinnekroppen.

Flere medier har feilaktig stemplet de to Kusjitter-figurene som portretter av slavinner, da deres gullforgyldte ankelringer er blitt oppfattet som sjakler eller lenker.

At de fire kvinnestatuene viser afrikanske aristokrater blir ytterligere bekreftet av det faktum at den irske arkitekten John McCurdy ønsket å skape et bilde av luksus og overdådighet da han redesignet Shelbournes fasade på 1860-tallet.

Byrådet i Dublin efterforsker for øyeblikket hendelsen, eftersom Shelbourne ikke søkte tillatelse til å gjøre endringer på det vernede bygget.

Da statuene først ble fjernet gav myndighetene i Dublin hotellet fire uker på å finne en løsning. Hotellet ba om en forlengelse på ytterligere fire uker, som byrådet innvilget under forventning om å motta et «uttrykkelig svar», rapporterte McGreevy forrige uke for Times.

Statuenes skjebne er fortsatt uviss. Soklene utenfor hotellet står tomme, men ifølge Irish Times tar Shelbourne sikte på å samarbeide med Irish Heritage om å finne passende erstatninger.

Han er problematisk! Særlig hvis man foretrekker at verden er endimensjonal. Først tryller han med ...
Samenes språk og kultur har en annen posisjon i Norge og verden enn da Mikkel ...
I anledning tiårsjubileum, flytter Opera til Folket sitt ukentlige program Lørdagsopera fra Gamle Rådhus til ...