Ny fast spalte lanseres: «Usivilisert» | – Vi ønsker å gi et satirisk skråblikk på nyhetsbildet

Skrevet av | 12. mars 2022

Den 12. mars lanserer to av Sivilisasjonens redaksjonsmedlemmer, Adara Ryüm og Henrik Høeg, en ny spalte her i Sivilisasjonen: Usivilisert. Som navnet indikerer, byr spalten på frekke skråblikk på små og store hendelser som finner sted i vår samtid.

De to henter inspirasjon fra flere hold, og melder at Trygve Hegnars leder i Finansavisen er hovedinspirasjonskilden. Til spørsmålet om hvorfor Hegnar, svarer de: «Han kan kunsten å fornærme og overbevise leseren på en samme tid».

Ukentlig vil Adara Ryüm og Henrik Høeg servere satiriske skråblikk på nyhetsbildet i den nye spalten «Usivilisert». Illustrasjonen til «Usivilisert» er lavet av Even Skaranger.

Latter og flir i et historisk perspektiv

De to skribentene filosoferer over spøkens rolle i samfunnet:

– Vi lever i en selvhøytidelig periode. Listen over tema «man ikke skal spøke med» utvides i alle tenkelige retninger. Det er ingen gledelig utvikling, sier Ryüm med glimt i øyet.

Høeg stemmer i:

– Det hersker en dommedagsstemning i samtiden, der folk veier sine ord på gullvekt så ingen skal føle seg krenket. Det vi ender opp med å krenke er ytringsfriheten som de facto innsnevres.

Les første innlegg i den nye satire-spalten «Usivilisert» her!

– Det er ingen grunn til å ta akkurat vår samtid slik på alvor, skyter Ryüm inn. – Livet har alltid vært tøft og brutalt. Latter og humor har vært det beste verktøy for å komme seg gjennom de vanskeligste av tider.

– En trend i dag er å fornærmes selv når noe vanskelig kan tas personlig. Kari Jaquesson fikk sinnene i kok med sin «det var denne pandemien»-video. Hun hadde imidlertid et godt poeng, nemlig at folk trippet rundt som om verdens ende var nær, og nektet å ta noe annet innover seg. Enten man syntes videoen var morsom eller ei, var responsen til å le av, sier Ryüm.

Hva kan leseren forvente seg av Usivilisert?

– Man kan vente seg en ny tekst på ukentlig basis. Og fra tid til annen morgenkaffen i vrangstrupen, sier de to og avslutter:

– Vi sier som Jens Book-Jenssen: «Det er lov å være blid». Det er nemlig humoren som har skal redde ytringsfriheten, avslutter de to.

- Ingen ting har «hatt si ti’» av det som har varig verdi, seier Knut ...
Seriens oppbygning og format er lovende slik som sist. Likevel tar handlingen en kraftfull usving ...
Har man et poetisk lynne i våre dager, er det lett å romantisere fortiden. Vi ...