Hva har Sebastian Salvo lært av Vasari?

Skrevet av | 17. november 2019

For å bli best, må man studere de beste. Maleren Sebastian Salvo ser til renessansen og de store mesterne for å lære om ekspressivitet og avansert farvelære.

Det kommer frem i den nyeste episoden av talkshowet The Cave of Apelles, som denne måneden har den chilenske maleren Sebastian Salvo som gjest. 

I samtale med programleder og malerkollega Jan-Ove Tuv forteller Salvo hva han har lært av å lese boken Livet til utmerkede malere, billedhuggere og arkitekter (1550) av Giorgio Vasari (1511-1574), en av de viktigste kildene til renessansens måte å tenke på.

Se episoden her.

Enhver maler kan lære av Masaccio

Salvo mener enhver maler kan lære av hva Vasari skriver om maleren Masaccio:

– Farvene på draperiet skal passe til farven på de nakne delene av kroppene i maleriet, slik at de ikke blir adskilt fra hverandre, sier Salvo til programverten Jan-Ove Tuv.  

Salvo forklarer hvordan Masaccio forsøkte å komme bort fra datidens tradisjon med stive og uttrykksløse figurer: 

– Masaccios figurer har et uttrykk; de ser på hverandre, sier han. 

Selvportrett av Giorgio Vasari (1566-1568).

– Det handler ikke om deg!

En annen maler Vasari skriver om i sin bok er Michelangelo. Jan Ove Tuv siterer fra Vasaris bok:

«[Michelangelo] observerte hver naturlov innen uttrykk, innen oppførsel og i enhver annen naturlig omstendighet».

Tuv påpeker at det åpenbart er karakterenes psykologi, deres uttrykk, som er noe av det viktigste for Vasari.

Sebastian Salvo er enig og utdyper:

– Da handler det ikke lenger om å uttrykke deg selv. Det handler ikke om deg, men om å uttrykke følelsene til karakteren som er involvert i denne handlingen eller denne scenen. 

Den chilenske maleren gjester talkshowet The Cave of Apelles denne måneden. Foto: skjermdump fra The Cave of Apelles.

Krav fra publikum

Sebastian Salvo var gjest på den aller første episoden av the Cave of Apelles. Nå som programmet har sitt ettårsjubileum, inviterer de den chilenske maleren tilbake. 

– Intervjuet med Sebastian Salvo er det desidert mest populære intervjuet vi har publisert. Flere seere har henvendt seg til oss og nærmest krevd at vi inviterer ham tilbake, så da passet det godt å ha Salvo som gjest igjen på selve jubileumsepisoden, sier programleder Jan-Ove Tuv til Sivilisasjonen. 

Programleder Jan-Ove Tuv. Foto: Skjermdump fra The Cave of Apelles.

Nå på Patreon

Tuv opplyser om at i anledning ettårsjubileet har The Cave of Apelles blitt med i folkefinansieringsplattformen Patreon, hvor fornøyde seere kan være med på å sikre programmets fremtid. 

– Hvis vi lykkes i finansieringen gjennom Patreon, vil vi kunne klare å invitere større internasjonale gjester. Alt fra malere og skulptører til filosofer og forfattere. Potensialet er enormt, avslutter Tuv.

– Intervjuet med Sebastian Salvo er det desidert mest populære intervjuet vi har publisert. Flere seere har henvendt seg til oss og nærmest krevd at vi inviterer ham tilbake, sier programleder Jan-Ove Tuv.

Sivilisasjonen samarbeider med The Cave of Apelles.

Smarttelefonen er blitt en smokk for voksne. De så og si suger på den hele ...
I de kommende ukene publiserer Sivilisasjonen femten dybdeintervjuer hvor samfunnsaktører og kulturpersonligheter deler av sin ...
Jeg liker å tenke på mennesket som det mest kreative vesen på jord, og noen ...