USIVILISERT: Markér morsdagen med opprop for en ny rusreform

Publisert 13. februar 2023 av

Folkehelseinstituttet har nylig gjennomført en undersøkelse blant de unge. Ferske tall viser at rusbruken øker, og kokainet preger motebildet blant unge menn. Kokainrusen er ikke nødvendigvis interessant i seg selv, men er snarere blitt et supplement til helgefyll. Med kokain innenbords kan man helle nedpå uten overstadig berusning, og dagen derpå utsettes. 

Hva skyldes denne utviklingen? Ildsjeler både i det offentlige og i frivilligheten har nedlagt enorm innsats i den mangeårige krigen mot narkotika. Deres metoder synes imidlertid feilslått. I 2020 meldte 2,2 prosent av de mellom 16 og 30 år om kokainbruk det siste året. I år var tallene økt til 4,7 prosent.

Ikke engang NRK-serien Exit har lykkes med å skremme unge menn bort fra det hvite pulveret; det er så altfor fristende å bli verdensmester for en kveld. Det spørs om ikke strategien må legges om. Usivilisert vil derfor foreslå en løsning mer effektiv enn rikskringkastningens.

Kokain er et begrenset og kostbart gode som bør brukes målbevisst. Det påløper tross alt store menneskelige og miljømessige kostnader ved narkotikaproduksjon og -handel. At unge menn bruker opp kokainet i løpet av helgen, er ikke samfunnsøkonomisk, men snarere å regne som rusmisbruk.

Nå er morsdagen her; en dag for å hedre mor, og påkoste henne det lille ekstra. Det er bare morsdag én gang i året og i år kan den markere en ny kurs. Men selv til morsdagen må midjen trimmes, gulvene skures og kakeglasuren ha upåklagelig konsistens. Skjorter skal strykes og sko pusses. Listen over gjøremål synes endeløs, og også idag kommer kaffen til kort.

Løsningen på kokainkrisen synes åpenbar, dersom mor også her tar saken i egne hender. Når det røyner på, er det nettopp landets mødre som trenger kokainens oppkvikkende effekt. At landets poder, hennes sønner, skal ligge nesestups i det norske kokaintilfanget fra onsdag til lørdag, og dét under påvirkning av alkohol, blir derimot som å kaste kokain ut av vinduet. Og dersom kokain blir allment kjent som en «mammagreie», avtar nok også substansens mystikk blant de yngre aldersgrupper.

«Usivilisert» er en humoristisk spalte i Sivilisasjonen, som skal gi et satirisk skråblikk på nyhetsbildet. Det er Adara Ryüm Høeg og Henrik Høeg som står bak spalten. Les flere Usivilisert-tekster her.

Kjære mann, Hvis du forventer at kvinner faller for muskler og motorsykler, da har du ...
Sosiolog og komiker Harald Eia mener at dagens arkitektur og maleri er kjørt i grøften, ...
Den norske komponisten Marcus Paus, som nylig var aktuell med filmmusikken til den norske fantasyfilmen «Torden» ...